2020. már 27.

Felejtsd el a rutint, és hagyd magad mögött a rendszereket!

írta: Royaliver
Felejtsd el a rutint, és hagyd magad mögött a rendszereket!

Unrecognizable teenager doing handstand on pier | Free Photo

forrás: freepik.com

Emlékszem, amikor 2 éve először lementünk a barátnőmmel a helyi gimnázium tornatermébe. Mindenhol bordásfalak, zsámolyok, kötelek meg gyűrűk. A barátnőm első kérdése az volt, hogy itt mit lehet edzeni? Fura volt neki a dobozon kívül. Lehet, hogy nem gondoltál még bele, de TE is egy kurva dobozban élsz. Megmagyarázom, hogyan értem ezt. Minden reggel ugyanakkor felkelsz és összekészülsz. Utána utazol a melóba, a suliba, ahol elvagy, ahol próbálsz hasznos lenni. Hazamész és jöhet a televízió, a Facebook, az Insta, meg az egyéb helyek, ahol tisztára radírozzák az agyadat. Ott majd megtudod, hogy aznap kit kell gyűlölnöd, milyen szemetet kell enned, mit kell beszedned. Egyszóval beprogramoznak arra, hogyan kell élned az életedet a dobozban. Gratulálok! Hasznos vagy! Mehetsz aludni!

Working GIFs - Get the best GIF on GIPHY

forrás: giphy.com

Persze a legtöbben érzik azt, hogy alapvetően nem erre alkottak minket. Hosszú idő volt, mire ide jutottunk. Szemetet eszünk és mérget lélegzünk. Lassan leszoktattak minket a gondolkodásról, leszoktattak a mozgásról. A konyhakészen adagolt gondolatokkal megkaptuk a konyhakészen tálalt sportokat is. Ha belegondolsz, tulajdonképpen a legtöbben azon fáradoznak, hogy meg se próbálj a dobozon kívül létezni. 
Nemcsak hogy bent tartanak, de gondoskodnak róla, hogy ne is akarj kijönni onnan. A rendszer számára nem szükséges, hogy individuum légy! Válassz magadnak pártot! Válassz ideológiát! Válassz egy sportot! És persze gyűlölj mindent, ami eltér az általad választottól.


Angry Hate GIF by SpongeBob SquarePants - Find & Share on GIPHY
forrás: giphy.com

Több, mint 20 év telt el a "The Matrix" című film bemutatása óta, de aktuálisabb, mint valaha. Ott élsz a dobozban (a telibe baszott mátrixban) és menthetetlenül függsz tőle. Lehetne másképp? Gondolkodhatnál eltérően? Nem nagyon. Hiszen a rendszer beléd nevelte a gondolatait, amit ma már a saját magadénak érzel. Elhiszed, hogy a rendszeren kívül nincs is élet. Amikor eljársz ütögetni a labdát, az valójában már a mátrix. Amikor kétnaponta körbe csámpázod színes melegítő rucidban a parkot, az is a mátrix. Amikor heti háromszor lemész a helyi edzőterembe fekvenyomni, az ugyanaz a mátrix. Elhitted, hogy megtaláltad az egyedüli mozgásodat, és függővé váltál. Most, hogy a koronavírus miatt meg otthon kell maradnod, a megszokott életed összeomlott. Elhiszem, hogy ez rossz, hiszen már az edzés szintjén is képtelen vagy elszakadni bármitől, amit megszoktál. A kurva rutinjaid rabja vagy és tíz körömmel ragaszkodsz az összeshez. Fut a programod és képtelen vagy eltérni tőle.

Going to the gym: expectations vs reality

forrás: junkee.com

Pedig a rutin, a megszokás maga a doboz. Nézd csak meg, hogy milyen edzéseket végeztél az elmúlt egy évben! Lefogadom, hogy a januári, meg a decemberi között nem volt számottevő különbség. Beleragadtál a megszokottba. Azt elismerem, hogy a világ nem fogja számodra megkönnyíteni, hogy kikerülj a személyedre szabott dobozból. Pont ezért vannak azok a sportok, amelyek nem igényelnek fejlett technikai készségeket, könnyű őket megszokni és automatikusan végrehajtani. Egy mindennel felszerelt edzőteremben nagyjából olyan gépek vannak, amelyeket gyakorlatilag csak egyféleképpen lehet használni. Ha eljársz futni, akkor is csupán egy mintát ismételsz. Ha pedig valami újat szeretnél kipróbálni, el fogják neked magyarázni, hogy magadtól úgysem fogod soha megtanulni. Fura módon tizenéves srácok a Youtube segítségével tornászszintű mozgásokat sajátítanak el, Téged meg arról győzködnek, hogy a kettlebellel végzett lendítéshez is hülye vagy. Ugyan már! Ez nem atomfizika!

Adult Gymnastics Classes - AlexKAZAM Ottawa – KAZAM Gymnastics

forrás: kazamgymnastics.com

Hadd kérdezzek valamit! Mikor dolgoztál utoljára a robbanékonyságodon? De komolyan! Tudtad, hogy az idő múlásával ez az első képesség, amit elveszítesz? Ez az első állomás a halál felé vezető úton. Mikor sprinteltél vagy emeltél el súlyt dinamikusan? Mikor ugrottál át futás közben egy padon? Mikor vettél fel valami nehezet és dobtad el edzés céljából? Valószínűleg fel sem merült benned, hogy a dobás is egy képesség, amit fejlesztened kellene! Mikor tanultál meg egy új mozgást utoljára? Lefogadom, a középiskolában. 
Most, hogy egy ideig nem tudsz kimozdulni otthonról edzeni, gondold végig, hogy mit is tudnál változtatni a karantén időszaka után. Kezdj el a dobozon kívül gondolkodni! Ha elhitted, hogy nem vagy képes egyre nehezebb és összetettebb mozgásokat végezni, akkor tudd: becsaptak. Minden fejben dől el. Ne függj senkitől! Legyen terved, hogy mit akarsz elérni, és azt valósítsd is meg! 


Media - Gymnast Ferguson is born | Page 3 | Sherdog Forums | UFC ...

forrás: forums.sherdog.com


Dolgozz az egyensúlyérzékeden, az erődön, a robbanékonyságodon és minden máson, amivel évek óta nem foglalkoztál Ne ragadj be a rutinjaid közé! Találj magadnak mozgással kapcsolatos hobbikat! Adj a testednek, hogy a tested is adhasson Neked! Találj olyan képességeket, amit fejleszthetsz, mert hidd el rengeteg van!
Nem gondolom, hogy én találtam fel a spanyol viaszt! Egyre többen jönnek rá, hogy egy életük van, amit ugyanabban a testben kell leélniük, és rohadtul nem mindegy, hogy az a test mire is képes. Az élet egy gyenge, beteges, sérülékeny, szabad mozgásra képtelen testben igazán kellemetlen. Az, hogy Tiéd egy idő előtt elromló, semmire sem képes roncshalmaz lesz vagy egy minden extrával felszerelt luxus jármű, az egyedül Rajtad múlik.
Egyszerűen ne sportokban, hanem mozgásokban és képességekben gondolkodj! A rendszerek csak arra valók, hogy beletegyenek egy dobozba és ott tartsanak. A rendszerek magukhoz kötnek és képükre formálnak. Lépj ki a számodra létrehozott edzés-börtönből és legyél a saját magad fejlettebb verziója!


Top 30 Handstand Pushup GIFs | Find the best GIF on Gfycat
forrás: gfycat.com

Remélem hasznosnak találtad a cikkemet és tudtam számodra értékes ötleteket, gondolatokat adni! Ha tetszett, nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is!

Szólj hozzá