2020. már 08.

Mozogj, mert képes vagy rá!

írta: Royaliver
Mozogj, mert képes vagy rá!

Get Parkour fit | THE LOCKER

forrás: thelocker.online

Bevallom, imádom a "Kázmér és Huba" képregényeket! A történet egy élénk, 7 éves kisfiú szemén keresztül mutatja meg a világot. Az egyik rövid pár képkockás szösszenetben Kázmérka hóembert épít. A hóember nem több egy elnagyolt, kusza hórakásnál és pár gallynál. A kisfiú áll a szánalmas kupac mellett, lekicsinylően nézi miközben ezt mondja: "Ez a hóember például egész jól néz ki! Legyünk büszkék a középszerűségünkre!" Vicces kis történet. És sajnos végtelenül szomorú. De leginkább fájóan igaz. Mert ma az emberek többsége roppant büszke a középszerűségére. Arra, hogy egyáltalán tesz bármit is magáért. Mert ugye ülhetne otthon is a szobája kényelmében, de feláll és ő igenis megmozdul. Mert a mozgás az fontos! Ja! És tényleg nem akarok senkit megbántani, de én érzem magam kényelmetlenül, amikor valakinek a parkban történő, érzékelhetetlen sebességgel való körbe-körbe tötymörgése után az a fura kényszerképzete támad, hogy ő most "mozgott" és az egészséges, edzett testért való küzdelemben letudta a kötelezőt.

Képtalálatok a következőre: jog gif

forrás: giphy.com

És most megkérlek, hogy hagyjuk a mimóza, orrfelhúzós, sértődős, úri marhaságokat! Igen, a kocogásnak rengeteg élettani előnye van. Igen, a futó mozgás mintája alapvető az emberi testnél. És nem, kurv@r@ nem tettél meg magadért mindent, amikor pár szánalmas kör után befejezted az "edzésedet". Azt ugye észrevetted, hogy a kocogásos mozgásod összetétele alig különbözik egy nyugdíjas néni sarki közért irányába történő sietős lépteinél? És a mozgással kapcsolatban az edzőtermekben történő, kötött pályán mozgatható, erőfejlesztő gépeken történő edzés sem kivétel. A használatuk megerősíti az izomzatodat, ez tény. Sőt, ha majd jól akarsz kinézni a strandszezonra, akkor ez a legegyszerűbb és legkényelmesebb módja az izmaid növelésének. A gépek úgy lettek kitalálva, hogy utánozzák az emberi mozgást és célzottan terheljenek izmokat. Kár, hogy a valóságban a test nem egészen így működik, de ezt majd máskor... Azt azonban vedd észre, hogy amikor az egész napodat a monitor előtt töltöd, majd utána lemész a terembe sportolni, a mozgás szempontjából gyakorlatilag nem tettél magadért semmit. Ugyanúgy csak ülsz és fekszel a bőrbevonatú padokon, mintha otthon néznéd a tv-t! Gyakorlatilag egy mozgásszegény életet élsz, miközben meg vagy róla győződve, hogy igenis megvan a napi mozgásod!

Képtalálatok a következőre: workout machine gif

forrás: giphy.com


Egy kicsit beszéljünk az agyról. Az agyadról. Csak úgy elnagyoltan, nagy vonalakban. Szóval, van ez az agynak nevezett precíziós műszer a fejedben. A mérete alapján a tenyeredben elférne és súlya sem több egy liter tej súlyánál. De amit tud!!! A mintegy százmilliárd sejtjével, ahol egyetlen sejt akár egyszerre több másik tízezerrel áll kapcsolatban és kommunikál  egyazon időben, az maga a megfejthetetlen csoda. Az agy ideghálózatára azt mondani, hogy bonyolult olyan, mint a fény sebességére az mondani, hogy meglehetősen gyors. Az agyad sejtjei folyamatosan újratermelődnek és megállás nélkül dolgoznak. Minden folyamatot felügyelnek a testedben. És ezt figyeld: a gondolataid és tetteid alapján az agyad folyamatosan újrakonfigurálja magát. Gyerekkorban ez egészen könnyen megy, mindenre meg lehetett tanítani az agyadat és rajta keresztül téged. Most már felnőttként viszont TE magad vagy az akadálya annak, hogy az agyad megfelelően működjön. Ugyanis határaid csak Neked vannak, az agyad kapacitásának szinte alig. Az agy mindent akar, mindent megtesz, csak te vagy a rutinjaid rabja. És itt a lényeg! Nem az agyad irányít Téged, Te magad irányítod az agyadat! A mozgásod összetettsége egyszerűen újrahuzalozza ezt a hihetetlen csodát a koponyádban. Tehát, ha egy szuperül működő agyat szeretnél, akkor adj neki az új impulzusokat, az új mozgásokat! Hisz tulajdonképpen az agy összetettsége az oka az ember fejlett mozgásképességének! Ne ragadj le a megszokottnál! Lépj ki a kereteid közül! Lépj ki még ma! Lépj ki most! Hagyd a francba a sablonokat!

Képtalálatok a következőre: ido portal gif

forrás: giphy.com

Akkor még egyszer! Van egy rendszer a koponyádban, amelynek a bonyolultsága igényli a kihasználtságot és a kihasználtsága javítja magát a rendszert. Ami képes létrehozni a legösszetettebb mozgásokat az izmaidon keresztül és az ezekkel az izmokkal végzett  mozgások megnövelik a rendszer teljesítményét.
Erre te mit csináltatsz vele? Na, mit? Unalmas posványba burkolózva végzel lélektelenül monoton, kihívást nem jelentő mozgásokat. És légyszi, ne forgasd ki a szavaim! Nem azt mondom, hogy ne fuss vagy ne húzgáld a teremben a csigás gépet! Azt mondom, hogy ezek nem mozgások! Ennél TE sokkal többre vagy képes! Kezdj el a testeddel kapcsolatban mozgásokban, mozgási mintákban gondolkodni! Nézd meg az apró gyerekeket, még az agymosásuk előtti időből. Felhőtlenül sprintelnek, váltanak irányt, miközben kergetőznek. Bukfenceznek és dobálják a cigánykerekeket. Órákig mászkálnak guggolva, anélkül, hogy fájna bármi a lábukban vagy a csípőjükben. Felmásznak bármilyen fára, mászókára, falra, ahonnan gond nélkül lógnak, csüngnek, egyszóval felhőtlenül élvezik, hogy élnek és mozognak. És ezek a mozgások tényleg nem többek az apró gyerkőcök számára játékos szórakozásánál. A szomorú az, hogy ez nem továbbfejlődik, hanem a későbbiekben folyamatosan vissza.

Képtalálatok a következőre: kids jumping gif

forrás: featureshoot.com

Ma egy átlagos 30 éves képtelen telitalpon állva teljes mélységben leguggolni. Képtelen nyújtott lábbal előre hajolni úgy, hogy az ujjaival megérintse a talajt. Képtelen felmászni egy kötélen. Még akkor sem tudna, ha az élete múlna rajta, mert gyakorlatilag képtelen megtartani a testsúlyát! Egyszerűen képtelen a testét szabadon mozgatni. A saját testsúlya olyan számára, mint egy horgony, ami lehúzza a mélybe. Mire betölti az ötvenet, már kötött és fájó ízületekkel, beszűkült mozgástartománnyal egy elgyötört testben éli le az élete maradékát. Amikor meg felemelem a szavam és azt találom írni, hogy a ma élők nagy többsége immobilis, élet- és mozgásképtelen, hogy az izmai nem többek rothadó madzagoknál, akkor a komment szekciót elárasztják a felháborodott üzenetek. Pedig nem rám kellene haragudnod! Nem én szoktattalak le a mozgásról...
Minden ember teste mozgásra lett tervezve. Semmilyen más élőlény ezen a bolygón nem képes hasonlóan, ennyire összetett módon használni a sajátját.
A kedvencem az, amikor valaki leírja, hogy szabad akaratából eldöntötte, hogy a testedzése csupán futásból meg túrázásból áll, mert ő ezeket szereti igazán... Tudod, hogy hangzik ez nekem? Mintha azt mondanád, hogy vettél jó áron egy kocsit, ami ugyan hatos fokozatban is csak harminccal képes menni és nincs rajta ablaktörlő sem, de ez nem probléma, mert te úgyis csak pár utcát mész vele a szomszédos kisboltig, ha meg esik az eső, akkor ki sem mozdulsz otthonról. Viszont te pont így szereted, ráadásul még a biztosítási díja is alacsony!

Képtalálatok a következőre: laugh gif

forrás: giphy.com

Nem azt mondom, hogy képezd magad akrobatává! Csupán azt, hogy használd a testedet a rendeltetésének megfelelően. Ne szokj le a mozgásról, hiszen az izmaid alapvető feladata a tested mozgatása. Érezd jól magad a testedben és engedd neki, hogy az fejlődjön! Ne csomagold már be magad egy rohadt dobozba egy felirattal, amin az áll, hogy "ENNYIT TUD"! Ne TE legyél már az akadály saját magad előtt! A legendás Bruce Lee gondolatival zárnám a bejegyzésemet:

Ha mindig minden cselekvésednek határt szabsz, akár fizikailag, akár másképp, az rátelepszik a munkádra és az életedre. Nincsenek határok, csak holtpontok, amelyeknél nem szabad leragadnod: át kell lendülnöd rajtuk.

Köszönöm, hogy végigolvastad a cikkemet és remélem hasznosnak találtad! Ha tetszett, nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is!

 

Szólj hozzá