2020. jan 08.

Tanulj meg húzódzkodni a nulláról!

írta: Royaliver
Tanulj meg húzódzkodni a nulláról!

Először is szögezzük le! A húzódzkodás a legvagányabb gyakorlat, amit el lehet képzelni. A teljes felsőtest dolgozik és még állatira látványos is. Sokan beszélnek összevissza a funkcióról, meg a funkcionalizmusról. Na, a húzódzkodás a test diadala a gravitáció fölött, színtiszta funkció. Legalapvetőbb, legtermészetesebb megnyilvánulása a felsőtest erejének.

Képtalálat a következőre: „pull up”

forrás: t-nation.com

Mr. Jason Statham rögtön meg is mutatja tökéletes kivitelézésben, hogyan néz ki ez a gyakorlat.

 

Képtalálat a következőre: „jason statham pull up gif”

forrás: giphy.com

 

Aki lazán húzódzkodik, az már jelzés, hogy az illető nem csak dísznek tartja a testét, hanem valamire használni is tudja.

Mindenek előtt fontos leszögezni: Ha el vagy hízva, akkor a húzódzkodás tanulása roppant nehézkessé fog válni. Kezdd el ledobni a zsírt magadról! Egyik korábbi blogomban a "Mire van szükséged a fogyáshoz?" címmel írtam is erről néhány sort. Figyelj a kajádra és kerüld a szemetet! Hagyd a nasikat és gyerekkajákat! Tudd, hogy mennyi kalóriára van szükséged! Számolj és tervezd meg az étkezéseidet!  Ésszel táplálkozz és jönni fognak az eredmények! Már pár kiló fogyás is rengeteget dobhat a húzódzkodó teljesítményeden.

Na, akkor hangolódjunk az edzésre!

1. lépés - Ausztrál húzódzkodás

Nyilván nem bírod még el a súlyod, de valahol el kell kezdeni. 8 ismétlés után tarts 2-3 perc szünetet. Ez egy széria. Öt mehet belőle minden második nap. Ne izgasson, hogy más szögben húzod magad a függőleges  húzódzkodáshoz képest! Ugyanazok az izmok dolgoznak.

 

Kezdd így:

Start with inclined inverted rows for your pull-up workout. Then drop lower for more required effort.

forrás: nerdfitness.com

Ha a 8 ismétlés túl könnyű akkor változtass a húzás szögén:

 

As you get lower, like this, the row will be harder to do. Great way to progress into a pull-up.

forrás: nerdfitness.com

Pár hét után ez egyszerűen nem lesz tovább kihívás. Lépjünk tovább!

2. lépés - Negatív húzódzkodás

Ez igazából még nem az igazi húzódzkodás, de már elkezded szokni a súlyod. Ugorj fel és próbáld minél lassabban leereszteni magad! Ne úgy csináld, hogy szuper lassan leengeded magad félútig, majd lezuhansz! Teljes út lassan a teljesen kinyújtott karig.

Staci jumping up to do a negative pull-up.

forrás: nerdfitness.com

Alakul ez apám! Az 5x8 ismétlés itt is mehet. Pár hétig szokd! Erősödj! Érezd! Lassan ráhangolódik majd a tested. Ne siettesd! Ahogy erősödsz a negatív húzásokat állítsd meg egy-egy ponton. Ott tartsd meg! Menj lejjebb és tartsd! Ahol megálltál, ott próbálgasd a húzást is! Hamar el fog jönni, amikor már felfelé is húzással fogsz elmozdulni. Remélem, adtam segítséget és hamar el fogsz kezdeni csatlakozni a húzódzkodni tudók népes táborához! 

Képtalálat a következőre: „pull up gif”

forrás: makeagif.com

 

Szólj hozzá