2020. már 16.

Koronavírus, karantén és eszközök nélküli testedzés

írta: Royaliver
Koronavírus, karantén és eszközök nélküli testedzés

Képtalálatok a következőre: walking dead horse hd

forrás: wallpaperflare.com

Hát ezt is megértük. Eljött a "walking dead" korszaka. Lecsapott Magyarországra is a COVID-19 (Coronavirus Disease - 19), azaz a Koronavírus. Az óránként változó kormányzati kommunikáció hatására az emberek fejében is kialakult a teljes zavar. Ahogy Rejtő Jenő "Vesztegzár a Grand Hotelben" című regényében is, mikor bejelentik, hogy mindenki nyugodjon meg, erre azonnal kitört az irányíthatatlan pánik. A járvány ütemének fékezésére a Kormány megkérte az embereket, hogy lehetőség szerint ne hagyják el az otthonaikat. Üresek lettek az utak, üresek lettek a nyilvános helyek. Ahogy Ákos énekelte, "Mert kihalt minden, zene se szól, nincs Beethoven, nincs rock ’n’ roll". Megjegyzem az üres utakat és a még üresebb mozit személyesen teszteltem szombat este. A korábban a mozipénztárnál kígyózó hosszú sorok most gyakorlatilag belőlem és barátnőmből állt, és a premierfilmen is mindössze tízen ültünk. Mondjuk ezt meg tudnám szokni... De ami a lényeg!  A hírekből nagyon úgy tűnik, hogy hamarosan rendszerszintű lehet a házi karantén és a kijárási tilalom is. Próbálom ennek a pozitív oldalát nézni, de egyelőre oltári nagy szopásnak tűnik ez az egész.


Képtalálatok a következőre: demolition man high five gifforrás: tenor.com

Ha felmész a netre, nálam jóval kompetensebb személyek fogják elmagyarázni, hogy miért is szükséges a járvány terjedését lassítani és hogy miért a közösségtől távolmaradás erre a legjobb módszer. Mivel én nem vagyok sem biológus, sem járványügyi szakember, így ezt csak elhinni és elfogadni tudom. Valamit hadd súgjak azért meg neked. Csak így kettőnk között. Elbújhatsz a szobádban és hordhatsz álarcot, de a vírus mindenképp el fogja érni a szervezetedet. És itt ugrik a macska a tejfölre, a vírus leginkább a legyengült immunrendszerrel rendelkezőket teszi hidegre. Az immunrendszernek pedig pont az lenne a feladata, hogy az ilyen nyavalyás vírusokat elkapja és megsemmisítse. Erre mit tesznek a népek? Na, mit? Felvásárolják a lisztet, az étolajat meg a cukrot, és nemes egyszerűséggel szarnak az immunrendszerükre. És amikor eljön majd a nagy találkozás a vírussal, kurvára nem a felhalmozott, mázsányi kristálycukor fog tőle megvédeni. A magyar egészségügyről szóló beszámolók alapján, bár minden tiszteletem az ott dolgozóké, rohadtul nem szeretnék kórházba kerülni! Pár éve belefutottam az influenzába, ami jó tíz napra kiütött. Soha nem felejtem el a múlni nem akaró lázat és a reménytelenség érzését. Soha többé nem akarom ezt! Legyen erős az immunrendszered! A kor előrehaladtával az immunválasz amúgy is egyre gyengébb, tehát ezt érdemes komolyan venni. Ha csak bambán várod a vírusfertőzést, miközben olajban sütöd otthon a cukros lisztet, akkor szomorú meglepetések érhetnek. Szedj kiegészítőket! Ne akkor kezdj vitaminokat bekapkodni, amikor a pap már feladja Neked az utolsó kenetet! Ami kiemelten fontos:

  • B-vitamin komplex,
  • C-vitamin (napi 3-4 gramm),
  • D-vitamin (napi 10-12 000 NE),
  • Q10 (2-300 mg),
  • szerves magnézium (laktát vagy citrát, napi 400 mg).

Lépjünk egyet. Nézzük meg a legrosszabb forgatókönyvet. Bevezetik a kijárási tilalmat. Az égen drónok fogják figyelni az utcákat, és senki nem fog előfordulni az edzőparkokban, konditermekben. Senki nem fog a jó levegőn kocogni és sétálni. Mindenki ül majd otthon kétségbeesetten és a várja a pillanatot, amikor újra szabadon rendelkezhet az élete felett. Az olaszországi helyzetet figyelembe véve ez a lehetőség egyre kevésbé tűnik lehetetlennek. És rögtön adott a kérdés: Hogyan maradj formában karantén idején? Járjuk is ezt rögtön körbe!

Képtalálatok a következőre: dr who drone gif

forrás: giphy.com

Ha otthon vagy, valószínűleg rátapadsz a netre, és azt fogod kutatni, hogy mik a legfrissebb hírek, vagy belefeledkezel a sorozatok nézésébe. Ezekkel a tevékenységekkel az a legnagyobb baj, hogy szinte automatikusan neki lehet közben állni valami cukros/sós szart rágcsálni, és mire észbe kaphatnál, már magadra is szedtél egy rendes adag kappanhájat. És alapvetően ez nem is a Te hibád! A fogságban tartott vadállatok is halálra zabálnák magukat, ha nem figyelnének oda rájuk. Úgyhogy tényleg légy észnél! Figyelj oda, hogy mit és mennyit eszel!

Képtalálatok a következőre: eating gif

forrás: giphy.com

Testedzés. Oké. Nekem a második emeleti lakótelepi lakásomban ott a bordásfalam a sarokban, a rászerelt mobil húzódzkodókerettel. Ott vannak a kettlebelljeim, és a spájzban a sarokban akad még egy 100 kg-os súlyzókészlet is, kifejezetten karantén esetére. De nézzük azokat, akiket váratlanul ért a "walking dead" és otthon rekednek mindenféle eszköz nélkül. Mindig elmondom, most is megteszem: Nem az eszköz számít, mindig csak az ember! Ha edzeni akarsz, egy szoba sarkában is tudsz edzeni! Ha meg csak a szád jár, akkor egy tökéletesen felszerelt edzőteremben is csak a létszámot növeled.

Nézzünk egy kezdő saját súlyos programot, kifejezetten a lakás sarkára optimalizálva:

- Hajts végre 3 kört a következő gyakorlatokból:

  • 20 dinamikus guggolás

Képtalálatok a következőre: squat at home gif

forrás: giphy.com

  • 10 fekvőtámaszban nyomás

Képtalálatok a következőre: push up at home gif

forrás: gyfcat.com

  • 10 kitörés (lábanként)

 Képtalálatok a következőre: lunge at home gif

forrás: giphy.com

  • 10 evezés (Keress valami nehezet. Példának okáért egy műanyag felmosóvödröt, amit megpakolhatsz liszttel és cukorral...)

Képtalálatok a következőre: row workout at home gif

forrás: blog.myfitnesspal.com

  • 20 másodperc alkartartás

Képtalálatok a következőre: plank at home gif

forrás: giphy.com

  • 30 Jumping jack

Képtalálatok a következőre: jumping jack at home gif

forrás: gyfcat.com

Nézzünk egy haladó edzést, ami eszközök nélkül hajtható végre otthon:

- Hajts végre 3 kört a következő gyakorlatokból:

  • 10 egylábas guggolás (lábanként)

Képtalálatok a következőre: single leg squat squat gifforrás: gyfcat.com

  • 10 féloldalas guggolás (lábanként)

Képtalálatok a következőre: squat gif

forrás: giphy.com

  • 20 kitörés (lábanként)

Képtalálatok a következőre: 2 chair dips gif

forrás: gifer.com

  • 20 fellépés (lábanként)

Képtalálatok a következőre: Jump Step-Ups gif

forrás: betches.com

  • 10 húzódzkodás asztallapon (egy kézzel és nyújtott lábbal, ha bírod!)

Képtalálatok a következőre: table pull up gif

forrás: hu.pinterest.com

  •  20 tolódzkodás székek között

Képtalálatok a következőre: 2 chair dips gif

forrás: runtastic.com

  • 10 nyomás kézenállásban, falnál

Képtalálatok a következőre: wall handstand push up gif

forrás: verywellfit.com

  • 10 egykezes fekvőtámaszban nyomás (kezenként)

Képtalálatok a következőre: single hand push up gif

forrás: tenor.com

  • 60 másodperc plank tartás (Feszítsd meg minden izmodat!!! Fájjon az a perc!!!)

Képtalálatok a következőre: plank gif

 forrás: dietaguru.com

Ezek leginkább statikus gyakorlatok voltak. A legegyszerűbb otthon végezhető, eszköz nélküli dinamikus edzésforma viszont a négyütemű fekvőtámasz. Ezt végezheted időre (pl.: 5x30 másodperc) vagy Tabata jelleggel (pl.: 20 másodperc gyakorlat után egy 10 másodperc pihenés, mindez nyolcszor ismételve).

The infamous burpee bodyweight exercise!

forrás: nerdfitness.com

 Fontos:

  • Ameddig otthonról nem tudsz kimozdulni, hajtsd végre mindennap valamelyik gyakorlatsort.
  • Próbálj a megszokottnál szigorúbban étkezni. Fogyassz húst és zöldségeket, igyál meg legalább 2 liter tiszta vizet naponta.
  • Figyelj az alvásodra. Legalább 7 óra minőségi és nyugodt alvásod legyen minden nap.
  • Ha teheted, állj fel és sétálj a lakásban. Sétálj akár négykézláb. Sétálj rákjárásban. Észre sem veszed és hirtelen úgy kezdesz el edzeni, hogy csak közlekedsz a lakásod helyiségei között.
  • Próbálj napközben többször leguggolni és lent tartani magad. Próbálj ágytól és széktől függetlenül létezni a lakásodban, ne kényelmesedj el!
  • Ne ragadj egész nap a monitorod elé! Olvass könyveket, fejts keresztrejtvényt! Használd a fejed!

 

Remélem hasznosnak találtad a cikkemet és tudtam számodra értékes ötleteket adni! Ha tetszett, nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá