2020. már 30.

Tartós fogyás és az egészséges élet

írta: Royaliver
Tartós fogyás és az egészséges élet

 Why Physically Fit Men Avoid Talking To Fat Men About Fitness

forrás: yahoo.com

Az emberi természet egy roppant érdekes dolog. Amint valamit elfogad tényként, szinte képtelen arról a véleményét megváltoztatni. Ezt persze sokan ki is használják. Elég csak feltévedned valamelyik közösségi oldal random témájú csoportjába, ahol a kollektív agymosás magas szinten pörög és rögtön megérted, hogy miről beszélek. Az adott témában egyszerűen nincs lehetőséged ellent mondani a többségnek, mert a csoport azonnal darabokra szed és beletapos a betonba. Az ellenvélemény tűrhetetlen. Ugyanezt figyelheted meg a politikai jellegű tv-műsorokban is. Az egy álláspontot vallók hihetetlen összhangban tudják támadni az övékétől eltérő véleményen lévőket, de a viszonválaszt nemhogy nem fogadják el, sokszor meg sem hallják azt.

Arguing GIFs - Get the best GIF on GIPHY

forrás: giphy.com

Pár hónapja vezetgetem a blogomat és a legtöbbször én magam kérem, hogy jöjjön az ellenvélemény. Vannak egészen megalapozottnak tűnőek, amelyek a fellelhető dezinformációk alapján akár igazak is lehetnének, pedig a legtöbbször oltári nagy marhaságok. Eleinte próbáltam is védeni az igazamat, aztán ezt egyre kevésbé éreztem fontosnak. Nyilván, amikor a saját blogom komment részében sértő megjegyzésekkel teli fröcsögéseket olvasok, azt ott helyben kigyomlálom, ha meg valaki tényleg bunkó módon alpári, az illetőt ott helyben ki is tiltom. Anyázz otthon barátom! De alapjában véve a normális, emberi hangon megfogalmazott érveléseket nem szoktam piszkálni. Mert a komment résznek ez lenne a lényege. Gyere és mondd el, amit gondolsz, amit tudsz, amit eddig tapasztaltál az életedben! Ha meg kérdésed van, azt nyugodtan tedd fel! Sokszor olvasok a kommentekben olyan válaszokat, amelyek az enyémtől eltérő, de hasznos információkat tartalmaznak és tényleg sokaknak segítenek, ráadásul az írójuk érti is azt, amiről ír. Aztán látom a teljes tévutakat is. A dogmákat. Ennek a hatványozott esete, amikor kialakul a csordaszellem és sokan kezdik el szajkózni ugyanazt az ökörséget. Erre nagyon jó példa a testmozgás és a fogyás kapcsolata. Ma ezt boncolgatom. Gyere, tarts velem!

Dramify || FUNNY! Dramatic Slow Motion Fat Guy Running on Make a GIF

forrás: makeagif.com

Kezdeném úgy, hogy rögtön sokaknak fájjon: NEM A MOZGÁSTÓL FOGSZ LEFOGYNI! Mondjuk nem is található arról semmilyen kutatási eredmény, hogy a mozgásnak bármilyen hatása lenne a testsúlyra. Nyilván vannak azok, akik napi szinten többórás végtelenül kemény edzéseket folytatnak, ahol már akkora az energiafelhasználás, hogy a test mindent eléget. Zsírt, izmokat, tápanyagot, egyszóval mindent, amihez hozzáfér. Mint a "80 nap alatt a Föld körül" című regényben, ahol a gőzhajó kazánjába minden éghetőt belepakoltak és a kikötőbe már csak egy lecsupaszított roncs ért be. Ha ez a célod, akkor csak menj ki és minden egyes nap kocogj 1,5-2 órát. Biztos, hogy egy ideig egyre kevesebbet fog mutatni alattad a mérleg. Nyilván, ha csak az érdekel, hogy a mérleg mit mutat, akkor ez egy egyszerű és jól működő eljárás. Egy ideig. De ha érdekel az egészséged és a kinézeted is, akkor inkább a tükör legyen a barátod, mint a mérleg. 

Body Fat Weight Loss | POPSUGAR Fitness Australia

forrás: popsugar.co.uk

Girls Getting Into Shape Without Dropping Pounds : theCHIVE

forrás: thechive.com

Miből gondolom, hogy alapvetően nem a mozgás hiánya vezetett a rohamos ütemben növekvő, járványszerű elhízáshoz? Szignifikáns tény, hogy alapjában véve az emberek nem mozognak ma lényegesen kevesebbet, mint tették azt 25-30 éve, de az elhízottak aránya őrült ütemben megnövekedett. Biztos, mert nem futnak eleget az emberek, ugye? Hadd mutassak rögtön 2 fényképet.

July | 2008 | Mike Responts: The Blog | Page 16

forrás: mikeresponts.wordpress.com

A képen Fedor Emelianenko ketrecharcost láthatod. Ő a világ egyik legjobb harcosa, aki iszonyat kemény és hosszú edzéseket végez, viszont ha nem tudod, hogy ki ő, csak egy nagydarab, kissé zsíros ürgét látsz. Azonban biztos lehetsz benne, hogy ha valaki, akkor Fedor tudja, milyen a jó kardió edzés.
És akkor hadd mutassak valakit, aki soha az életben nem futott és nem végzett kardió jellegű mozgást sem, mégis szálkás és izmos. (Amúgy meg a legmélyebb tiszteletem a képen látható srácé!!!)

guy in wheelchair doing pull ups - Google Search

forrás: hu.pinterest.com

És most ha azzal jössz, hogy a két sportoló alkat,- vagy edzésbeli különbsége okozza a testzsírjukban található eltérésüket, akkor bizony tévedsz. Ez tisztán táplálkozási kérdés. Ha a táplálkozásod nincs rendben, akkor felejtsd el, hogy valaha ledobod magadról a zsírt. Mindegy, hogy milyen sportot űzöl. És ide tényleg nem kell a felesleges duma. Mondjuk erre nélkülem is sokan rájöttek. Ők lettek a kalóriaszámlálók. (A kommentelők is előjöttek azzal, hogy minden fasza, számolgasd csak a kalóriákat serényen és nem fogsz hízni...) Sokaknál a kemény edzés és az alacsony kalóriamennyiség elegye hirtelen leolvasztotta a felesleget, és ők el is kezdték hirdetni az igét. Azonban a leadott zsír idővel szépen vissza fog jönni rájuk is. Mert mindig visszajön. A testet ugyanis nem lehet sokáig átverni ezzel a módszerrel. Egyszerűen az emberi test elkezd energiatakarékosan működni, és simán megtanul gazdálkodni az alacsonyabb kalóriabevitellel. Aztán (mert Veled ellentétben a tested okos) az alacsony kalória mellett is elkezdi majd visszaépíteni a felesleget. Na, bumm! Erről is sokan mesélhetnek! Alig esznek, mozognak is, és mégis ott az a fránya pocak. Ráadásul a nagyon alacsony kalóriabevitel mellett még az izomzat is eltűnik. Az izomzat meg maga is energiát használna, így (mivel lecsökkent a szerepe) ez az energia megint csak zsírrá fog alakulni.

Christina Aguilera Responds to Her Weight: 'I'm a Fat Girl — Get ...

forrás: lifeandstylemag.com

De kicsit üssük még a kalóriákat. Nézzünk egy példát: Egy negyvenéves nő 1 óra zsírégető zónában történő (ez kb. a 120-as pulzus) futással kb. 650 kalóriát éget el. 2 db Túró Rudiban meg van úgy 700 kalória. Ráadásul egy óra futás után olyan éhes leszel, mint a farkas. Tényleg meg akarod magyarázni, hogy majd lemozgod a felesleget?! A kalóriaszámolgatás maga egy teljes tévút. Azzal is nehéz vitázni, hogy az emberek nem esznek többet negyvenévesen, mint tették azt tizenöt évesen. Mégis a negyvenesek legtöbbje már erősen elhízott, miközben ennek tini korban semmilyen látszata nem volt. Akkor meg hol a hiba? Lehet, hogy valahol elszámolták a kalóriákat...?

Akkor a nagy kérdés: Mi a franctól hízunk? Azt értsd meg, hogy az elhízás egy hormonális és nem egy kalóriafogyasztással kapcsolatos probléma. A választ egy hormonnál kell keresni. Ez név szerint az inzulin. Ha az inzulin szinted tartósan magas, akkor hízol, ha meg alacsony akkor fogyni fogsz. Ez tényleg ennyire egyszerű. Ha az inzulinszintet hirtelen megnövelő ételeket eszel vagy ha gyakran eszel, és ezzel folyamatosan inzulin előállítására készteted a testedet, akkor zsírt fogsz felhalmozni, hízni fogsz.

Fat man GIFs - Get the best GIF on GIPHY forrás: giphy.com

A titok tehát ennyi: kerüld a finomított szénhidrátokat, cukrokat és keményítőt tartalmazó ételeket. Ezek okozzák a legnagyobb inzulinválaszt. Egyél ritkábban, hogy az inzulinszinted minél rövidebb ideig legyen magas, és így a testedet zsírégetésre tudod késztetni. Ami biztosan működik, hogy normális emberként napi háromszor eszel és közben nem rágcsálsz mindenféle vackot, ellenben a ma népszerű egyél 1,5-2 óránként típusú életellenes tanáccsal. Vedd azt észre, hogy a természetben semmilyen élőlény nem zabál egész nap. Ezt a hülyeséget az élelmiszeripar erőltette az emberekre, hogy jó fogyasztóként viselkedjenek.
Még jobban működik, ha a három étkezésedet időben is korlátozod. Nálam ez a napi 8 órás időablakbank történik amikor fogyasztok ételeket, amit egy 16 órás evésmentes időszak követ.(Erről majd később külön is fogok hosszabban írni!)

Hagyd el az édességeket, a cukros lónyálakat (a gyümölcslétől a kóláig mindent), a kenyér minden típusát péksüteményestől, a kukorica alapú szemeteket, a gyors kajákat, és az ipari hulladék gabonapelyheket. Kerüld a finomított növényi olajokat (repce, napraforgó), helyettük használj egészséges zsírokat / olajokat ( pl. kókusz, olíva stb.). Fogyassz sok húst, halat, túrót, tojást, zöldségeket, magvakat. Ezt egészítsd ki idény jellegű gyümölcsökkel, bogyókkal. Igyál tiszta vizet, minimum napi 2-2,5 litert. Garantálom, hogy a felesleged le fog olvadni! 

Healthy eating GIFs - Get the best GIF on GIPHY

forrás: giphy.com

Remélem hasznosnak találtad a cikkemet és tudtam számodra értékes ötleteket, gondolatokat adni! Ha tetszett, nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is!

 

Szólj hozzá