2020. már 13.

Edzés, öregedés, mitokondriumok

írta: Royaliver
Edzés, öregedés, mitokondriumok

Képtalálatok a következőre: old man workout

forrás: suchtv.pk

Hát szar dolog az öregedés, az fix! Az ötven körüli humoristák is erre próbálják kihegyezni a műsoraikat. A romló fizikai összetevőkre. A gyengülő szívre, a gyengülő izomzatra, a fájó ízületekre. Meg a folyamatosan romló érzékszervekre. No, meg a lógó dolgokra. A lógó pocakra, a lógó tokára, meg egyéb dolgokra, amikre a gravitáció hat. Az emberi test úgy 40-50 éves kör között szokott először megroppanni, majd onnan zuhanórepülésbe kezd és jönnek a csúf dolgok. A rák, agyvérzés, infarktus, magas vérnyomás, érszűkület, cukorbetegség. Amit csak akarsz! Na, de hol kezdődik a vég? Mitől esünk szét nagy hirtelen? Segíthet ezen bármilyen edzés? Járjuk ezt körbe!

Képtalálatok a következőre: old man workout gif

forrás: viraltales.com

Kezdjük az elején. Az emberi test sejtekből épül fel. Minden szerved sejtekből áll. Több milliárdból. Egyébként az emberi test sokkal több sejtből áll, mint amennyi a szervek optimális működéséhez szükséges lenne. Ha ezek a sejtek jól működnek, akkor egészséges vagy. Viszont ahogy elkezd a működésük akadozni vagy a számuk a szükséges mennyiség alá esni, akkor üt be a gebasz. A sejtjeid mind-mind önállóan működnek a testedben. Bennük találhatóak a mitokondriumok. Ezek a sejtszervecskék termelik a sejt energiáját (és az egész test energiáját is gyakorlatilag) az elfogyasztott tápanyagokból és oxigénből. A mitokondriumok gyakorlatilag mind mini erőművek. Ezek a sejtjeid motorjai. Az életed alapja. Ha a mitokondriumok működése nem megfelelő, akkor a sejtek működése is megakad, és elkezdesz hirtelen öregedni. Tehát a feladatod, hogy a testedben minél több legyen a mitokondriumokból és ezek minél hatékonyabban működjenek.

Képtalálatok a következőre: mitokondrium

  forrás: napfenydieta.hu

A mitokondriumok száma nagyban függ az energiaigényedtől. Ugye ez egy edzéssel foglalkozó blog. Biztos lehetsz benne, hogy az edzés segít a mitokondriumok egészségében és a számuk növelésében. Sőt! Ha abban bízol, hogy különböző táplálékkiegészítők fognak majd ebben segíteni, akkor ezt bizony rosszul gondolod! Sportolni kell! A kérdés csak az, hogy mit? Az erőedzés nem nagyon hat a mitokondriumokra. (Hatalmas és szomorú sóhaj.) Ellenben a futás nagyszerűen növeli a számukat. Emeld meg a pulzusod, engedd a testednek, hogy dolgozzon. Az alacsonyabb intenzitású, hosszabb ideig tartó mozgások is nagyszerűen megemelik a mitokondriumok számát. Csakhogy van ám ennek egy hátulütője. Ez pedig a szabadgyökök növekvő mennyisége. Azt mondják, ahol fát vágnak, ott hull a forgács. A mitokondriumok működésének mellékterméke a ROS (Reactive Oxygen Species - magyarul az oxidatív stressz, azaz a szabadgyökök), amely bármilyen furán is hangzik, de károsítja a testedet, a sejtjeidet, sőt magát a mitokondriumokat is. Oké, hogy az antioxidánsok segítenek a szabadgyökök elleni küzdelemben (B-vitaminok, D-vitamin, Q10, L-karnitin), de van itt olyan módszer is, amely minimalizálja a szabadgyökök mennyiségét. Ez pedig a magas intenzitású edzés, de moderált pihenőkkel.

Képtalálatok a következőre: kettlebell snatch gif

forrás: furthermore.equinox.com

Mit is jelent ez? Ma az egyik legnagyobb divathullám a Tabata jellegű edzés. (20 másodperc maximális intenzitású mozgás, majd 10 másodperc pihenő és mindez nyolcszor egymás után ismételve.) A legnagyobb probléma ezzel az, hogy ekkora mennyiségben, ilyen dózisú intenzitás, ennyire kevés pihenővel nagyon durván meglöki a szabadgyökök mennyiségét a testedben. A Tabata edzést követő nap úgy érezheted magad, mint akit megrágtak és kiköptek. Oka a tejsav okozta izomláz, ami valóban egyfajta savasodás, és semmiképp sem pozitív hosszútávon az egészséged szempontjából. De akkor nincs is értelme a magas intenzitásnak? Dehogynem! Csak nem az állandó Tabata-protokoll jellegű edzéssel.

Képtalálatok a következőre: sprint workout gif

forrás: giphy.com

Az egyik legjobb magas intenzitású edzésforma a sprintfutás. 50-80 méteres távokat érdemes futnod. Nálam ez a műfüves futballpályán történik hosszában. Egy sprint, az egy hossz. Az intenzitás a sprintnél mindig legyen maximális fokozatú! Itt nincs helye a finomkodásnak. Viszont ha sprinteltél egy hosszt, akkor tarts egy 3-4 perces pihenőt. Ennyi idő alatt visszatermelődik a testedben az ATP, és újra egy maximális sebességű sprintet fogsz tudni végrehajtani. Hat darab sprintet legalább hajts végre, de nem érdemes tíznél többet. Tíz felett átesel a ló túloldalára és nem használod ki a maximális intenzitás előnyeit. 

Képtalálatok a következőre: sprint workout gif

forrás: tumblr.com

 Tanácsaim a sprintfutáshoz:

  • Ha lehet, akkor cipő nélkül, mezítláb fuss. Én télen-nyáron cipő nélkül sprintelek. Az állandó cipőviselet elgyengíti a lábfejedet rögzítő izmokat, így a cipő nélküli futás nagyszerű módja a lábfej megerősítésének. Nyáron azért légy óvatos! Dél magasságában a műfű olyan, mintha izzó láván sétálnál és könnyen vízhólyagok nőhetnek a talpadra.
  • Mindig nyújts és melegíts be a sprintelés előtt! Nekem szakadt már meg a combhajlítóm, mert nagyképű és hülye voltam.
  • A légzés. Egyszerűen fújd ki a levegőt a sprintelés előtt és belégzés nélkül nyomd le ezt a 8-10 másodpercet. Utána is próbáld kerülni a szájlégzést. Ne végy mély levegőt és próbáld a levegőt nem teljesen kilélegezni! (Próbálj ne elájulni! Idő, mire ezt megszokod!) Ez egy nagyszerű módszer a tüdő megerősítésére és a mitokondriumok oxigénnel való feltöltésére. A szíved is hamarabb visszaáll normális sebességre, ha nem kapkodod a levegőt, mint egy fuldokló.
  •  A legjobb éhgyomorra sprintelni. Ezt nem magyarázom túl, de hányni sose öröm.
  •  Ha van kiegészítő, amit érdemes ilyenkor kortyolni, az a BCAA.

Képtalálatok a következőre: running sprinter

forrás: stack.com

És mit tehetsz még a mitokondriumok egészségéért? Étkezz a szakaszos böjt szabályai szerint. Ez annyit jelent, hogy minden nap csak egy 8 órás időablakban táplálkozz, és napi 16 órában pihentesd az étkezésedet! Kerüld a finomított szénhidrátokat és cukrokat! Legyél eleget napon, ne félj a napfénytől! És aludj eleget! Ha 4-5 órákat alszol, az biztos módja a korai elöregedésnek.

Képtalálatok a következőre: sleep

forrás: msn.com

Ne fogyassz alkoholt és ne dohányozz! Közhelynek tűnhet, mert amíg fiatal vagy, addig az élet a haverok, buli, Fanta. De az idő hamar elrohan, és amikor negyvenévesen majd hatvannak tűnsz, akkor már hiába fogod a fejed, hogy ez nem érte meg. És a stressz. Na, az rohadtul tudja pusztítani a mitokondriumokat! Nyugodj le! Mindig ragadozóként gondolj magadra és ne prédaként. A ragadozó nem stresszel. A préda az, aki retteg. És a rettegés felemészt. Nézd csak meg a politikusokat, akik folyamatos stresszben élnek! Négy évente öregednek tízet. Úgyhogy lassíts! Gondolj arra, hogy amin most izgulsz, az tizenöt év múlva valószínűleg nem fog jelenteni semmit!

Remélem hasznosnak találtad a cikkemet! Ha tetszett, nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá