2020. feb 22.

Amit tudnod kell az érrendszerről!

írta: Royaliver
Amit tudnod kell az érrendszerről!

Tanácsok egy jobb élethez

Képtalálatok a következőre: heart sport

forrás: blog.insidetracker.com

Rendhagyó bejegyzés lesz ez. Mert pont egy olyan dologról írok, amit a legtöbben nem vesznek elég komolyan. Írásomat azonban kezeld a helyén! Nem vagyok orvos, csak egy aktív kutakodó az egészség témában! Miről is szól ez a bejegyzés? A testedben található érrendszer karbantartásáról. Az emberek nagy többsége egy Ferrari sebességével éli az életét. Az állandó stressz, a mozgásszegény életmód, a rossz táplálkozás a mindennapok része úgy, hogy egy idő után már normálisnak érzi a folyamatot. Aztán amikor orvossal történő beszélgetés során előkerül a "fűrész" szó, rögtön más megvilágításba kerül az élet. Felkeltettem a figyelmedet? Remélem!

Képtalálatok a következőre: heart disease gif

forrás: lion.ie

Szokás szerint kezdjük az elején, a kályhánál. Szokásomhoz híven mindent egyszerűsítek, hogy mindenki számára informatív maradjak. Mik azok az erek? Az erek szállítják a testedben a vért. A vér tartalmaz mindent, amire a tested sejtjeinek szüksége van. Oxigént, tápanyagokat, hormonokat. Az erek minden sejtbe és minden szervbe eljutnak és táplálják azokat. ( Jól van na! A szívbillentyűk, az inak,a porcok szövetei és a szem lencséje sem tartalmaz ereket. Most figyelsz vagy kötözködsz?!) Erek szállítják el a sejtek salakanyagait, és a szén-dioxidot is.

Képtalálatok a következőre: heart disease

forrás: nytimes.com

Egy testben úgy 5 liter vér van. A szíved keringteti, pumpálja folyamatosan. A vér jó néhányszor átfut naponta a teljes testeden. Hozzávetőlegesen 5 liter vér megy  keresztül a szíveden percenként. Ez naponta úgy 7000 liter! Az érhálózat teljes hossza meg úgy 100 000 km. A fő erek a vénák, melyek a szív felé vezetik a vért és az artériák, melyek a szívből vezetik el a vért. (Érdekesség, hogy a tüdővérkör vénái és artériái fordítottak, ott pont a a vénák szállítják a tüdőből az oxigéndús vért a szívbe.)

Az artériák egyre kisebb erekre, majd hajszálerekre (kapillárisokra) oszlanak szét. A hajszálerek (a legkisebb vénák) egyre nagyobb átmérőjű erekbe (visszerek, gyűjtőerek) csatlakoznak be. Talán ezt most nem is boncolgatom tovább, a cikk lényegét nem változtatja meg.

Na! Tehát van egy testünk, amit faszán, keresztül-kasul beszőnek az erek. Ez jól hangzik, de "ki nem sz@rja le". Nagyjából a többség is ennyit is foglalkozik vele. Amíg egy rossz reggelen arra ébred, hogy többé nem ébred fel... A legtöbben úgy vannak vele, hogy amíg az agyvérzés vagy a szívinfarktus nem rontja el egy napos hétfő délután nyugalmát, addig nincs baj. Amíg nem feketednek el a lábujjak, addig minden oké. Kit érdekel a túlsúly? Nyilván kövéren nehezebb kiszállni a kocsidból, de hát ez van. Meg a vérnyomás is. Hát kinek nem magas az manapság! Ugye? Nos, ha így állsz hozzá, legalább nem fogod terhelni a nyugdíj-rendszert...

Képtalálatok a következőre: heart disease gif

forrás: disruptivo.tv

A legnagyobb baj az, hogy alapból nem fájnak az erek. Nincs igazi figyelmeztető tünet a nagyobb baj előtt. Pedig ez egy évtizedekig tartó folyamat! Hol csesződnek el a dolgok? Úgy indul, hogy az érfalakban elkezd lerakódni zsír és kalcium. Ez a lerakódás egy gyulladásos állapotot hoz létre, amit aterómáknak vagy ismertebb néven plakkoknak neveznek. Ezek a lerakódások aztán szépen lassan szűkítik az ereket. Ezt nevezik atheroszklerózisnak. Ha nem lenne egyértelmű, az életed az ereid állapotától függ! Hiába nézel ki kívülről görög istennek, ha érrendszered 35 évet levág a várható életkorodból. Tisztán a kalcium lerakódása az érelmeszesedés. Gyakorlatilag ez egy csontosodási folyamat.

Nem fogok felnőtt embereknek a dohányzásról és a szemét kaják (hamburger, pizza és bizony a kenyér legtöbb fajtája is!) egészségkárosító hatásáról firkálni. Ha így élsz, akkor magaddal tolsz ki. A sok gabonából készült étel és a cukrozott vackok is egy ízletes, de viszonylag rövid élettel jutalmaznak meg. Te életed, te döntésed. Viszont ha tudatosabban élsz is, rengeteg rizikófaktor van, ami rombolhatja az érrendszered egészségét. Mit lehet tenni? Nézzük a gyakorlati tanácsokat! Mára kiderült, hogy a K2-vitaminnak az érrendszer meszesedésének megakadályozásában óriási szerepe van. Valamiért mégsem tolják az arcodba a reklámok alatt. Ha meg egy filléres kiegészítő segít, akkor minek kockáztatnál? Milyen élelmiszerek tartalmazzák? Kemény sajtok, tojás és húsok. Viszont a növényekben csak K1-vitamin van. Az érrendszerre hatástalan. Üdvözöllek barátom a vegetarianizmus vidám világában! Mindenkinek kötelezően kellene adni K2-vitamint, akár megelőzésként, akár a már előrehaladott érelmeszesedés visszafordítására. Ajánlott adagja napi 100 mikrogramm, de nyilván idősebb korban és előrehaladottabb állapotban ez lehet több is.

Képtalálatok a következőre: heart disease gif

forrás: thinglink.com

A keringési rendszert féltők népes táborához tartoznak azok is, akik a koleszterin szélhámosságnak felültek. Csak egy kérdésem lenne: Ha A koleszterin annyira káros, miért állít elő belőle a tested naponta 1000 milligrammnyit? Soha senki nem talált még összefüggést a vér koleszterinszintje és az érelmeszesedés között. Mégis mindenkivel szedetik a koleszterincsökkentőket. Ne félj az állati eredetű zsírtól! Nem ez fogja bántani az ereidet! Valójában a telített zsírok inkább csökkentik a keringési rendellenességek számos rizikófaktorát. A magas koleszterin a WHO csaknem 200 országra hivatkozó adatbázisában fordított összefüggést mutatott a szív- és érrendszeri halálozással kapcsolatban. Értelmezd légy szíves ezt a mondatot, mielőtt beszeded a koleszterin gyógyszeredet! Ha valamit kerülnöd kell, akkor az a növényi olajok és margarinok. Tele vannak omega-6 zsírsavval és transzzsírokkal. Na ez az, ami padlóra küldi a keringési rendszeredet!

Az érelmeszesedés gyulladásként indul, a magnéziumhiány meg csak fokozza a szervezet gyulladásszintjét. Mit szoktak csinálni az állóképességi sportolók? Egy kalcium pezsgőtabletta edzés előtt és lehet edzeni. Viszont magnéziumhiány úgy is keletkezik, hogy valaki túl sok kalciumot szed. Ugyanis  a kalciumot is és a magnéziumot is ugyanaz a fehérje juttatja be a sejtekbe. Nesze neked érrendszer! Finoman fogalmazok, ha csak annyit mondok, hogy a magnézium életmentő! Egy 2016-os vizsgálat szerint a tartósan alacsony magnéziumszintnél 36%-kal valószínűbben halsz meg szívbetegségben, és 54%-kal hirtelen szívhalálban.

B-vitaminok: Charles McGee szívspecialista a B-vitaminok fogyasztására hívja fel a figyelmet. A végletekig kifacsart, vitamin- és ásványi anyag mentes táplálkozás, amit a modern ember folytat, egyenes út az érrendszeri betegségekhez. McCully szerint elsősorban a B vitaminok csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Könyvében említi, hogy akiknek a legalacsonyabb volt a folsav és a B6-vitamin fogyasztása, azok körében volt a leggyakoribb a szívhalál.

Az érrendszer egészségét régóta összefüggésbe hozzák a fokhagymával. Nem véletlenül. Rugalmassá teszi az ereket, és rengeteg szív- és érrendszeri elváltozástól megóvja a fogyasztóját. És ma már kivonat formájában is kapható, nem szükséges megbolondítani a leheletedet.

Képtalálatok a következőre: jumping rope gif

forrás: giphy.com

Sport. Mozogj! Mozogj sokat! Élj aktívabban! Izzadj meg! Engedd a szívednek, hogy pumpáljon, és az ereidnek, hogy dolgozzanak. A szívnek a rövid, nagyobb intenzitású edzésformák a jobbak, az érrendszer inkább az  alacsonyabb intenzitással edzhető. És itt egy utolsó jó tanács. Reggel ébredés után zuhanyozz! Csak hideg vízzel. A végtagjaidon kezdd és úgy haladj a tested középső részei felé. Nem szükséges 1-2 percnél többet eltöltened ott. Mikor kiszállsz a zuhany alól, az összehúzódott erek hirtelen kitágulnak és a 100 000 kilóméternyi érhálózatod hirtelen kap egy szuper pumpálást. Ha ettől nem lesznek rugalmasak az ereid, akkor semmitől. Wim Hof, a holland életmódtanácsadó, akit "Iceman" néven ismernek sokan, miden reggel így kezdi a napját.

Képtalálatok a következőre: wim hof gif

forrás: giphy.com

Te teljesen másképp gondolsz az egészségre? Várom a hozzászólásokat a témában! Mondd el a véleményedet! Mit csinálsz máshogy? Mit gondolsz az egészségedről? Mit teszel az ereidért? Milyen kiegészítőket használsz? Írd meg kérlek kommentben! Remélem hasznosnak találtad a cikkemet! Ha tetszett, nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá