2020. dec 14.

Kettő az egyben - vendég blogbejegyzés Zoli barátomtól

írta: Royaliver
Kettő az egyben - vendég blogbejegyzés Zoli barátomtól

" Mindig biztos voltam benne, hogy egy jó edzőnek nem feltétlenül kell jó sportolónak is lennie. És az élet bizony sok fantasztikus edzőnél igazolta ezt vissza. Az érvelés egyébként visszafelé is igaz. Ritkán adódik úgy, hogy egy nagyszerű sportoló később kiemelkedő edzővé váljon. Viszont úgy tűnik Zoli ezt a bravúrt játszi könnyedséggel valósította meg. Mert ő egy fantasztikus sportoló és nagyszerű edző is egy személyben! Az meg, hogy az én blogomon osztja meg a sikereit és enged betekintést az edzéseibe, nos, ez külön megtiszteltetés a számomra."

Royaliver

Második karantén. Írhatnám, hogy már megszoktuk, de persze nem. Készülhettünk rá, de persze nem. Ami most inkább minket érint, az az, hogy az edzőtermek is bezártak. De persze nem. Legalábbis a versenyzőknek. Ki számít versenyzőnek? Én annak számítok vajon? A Fittparádén indultam, mint versenyző. A Tight Hold kupán indultam, mint versenyző. A BUG-on indultam, mint versenyző. Mégsem vagyok versenyző.  Edző vagyok. De ha nem lennék az, akkor is tudnék edzeni. Sokan írják az interneten, hogy bezárt a terem, nem lehet edzeni… Terem nélkül nem lehet? Persze, hogy lehet. Futni is lehet cipő nélkül. DE könnyebb… Könnyebb sírni, mint összeszorítani a fogunkat. Ahogy az egyik edzésen a 11 éves fiúcska mondta:

„Zoli, olyan nehéz a húzódzkodás, nem lehetne öt helyett hármat?
Nehéz? Akkor legyen nyolc. Gyakorold csak, amíg nem lesz nehéz.”

Szóval az edzőtermek bezártak és a versenyeket visszamondták. Majdnem mindet. És ami maradt, azon el is indultunk. Igen, én is azért indultam újra versenyre, mert egyik tanítványom úgy döntött, hogy ő felkészült a versenyre és akkor el is indul. Én pedig ugye látogatóként nem mehetek, ha akarok szurkolni, akkor versenyzőként tehetem csak. Persze az interneten sokan voltak, akik feltették szintén a kérdést, hogy ha bezártak a termek, akkor hogyan készüljenek? Szerintem nem az utolsó héten kellene készülni.

Készen kell állni.

Itt ki is térnék egy pár sorban vagy többen, arra a kérdésre, hogy ki hogyan edz, mit, mikor. 7 és fél éve kezdtem a street workoutot. Akkoriban nem sok támpont volt az interneten sem. Hónapokig csak húzódzkodtam, fekvőztem (vállam nem bírta a tolódzkodást) és hasaztam. Nem nagyon volt edzéstervem és kb. fogalmam sem volt, hogy vajon jó irányba haladok-e. Igyekeztem mindig variálni és nem a „megszokottat” lenyomni. Aztán idővel jöttek az eredmények. Több sorozat, könnyebben, magasabbra, mélyebbre, stb… Viszont most minden edzésre a vendégeimnek célratörő, egymásra épülő gyakorlatokat, gyakorlatsorokat állítok össze. Sokszor egy gyakorlatot végrehajtanak (vagy elkummantják) és aztán kiderül, hogy ez minek az alapja volt. Azt szoktam nekik mondani, hogy „ha most elkummantod a hasazást vagy a csípőd nem billented, a feneked nem feszíted és három hónap múlva nem megy a húzódzkodás vagy a muscle-up, akkor majd újra beszélgetünk erről és rájössz, hogy három hónapnyi edzést elölről kell kezdened…”
Az edzéseimet hatékony, egyszerű, univerzális szavakkal jellemezném.
Hatékony. Jobbak legyünk. Egy sorozattal, egy kilóval, egy centivel, egy gyakorlattal, egy sikerrel. Valamivel, de érezd és akard, hogy jobb legyél. „Na, még kettőt…”

Egyszerű. Ha fekvőzöl, akkor azt csináld és ne mást. Majd, ha profi leszel, akkor variálhatod. Lehet ugrálni, lehet forogni, pörögni. De amíg pl. nem tudsz tisztességesen a saját testsúlyoddal húzódzkodni, addig minek aggatnál magadra extra súlyt? És nem kell gép. Nem kell eszköz. 1 négyzetméteren olyan teljes testedzést kapsz, hogy becsokizol a gatyádba. A tested használd, az mindig kéznél lesz.

Univerzális. Ami legutóbb is visszaköszönt. Nem vagy te Forma-1 kocsi, hogy pengén húzassanak egy versenyen. Mindenben legyél jó. Nem! Nem azt mondtam, hogy a legjobb. De én minden edzésen figyelem a vendégeimet. És nem azt gyakoroljuk, ami megy. Azt max. ismételjük. Azt kapják, ami nem megy. A csajok utálják a fekvőtámaszt. Az elején. Mert nem megy nekik. De amikor már megy, akkor elkezdik szeretni. Büszkék magukra. Értékelik magukat, hogy megtanulták. Megerősödtek. A munka gyümölcse beért.

És akkor az edzések:

Hatékony. Mivel a street workout (de a funkcionális edzések is, és kb. minden edzés) jellemzően 2 gyakorlattípusból áll, ezért ezek vannak fókuszban. Húzó és toló mozdulat. Az, hogy ez karból, lábból vagy törzsből indul, az már részletkérdés. Szóval ezeket gyakoroljuk. Hatékony legyen. Szuperszett vagy triszett. Edzeni jöttél, nem pihengetni. Húzódzkodás után, amíg a bicepsz pihen, addig a tricepszed bombázhatod. Ha az is meghalt, akkor hasazhatsz. És persze köredzés. Univerzális. Néha gyors, néha lassú. Néha rövid, néha hosszú. Néha saját testsúly, néha ellenállás (ui: ugye tudod, hogy nem véletlenül nem súlyt írtam? Mert szoktunk úgy húzódzkodni, hogy a társ beléd kapaszkodik, és húz le…). És néha olyan, amit nem is lehet megcsinálni…

Nézzünk egy tipikus „alapedzést”:

3X
8 húzódzkodás szélesen
12 tolódzkodás párhuzamos korláton
16 guggolás sarokra üléssel (nem rogyasztás)

Első gyakorlatsor. Minimális pihenőidővel. 10-12 perc kb. Ez jó bemelegítőnek, mehet valami komolyabb.

3X
8 kirobbanó, szűk húzódzkodás alsó fogással.
12 egy rúdon tolódzkodás, szűk(!) fogással. (Ha nem próbáltad még, akkor ideje megnézned, most már a csokicsúcs el fog indulni)
12 lábfejérintés a rúdhoz. Alsó has dolgozzon, ne a hát!

Itt már kezdhetsz anyázni. Engedem. Csak ne mondd ki. Edzés végén úgyis jobb lesz. Jöhet a bedurrantás:

100 döntött húzódzkodás
200 fekvőtámasz

Most már a karod és a felsőtested használhatatlan. Jöhet a végjáték. Tabata.

8 kör. 20 sec munka, 10 sec pihenő. A munka 100%-os. Mint amikor éjjel 2-kor jöttél haza a diszkóból, és a kiserdőn meghallod, hogy valaki jön utánad. Na, az a 100%-os munka, az a sprint. Lássuk itt is.

8 kör lengyel boksz.

Első frankó, kezdesz lihegni. Második lassul, de még lemegy. A harmadiknál már a vállad is fáj, és kezdenek szikrák pattogni a szemedben. A negyediknél döbbensz rá, hogy a fele még csak most van meg. Kezdődik a szédülés. Az ötödik a halál. Utálsz. Hányinger is beindul. A hatodik szar. Már magadat is utálod. Hetedikben a holtponton túl vagy. Már csak csinálod. Nem tudsz gondolkodni. Nyolcadik. Utolsó. De már nem is örülsz neki, csak nyugtázod.
És amikor vége, összeesel. 5-10 perc pihenő után ismét tudsz beszélni és gondolkodni. Gratulálok, jól csináltad!

Szóval igyekszem minden edzésen a hatékonyságot szem előtt tartani. Minden edzéstől jobbak, többek legyünk. Mivel minden street workout edzésem együtt történik a vendégeimmel, ezért aki rendszeresen jár és tolja, az bizony fejlődik. Ahogy ezen a versenyen be is bizonyosodott…

 

A verseny

Szóval az Európa 2024 IKSE szervezésében a Power Street Workout Magyar Bajnokság megrendezésre került 2020. november 28-án. Facebookon a versenykiírás időben felkerült, így már a termek bezárása előtt megnézhettük a gyakorlatokat. A versenyzők három súlycsoportra lettek osztva. 68 kg alatt, 68-80 kg és 80 kg felett. Nekem 72-73 között van a súlyom jelenleg, de 68 alá nem akartam lemenni. Bezzeg Norbi! Ő az elején még 85 kg felett volt. Aztán az IF (köszönet érte Roynak), a street workout és a HIIT edzések brutálisan lefaragták a felesleget olyannyira, hogy a 68 kiló alá befért! Harmadik embernek egy másik vendégemet bekönyörögtem. Ő nem igazán szeretett volna versenyezni. De hosszas noszogatás után belement, csatlakozott hozzánk a 80+ kg osztályba és legyünk őszinték, aratott.
A helyszíni regisztrációkor derült ki, hogy igazából 2 verseny is lesz. Az egyik plusz súllyal, a másik pedig saját testsúllyal történik. A gyakorlatok a plusz súllyal:

- Húzódzkodás

Kategória szerint extra súllyal: könnyű +16, közepes +24, nehéz +32kg súllyal. Gyakorlat megkezdése vezényszóra! Ismétléseket bíró jelzi. Nyújtott karból nyakig húzódzkodás! Ahogy azt kell(ene).

- Tolódzkodás

Szintén kategória szerint: könnyű +24, közepes +32, nehéz +48 kg.
Gyakorlat kezdés vezényszóra, felkar vízszintesig (különben nem számolták!) Na, és videóra veszik a gyakorlatod végrehajtását, ha véletlen nem tetszik a döntésük. És láb feszes, nyújtott, nem összekulcsolt vagy behajlított.

- Guggolás 
Kategória: könnyű +80 kg, közepes +90 kg, nehéz +100 kg.
Nyak mögött rúddal.

A gyakorlatok között maximum 2 másodpercre „pihenhetsz”, különben a gyakorlatsorodnak vége.
Pontozás súlyozottan történt. Azaz egy húzódzkodásért 3 pont járt, egy tolódzkodásért 2 pont, és a guggolás csak 1 pont volt. Mivel nekem a húzó az erősségem, így picit reménykedve vághattam bele.

A saját testsúlyosnál a húzódzkodást és a tolódzkodást ténylegesen saját súllyal kellett végrehajtani. A guggolást azonban +25 kg rúddal. Viszont mindenre 3 perced volt. 3 perc guggolás azért már finom tud lenni.

Mindenképp meg kell jegyeznem, hogy a szervezők, a bírók és mindenki, aki a verseny létrejöttében szerepet játszott, az kőkemény munkát tett bele, hogy a vírussal szemben is megrendezésre kerüljön, valamint a lebonyolítás is tökéletes volt, gördülékenyen ment minden, csúszás nélkül pontosan, gyorsan. És külön kiemelném a szervezők, bírók végtelen türelmét és kedvességét.

Az eredmény:

Nincs jobb kifejezés, mint az, hogy végtelenül büszke vagyok. Nem azért, mert a két versenyben egy arany és egy ezüst érmem született számomra. Nem is azért, mert az első kupám. Hanem azért, mert a srácok még jobbak voltak, mint én. „A tanár bukása, ha a tanítvány sosem lesz jobb nála.” Igyekszem ezt fejben tartani. Gábor a kategóriájában mind a kettőt megnyerte, Norbi pedig szintén első és második lett. Nem szeretnék statisztikákat írni, de nekem saját testsúllyal 27 húzódzkodás ment le úgy, hogy ugye nem rángatás/pumpálás volt, hanem olyan szépen kellett végrehajtani, mint egy világbajnokságon. Ezzel a versennyel a nemzetközi bajnokságok szabályrendszerét szeretnék honosítani. Gábor és Norbi is 30 feletti guggolással zártak. (+100 és +80 kg!).
Jó, jó.. lehet véletlen is, mondhatod. Igen. De három véletlen az sok. Valamint, amikor a regisztrációnál kérdezték, hogy a saját vagy a plusz súlyos versenyre jöttünk, akkor egységesen eldöntöttük, hogy a plusz súlyosra készültünk alapvetően, de mivel minden edzésen tabatázunk, amihez kell a szusz, havonta szoktunk legalább egyszer, de inkább kétszer egy-egy nagy sorozatos edzést (pl. 50 húzódzkodás, 100 tolódzkodás) nyomni, ezért a saját testsúlyos verseny jó lesz bemelegítésnek. Bemelegítettek a srácok szépen…

Végezetül

Ez a verseny jó volt arra, hogy megmutassa, hogy a kemény edzések mindig kifizetődnek. Norbi és Gábor is rendszeresen jár az óráimra és odateszik magukat minden alkalommal. És ez nemcsak a testükön, de az eredményeiken is látszik. Én reménykedem benne, hogy jövőre több versenyre tudunk menni és hasonlóan szép eredményekkel gazdagodhatunk.

Szólj hozzá