2020. jan 10.

Mennyibe kerül ma a testedzés?

írta: Royaliver
Mennyibe kerül ma a testedzés?

Mindennek van ára. Sőt! Mindennek ára van. Na, de mennyi az annyi? És lehet-e olcsóbban? Van-e értelme egyáltalán annak, hogy olcsóbban? Megspórolhatod-e a költségét az edzőnek, az edzőteremnek, a fehérje poroknak? Járjuk ezt körbe!

Képtalálat a következőre: „workout money”

forrás: hu.depositphotos.com

Először is számoljuk ki, hogy alapból mennyibe fáj ha havi szinten eljársz a legközelebbi edzőterembe. Vegyük úgy, hogy nem az edzőterem pincéjében laksz, tehát el kell oda jutnod. Átlagoljunk és mondjuk azt, hogy eljutni oda, majd haza kb. 500 forint. Ez heti háromszor egy hónapban az 6000 forint. Ha rendszeresen jársz a terembe, akkor havi bérletet fogsz venni. Ez megvan havi 8-9000 jó magyar forintból. Ha már edzettél akkor nyilván iszol egy fehérje turmixot is az edzés végén. Mert ha már ott vagy, akkor iszol! Mondjuk vihetnéd otthonról is, de akkor meg lázadozni fognak, hogy az étterembe sem viszel ételt! Ezt kb. 700-ért meg is számolják neked. Az is havi szinten kb. 6000. Most járunk egy évre 250 000 HUF-nál. Ha még szeretnél hozzá szakértői tanácsot, azt is baráti áron felszámolják neked. Egy 3 alkalmas személyi edzős csomagot edzési és táplálkozási tanácsokkal, valamint közös edzésekkel már 40 000-ért hozzád csapnak. Nyilván meg fognak győzni, hogy alapból 2 hónapot csengess ki, különben nem lesz követhető a fejlődésed. Erre a  2 hónapra mondjuk legalább az edzőbérlet költsége lejön. De már 3 kilónál jársz és akkor még nem költöttél vitaminokra, edzés előttire, meg a többi szarra, amit majd megvetetnek veled. Mondjuk a vitamint talán amúgy is megvennéd, de legtöbb cucc igazából havi szinten erősen a teremhez fog kapcsolódni. Legyünk szerények. A havi 20-as nem sok kiegészítőkre. Évente ez a szerény többlet kiadás úgy 240 000 HUF. Az csing-csing, 550 000 HUF egy évre. Pár év alatt elbicepszezed egy vidéki ház árát.

 Kapcsolódó kép

forrás: giphy.com

Ennél olcsóbb, ha csoportos edzésre jársz el. Itt mondjuk minden edzésnek fix időpontja van. Ha meg el kell menned a gyerekért az oviba, ha délutánosra jön ki a műszakod, vagy csak simán rá kell húznod egy órát a munkahelyeden, akkor azt az edzést kihagytad. Nem tudod másnap bepótolni. Cserébe csak havi 10-13-ba kerül edzővel együtt. Igaz az edző rajtad kívül jobb esetben még 15 embert irányít, ha meg peches vagy akkor meg akár 3x annyit. Azonban ezek az edzések is a kondicionáló termekkel egy épületben vannak, úgyhogy az edzés végén itt sem marad el a turmix. Mondjuk a külön edző költségét leszámítva nagyjából ez 250 ezerből meg is van. Plusz ugye a vitamin, ásványi anyag stb...

 Képtalálat a következőre: „group workout gif”

forrás: giphy.com

Azt se felejtsük el, hogy edző, meg edző között azért baromi nagy különbség lehet. A  szobafestőből 6 hónap alatt edzőguruvá vált tanácsadó azért lehet, hogy nem látja át teljes egészében a újonnan választott szakmáját. És talán ő még tapasztaltabb is, mint a 20 éves testépítő,-  és aerobik edző egyetemista kislány, aki már érmet is szerzett a bikini kategóriában. Lehet, hogy mindez itt most kibaszottul sértően hangzott, de ma egyszerűen mindenki edzővé képezteti magát, aki már 3 hónapja edzőterembe jár és sikerült 5 kg-t lefogynia.

Akkor, mégis hogy lehet a költségeket lefaragni?

Olvass a témában! A testedzés alapjainak megértéséhez nem kell elvégezned a testnevelési főiskolát és ráadásul ma rengeteg sportedző, évtizedes tapasztalatokat összegző könyvét veheted meg pár ezer forintért. Pavel Tsatsouline, Dan John, Michael Matthews, Michael Boyle, hogy csak a legismertebb és elismertebb szerzőket említsem. Nyilván ha megkérdezed bármelyik személyi edzőt ezekről, az helyből ki fog röhögni. Mondjuk nekik az is furán hangozhat, hogy egy bizonyos A. Schwarzenegger mindenféle OKJ-s edző nélkül Európa-bajnok fizikumot épített fel néhány barátjával edzve egy falusi sufni-teremben,19 éves korára...

Képtalálat a következőre: „schwarzenegger workout gif”

forrás: giphy.com

 

És az edzőterem?

Edzőterem nélkül is lehet fizikumot építeni. Kibaszott mászókákon, meg közlekedési táblákon is lehet fizikumot építeni. Mielőtt még bárki észrevette volna az orosz és amcsi szegénynegyedekből rommá gyúrt alakok tűntek fel, úgy hogy csak az utcán, meg játszótereken húzódzkodtak.

Kapcsolódó kép

forrás: giphy.com

Ha meg annyira igényled, hogy súlyt emelj, 100 kg-nyi krómozott rúd a hozzá tartozó egykezes súlyzókkal már 50 000 forint alatt megvehető ingyenes szállítással. Tudod a múlt század elején még nem voltak fekvenyomó padok, csigás gépek és fehérje porok sem. De már akkor is ki tudta pattintani magát aki keményen edzett!

Do you have an old-school workout tip? – Orange County Register

forrás:  ocregister.com

Ja! Fehérjeporok. Nem leszel egy kicsit sem izmosabb attól, hogy ha fehérjeporokkal egészíted ki az edzésed. Ok, hogy kényelmes meg minden, de hogy szükséges, az azért erős túlzás. Ételnek meg azért tényleg ne nevezzük a sajtgyártás melléktermékét. Főleg, hogy a szárítás után a biológiailag aktív anyagok simán megsemmisülnek benne. Régen vidéken a tejsavót ingyen odaadták a gazdáknak, hogy hozzá tudják keverni a sertésnek adott moslékhoz. Csak az nem volt porrá szárítva....
Szerintem abban is megegyezhetünk, hogy az a Schwarzenegger gyerek sem a műanyag dobozos fehérjéktől nőtt anno akkorára. Az izmaid táplálásához szükséges fehérjét könnyedén, valódi ételből meg tudod szerezni. Tojás, hal, sajt, túró, a szárnyasok húsai, de még a zab és különböző magok is tele vannak fehérjével. Egy egészségesen összeállított egyszerű étrend tökéletesen fedezi egy hobbisportoló fehérjeigényét.
Tehát a költségeket azért erősen le tudod redukálni, ha nagyon akarod. Nyilván egy jó edző megéri a súlyát aranyban, de neked aki szeretnél egy kicsit munka után tenni az egészségedért, kurvára felesleges elverned a fizetésed harmadát, ha egyébként tudnád hova tenni a pénzed.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá