2020. már 10.

Fegyencedzés, utcai edzés, saját testsúlyos edzés

írta: Royaliver
Fegyencedzés, utcai edzés, saját testsúlyos edzés

The Ultimate Calisthenics Workout Plan | Onnit Academy

forrás: onnit.com

Lassan egy évtizede, hogy első fecskeként megjelent Paul Wade "Fegyencedzés" című könyve, példátlan zűrzavart okozva a testedzést végzők, testedzéssel foglalkozók körében. Ez a könyv volt az első, ami a saját súllyal végzett edzést nem gyerektornaként, hanem egy komoly fizikum kiépítésére alkalmas edzésként írta le. Magyarországon rögtön ki is alakult a követőinek a szektaszerű közössége, akik bibliájukként forgatták. És persze ott volt az ellentábor is minden létező fórumon, akik jelen esetben a testépítők voltak. Nyilván nem véletlenül a testépítők kicsinyelték le a könyvet, hiszen a mű leginkább a testépítőket és a súlyzós edzést végzőket ekézi szégyentelenül, agresszíven és olykor bizony meglehetősen sértően. Soha nem kerültem még csak látogatóként sem egy börtön közelébe sem (le is kopogom), de igazából a könyvben feltüntetett idealizált, "eddz a túlélésért" mentalitású, erősen meseszerű, "zárványként" működő börtönközösség még így totál kívülállóként sem nyerte el a tetszésemet. Na, de akkor van bármi értelme ennek a könyvnek? A válasz pedig: Naná, hogy van!

Képtalálatok a következőre: callisthenics gif

forrás: hu.pinterest.com

Szóval íródott egy könyv, aminek az alapja egy gyakorlatilag nem létező, börtönviselt személy memoárja, és aminek a filozófiája egy másik, sokak által kedvelt edzésmódszerrel (súlyokkal, súlyzókkal történő testedzés) szembeni támadásra épült, és ezt ráadásul, mint egyedüli működő módszert mutatta be. Ez így első olvasásra, valóban nem tűnik egy komoly alkotásnak, de ha levakarjuk a meseszerű körítést és a pocskondiázást, akkor egy nagyon is használható erő- és izomfejlesztő könyvet kapunk. Ha túl tudsz nézni a sallangon, akkor az egyik legnagyszerűbb könyvet olvashatod, amit a saját testsúlyos edzésről írtak. Maga a könyv tematikája roppant egyszerű. Vett 6 db gyakorlatot, amelyekkel nagyjából az egész testet lefedi. A gyakorlatokat 10 nehézségi fokozatra osztotta. A haldokló, rokkant nyugdíjas szintjén kezdi az első lépésnél és minden gyakorlat legnehezebb formájával, a "mesterlépéssel" fejezi be. A gyakorlatok a következők:

- Fekvőtámasz:

Képtalálatok a következőre: one arm push up gif

forrás: tumblr.com

- Lábemelés:

guy gym GIF

forrás: giphy.com

- Húzódzkodás:

Képtalálatok a következőre: one arem pull up gif

forrás: gfycat.com

- Híd:

Képtalálatok a következőre: callisthenics bridge gif

forrás: zendofit.com

- Guggolás:

Képtalálatok a következőre: pistol squat gif

forrás: tumblr.com

 - Kézenállásban nyomás:

Képtalálatok a következőre: street workout chin up gif

forrás: ashotofadrenaline.net

De mit is érhetsz el csupán 6 gyakorlattal? Egy nagyon is összetett, komplex erejű testet és értékelhető izomzatot. A gyakorlatok ésszerűen vannak leírva és a progressziók is közérthetőek. Ez még akkor is igaz, ha vannak benne olyan dolgok, amelyeket egyszerűen fizikai képtelenség a könyv által leírt módon végrehajtani. (Ilyen az egykezes fekvőtámasz zárt lábbal, kifordulás nélkül vagy az egykezes, kézenállásban történő nyomás). A könyv megtanítja, hogy a gyakorlatokat is és magát a fizikumot is fel kell építeni. A mai rohanó világban megérteti Veled, hogy idő kell ahhoz, hogy felépíts egy erős testet és hozzászoktat a rutinhoz. Elmagyarázza, hogy az inak és az ízületek megerősödése legalább annyira fontos, mint az izomzaté. Egyszerűen és közérthetőn írja le az izmok és izomcsoportok működését. Olvasása közben pedig tényleg rájössz, hogy nem szükséges a drága edzőtermi bérlet, ha egy jól működő testet akarsz és nem kell bonyolult gyakorlatsor, ha fejlődni szeretnél.

Képtalálatok a következőre: street workout gif

forrás: tumblr.com 

Persze, ahogy lenni szokott az ellentábor sem hagyta magát és keményen visszatámadt. Hogy igazából jelentős erőt így nem lehet szerezni, és izmot így nem fogsz építeni. Ráadásul ebben a fércműben még egy nyamvadt étrend sincs. És igen, a saját testsúlyos gyakorlatokkal átmozgathatod magad, de ezzel a módszerrel csak "tornázgatsz" és mutass már egyáltalán valakit, aki súlyzók nélkül elért egy értékelhető fizikumot! Na, ekkor a new york-i szegénynegyedből, Queens-ből feltűnt egy srác, akit mindenki csak Hannibal néven emlegetett. Súlyzók nélkül, szteroidok nélkül, speciális étrend nélkül, semmi mást nem csinált, mint játszótereken, közlekedési táblákon és fákon húzta- és tolta magát. Az ismerősei biztatására tett fel videókat az internetre az edzéseiről, és rögtön masszív rajongótábora alakult ki az egész világon. Szinte erőlködés nélkül végezve az edzéseit, olyan fizikumot villantott, hogy az emberek a porban keresgélték az állukat.

Képtalálatok a következőre: hannibal for king gif

forrás: greatestphysiques.com

Képtalálatok a következőre: workout hannibal gif

Képtalálatok a következőre: workout hannibal gif

 forrás: gifs.com

De hát, mint ahogy mondani szokás, "egy fecske nem csinál nyarat". Ez a Hannibal gyerek pedig nem bizonyít semmit. Még úgy sem, hogy a gyúrósok fele 10 évet adna az életéből, ha ilyen felépítése lehetne. Mert ugye időközben felserdült egy nemzedék, és rengeteg jó képességű srác dobálta magát az edzőparkokban, de nem igazán került elő senki, aki egy igazán nagydarab és elrettentő fizikumot mutatott volna fel edzőtermi edzés nélkül. És pont ezért sokan tényleg úgy gondolták, hogy oké, lehet, hogy ha keményen tolod az utcai edzést, akkor kialakíthatsz egy sportos külsőt, de senki nem fog látványosan izmos lenni súlyzós edzés nélkül. Pedig az igazság az, hogy kurvára nem ezen múlik. Ha van genetikád, megfelelően táplálkozol (esetleg még kapsz kémiai segítséget is...), akkor a saját testsúllyal végzett edzéssel is lehetsz marha nagy és marha izmos. Az izom két dolgot tud. Összehúzódni és elernyedni. Hogy ezt milyen eszköz segítségével éred el, gyakorlatilag mindegy. Elő is mászott egy 130 kg-os, brutális, marha nagy állat a San Quentin állami fegyházból, ahol 11 évet húzott le. Az illetőt csak úgy ismerik, hogy Kali Muscle. Odabent eltiltották a súlyoktól, ő meg fogta magát és kihozott mindent a saját testsúlyos edzésből. Íme az oakland-i származású egykori bűnöző, Mr. Kali Muscle:

Képtalálatok a következőre: workout cali muscle gif

forrás: pinterest.ca

Képtalálatok a következőre: workout kali muscle gif
forrás: gfycat.com

Képtalálatok a következőre: workout kali muscle gif

forrás:forocoches.com

 

Képtalálatok a következőre: kali muscle

forrás: quake3world.com

Most azt hiszed, hogy azt akarom, hogy dobj el mindent és kezdj el kizárólag saját testsúlyos edzéseket végezni? Fenéket! Csupán annyit akarok, hogy elhidd nekem, nem számít az eszköz, amit használsz. Csak TE számítasz! És amikor jönnek a "önzetlen segítő kezek", mindig kérdezd meg magadtól, hogy valóban segíteni akarnak vagy csak a pénzed kell nekik? Elismerem, hogy egy edzőterem a legkényelmesebb módja a testedzésnek. Mindig ideális a hőmérséklet és minden gépezet úgy lett kitalálva, hogy a lehető legoptimálisabb edzőélményt nyújtsa. De ha kellemes hőmérsékletet és kényelmet akarsz, akkor menj el egy wellness hotelbe és relaxálj a gőzben! Ha meg erős szeretnél lenni, akkor kezdd el terhelni magad! És rohadtul nem kell túlvariálnod! Nem az a titok, hogy mindenféle csiribiri gyakorlatot kell végezned orrvérzésig! Táplálkozz okosan, pihenj eleget és maradj az alapgyakorlatoknál! Legyél következetes és az eredmények nem fognak elmaradni!

Minél többet tudsz az edzésről, annál egyszerűbb eszközökre lesz szükséged.
(Vincent Gironda)

 

A tudás tetőpontja lényegében nem jelent semmi rendkívülit. A lehető legnagyobb egyszerűséget, képességet arra, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a legkevesebb eszközzel. Csak az használ felesleges „díszítéseket”, aki még fél úton jár a tökéleteshez.
(Bruce Lee)

Remélem hasznosnak találtad a cikkemet! Ha tetszett, nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is!

 

 

 

Szólj hozzá