2020. máj 25.

Egészség, edzettség és egy rövid kérdés

írta: Royaliver
Egészség, edzettség és egy rövid kérdés

Yale Researchers Find Keto Diet Can Be Healthful or Harmful ...

forrás:scitechdaily.com

Sokszor érzem magamat különcnek, egyfajta csodabogárnak. A edzéseimet nem látom a médiában visszaigazolva és az arcomba tolva, a tanácsaim pedig a szocializmusból visszamaradt leleteknek tűnhetnek, melyek nem többek egy hajdanán szebb napokat látott hobbisportoló retrospektív emlékiratainál. Ne hidd, hogy nekem nem tűnik fel, hogy a tanácsaim legtöbbje szembe megy a ma elfogadott trendekkel. Pedig rohadtul nem az a célom, hogy én legyek a nagy ellentmondó. Az meg pláne nem, hogy folyamatosan küzdjek azokkal, akik tőlem eltérően gondolkodnak.
Sokszor váltottam én magam is irányt az életemben, hagytam hátra addig betonbiztosnak vélt elveket. Akár az edzésben, akár a táplálkozásban. Egyszerűen gyűlölöm a dogmákat! A változás és a változtatás képessége az, ami létfontosságú az életben. Egy valamiben azonban mindig is biztos voltam. Nem érdekelt a többség véleménye vagy akarata. Mike Tyson mondta: „Aki mindenkinek barátja, az saját maga ellensége.” Ez mindenre igaz az életben. Nincs arany középút. Soha ne légy kompromisszumkész! Ne kövess vakon senkit és semmit! Tedd azt, amit a legjobbnak gondolsz, amit az általad megismert bizonyítékok alapján a legjobbnak vélsz! De mindenképp vállald a felelősséget a döntéseidért!

Mike Tyson Boxing GIF by SHOWTIME Sports - Find & Share on GIPHY

forrás: giphy.com

A táplálkozás kérdése az egyik ilyen fontos döntési lehetőség az életben, még ha könnyűnek nem is gondolnám az optimális étkezés kérdését. Annyi díszes csomagolású, színes masnival átkötött szar tanács létezik, hogy ezekből kiválasztani azt, ami a legmegfelelőbb, nyilván nem egyszerű. Ugyanez a helyzet a mozgással és az edzéssel kapcsolatban is. A lehetőségek szinte végtelenek. Melyek a legjobb és legtöbb hozammal járó mozgásformák? Nem könnyű ezt megválaszolni. 
Ha követed a blogom, láthatod, hogy személy szerint van egy alapvető irányom, de ez az irány is sokat finomodott az idők során. Az étkezésre és a táplálkozási megfontolásokra mindig nagy hangsúlyt fektettem és az egészség alapvető követelményének tartottam. El sem tudom mondani, hányszor kaptam meg azt, hogy szerencsés génekkel rendelkezek és hogy mennyire könnyű is nekem. Hát akkor egy kicsit bővebben ezekről a szerencsés génekről: Apai nagyanyám röviddel a második agyvérzése után halt meg, amiből szellemileg már képtelen volt felépülni. Anyai nagyanyám májrákban hunyt el úgy, hogy életében nem ivott alkoholt, viszont nagy dohányos volt. Édesapámnak polipból kialakult bélrendszeri daganat vette el az életét. Nagynéném a halála előtt évekig demenciával küzdött.
Az örökségem tehát adott, viszont abban biztos vagyok, hogy a mozgással és a táplálkozással hatással lehetek az egészségemre és le tudom győzni az "örökségemet".

Family GIF by ZI Italy - Find & Share on GIPHY

forrás: giphy.com

Abban is biztos vagyok azonban, hogy az emberek nem veszik elég komolyan a saját egészségüket. A legtöbben úgy gondolják, hogy ezzel ráérnek akkor foglalkozni, amikor már baj van. Viszont amikor már megjelenik a baj, az sokszor akkora, hogy nincs lehetőség maradéktalanul rendbe hozni a keletkezett károkat.
A legtöbbször táplálkozási eredetű, közép- és idős korban kialakuló betegségek mára egészen pusztító jelleget öltöttek. A teljesség igénye nélkül sorolnék néhány hírességet, akik fiatalon nagyszerű fizikummal rendelkeztek, de vagy megkeserítette vagy teljesen tönkretette az életüket a nyugati típusú étrenddel járó valamelyik betegség.

Charles Bronson: Az ökölvívóból lett filmszínész mindig is híres volt a kiemelkedő fizikumáról. 13 évig küzdött a rettegett Alzheimer-kórral.

Pin by Tony Keilman on Charles Bronson (With images) | Charles ...

forrás: hu.pinterest.com

Sugar Ray Robinson: Az egykori ökölvívó is az Alzheimer-kór áldozata lett, utolsó éveiben már senkit nem ismert meg a környezetében.

Sugar Ray Robinson started his pro career off with a TKO over Joe ...

forrás: hu.pinterest.com

Puskás Ferenc: A  magyar labdarúgás leghíresebb személye is 6 évet küzdött halála előtt az Alzheimer-kórral.

Maszol - Új Magyar Szó online

forrás: maszol.ro

Muhammad Ali: Minden idők leghíresebb ökölvívójánál 1980-ban diagnosztizálták a Parkinson-kórt. 26 éven át élete végig küzdött vele.

Meghalt Muhammad Ali, a világ egyik legjobb bokszolója

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Sylvester Stallone: Inzulinfüggő cukorbetegséggel rendelkezik.

Sylvester Stallone - 71 Years Old | Age Is Just A Number - YouTube

forrás: youtube.com

Pele: A világhírű labdarúgó 17 éves korától cukorbeteg.

Pele off the pitch - FIFA.com

forrás: fifa.com

Steve Redgrave: a brit evezős a cukorbetegségen túl a fekélyes vastagbélgyulladással is küzd.

Steve Redgrave | Britain's Greatest Olympian | Learnodo Newtonic

forrás: learnodo-newtonic.com

Külön a testépítők táplálkozásával és betegségeivel nem is foglalkoznék. Az évtizedeken keresztül folytatott masszív, cukoralapú és rendkívül magas kalóriatartalmú étrend minden, csak nem a hosszú élet titka. Mint azt láthatod, az egészséges testalkat és fizikum messze nem garancia az egészséges életre. Ahogy többször is írtam már korábban az edzettség és az egészség két jól elhatárolható fogalom. Egy teljes élethez viszont mindkettőre oda kell figyelned!

Remélem, hogy hasznosnak találtad a cikkemet! Ha tetszett, nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is!

Mielőtt búcsúznék egy kérdéssel fordulnék a rendszeres olvasóimhoz. A blogomon korábban rövidebb, szórakoztatóbb bejegyzések születtek, azonban az utóbbi időkben egy-egy témát hosszabban, részletesebben és informatívabban fejtettem ki. Kérdésem a következő lenne: Milyen hosszúságú bejegyzéseket olvasnátok szívesen az edzés és egészség témakörben: Ritkábban (nagyjából heti 1 alkalommal), ám részletesebben és hosszabban megírt cikkeket az adott témában, vagy inkább hetente többször (akár 3 alkalommal is), de rövidebb, tömörebb bejegyzéseket szeretnétek? Ne kíméljétek a komment részt sem!!! :-)

 

 

Szólj hozzá