2020. jan 15.

Jason Statham - Legendás fizikum túl az ötvenen

írta: Royaliver
Jason Statham - Legendás fizikum túl az ötvenen

Jason Statham fizikuma mellett nem lehet elmenni szó nélkül. A fickó az éven lesz 53 éves, de a kor nála abszolút nem több egy számnál. A hihetetlen fejlett fizikumhoz szinte semmi testzsír nem társul, így Jason fizikuma olyan éles, mint egy borotva.

Kapcsolódó kép

forrás: manofmany.com

Mi a titka? Mit eszik? Hogy edz? És a legfontosabb mit edz, ami ilyen külsőt biztosít neki? Na, ezt fogjuk kicsit körbejárni!

Kapcsolódó kép

forrás: pinterest.co.kr


Gyerekkorától sportolt, sőt tizenkét évig volt a brit műugró válogatott tagja. Filmjeiben legtöbbször a veszélyes jelenetekben is őt láthatod. Úgyhogy ő nem az a színész, aki egy szerep kedvéért növesztett izmokat. Viszont amit kevesen tudnak, hogy Mr. Statham bár használ súlyokat (egyre ritkábban), leginkább a saját testsúlyos gyakorlatokkal tartja magát formában.
A Men's Health-nek adott interjújában említi, hogy az évek keményen nyomot hagytak rajta, és már rendesen érzi az ízületeiben a sok évi embertelen edzéseket. Ez az egyik oka, amiért már hanyagolja a nagy súlyok mozgatását. És pont ezért nem is szeret edzővel sem dolgozni. Ő tudja, ő érzi, hogy mi jó és mi nem jó a testének. Az edzőt csak a végeredmény érdekli és nem a színész egészsége.

Képtalálat a következőre: „jason statham muscle gif”

forrás: screencrush.com

Akkor nézzük meg, hogy néz ki az edzése. Jason az összetett, saját testsúlyos alapgyakorlatokra esküszik. Fekvőtámaszok, húzódzkodások és guggolások különféle variációja alkotja az edzése magját. Az intenzitás fokozására köredzéseket végez. (A köredzésekről szóló bejegyzésemet "Köredzés. A teljesítmény szent grálja" címen olvashatod!)

Bemelegítés:

- Fél perc statikus tartás gyűrűn


Képtalálat a következőre: „jason statham workout ring”

forrás: menshealth.com

- Fél perc kézenállás korláton

Képtalálat a következőre: „jason statham workout handstand”

forrás: menshealth.com

- Fél perc statikus tartás a guggolás alsó helyzetében úgy, hogy a combja párhuzamos a talajjal.

Ez a bemelegítés. Nézzük az edzést:

-  Húzódzkodás

Képtalálat a következőre: „jason statham  pull up”

forrás: gettyimages.com

- Fekvőtámasz

- Térdemelés nyújtón

Ezeket a gyakorlatokat köredzésként hajtja végre pihenés nélkül. Az ismétlések így alakulnak: az első sorozatban minden gyakorlatból 10 ismétlés, majd a második sorozatban 9 ismétlés, a harmadikban 8, egészen addig, amíg 1 ismétlés marad mindegyikből.
Az edzés harmadik része a sprintekből álló intervallum edzés. Hat db 500 m-es sprint. A sprintek között 3 percet sétál aktív pihenésként. (Az intervallum edzésről szóló cikkemet ITT olvashatod!)

A kötélmászás, különböző robbanékonyságot igénylő és a gyűrűn végezhető gyakorlatok szoktak még szerepelni az edzéseiben.

Képtalálat a következőre: „jason statham  gymnastic ring”

forrás: menshealth.com

Jason edzésénél láthatod, hogy nem igazából az ismétlések száma vagy a súly nagysága a meghatározó, hanem az intenzitás és a pihenőidő redukálása vagy teljes elhagyása. Próbáld ki, milyen érzés egy ilyet végignyomni!

Legtöbben úgy gondolják, hogy a saját testsúlyos edzések (más néven calisthenics) egyfajta freestyle gyakorlatokból álló, ügyességet fejlesztő mozdulatsorok. Jason Statham példája jól mutatja, hogy milyen komoly izomzat is összerántható vele. Ráadásul a test statikus rögzítésekor a stabilizáló izmok is állatira megerősödnek. Ezért tudja Jason ennyire könnyen kivágni a "zászló"-t.

Képtalálat a következőre: „jason statham  flag”

 forrás: pinterest.at

Úgy tűnik az idősödő Statham megtalálta az arany középutat az életében és az edzésében is. Ahogy mondja: „Szeretem jól érezni magam! A jó edzés része a jó közérzetemnek. Az elmém összhangba került a testemmel.”

Sokat olvasok arról, hogy a kalóriák számlálásával nem lehet fogyni és ez egy hibás módszer. Jason nem így gondolja. Mikor egy filmre formába kell hoznia magát, az étrendjét szigorúan megtervezi. Sok húst és zöldséget fogyaszt. Nem éhezteti magát, de szigorúan tartja a 2000 kalóriás napi limitet. Étkezési naplót vezet. Minden ami a szervezetébe kerül, az a naplóban is megjelenik. Kíméletlenül.

Ha éveken át követsz egy alap, csupán összetett gyakorlatokból álló edzést és odafigyelsz a táplálkozásra, akkor egyszerűen nincs szükség a konditermi tagságra és súlyokra egy szépen kidolgozott, de talán még egy komolyabb izomtömeget felvonultató test eléréséhez sem. És most válaszolj komolyan! Lehet még bármilyen kifogásod a gyengeségre?

@danielsmithphotography for @menshealthuk

forrás: menshealth.com

 Ha kíváncsi vagy Anglia legveszélyesebb rabjának hihetetlen edzésére is, akkor azt ITT tudod elolvasni!

Szólj hozzá