2019. dec 25.

Kérdések és válaszok. Miértek és hogyanok

írta: Royaliver
Kérdések és válaszok. Miértek és hogyanok

Gyors összefoglaló a testformálásról

K: Meddig növelhetem az izmaim méretét ?

V: 3-4 év edzés után jellemzően kialakul az izmok végleges mérete, ami genetikailag elérhető. Csupán edzéssel ez nem fog tovább nőni. Természetesen minőségben még sokáig finomíthatod.

K: Van-e szükségem edzőre?

V: Ez a céljaidtól függ. Ha hobbi sportoló vagy, akkor valószínűleg nem. Azonban kezdőknek lerövidítheti az utat és megtaníthatja a mozdulatok helyes kivitelezését. Komolyabb eredményekhez már nélkülözhetetlen, hogy valaki kívülről lássa a gyengeségeid és személyre szabja az edzőprogramod.

K: Heti hány nap edzést javasolt?

V: Ezt sok tényező befolyásolja. A korod, a regenerációs képességed, a céljaid. Egy hobbi sportolónak a heti három alkalom jellemzően egy óra mozgással elég. Egy profi tornász napi 4 órát tölt el edzéssel heti 6 nap. Találd meg az egyensúlyt! Könnyű átesni a lovon és a túledzettség állapotába kerülni.

K: Hogyan veszem észre, ha túledzettem magam?

V: Általánosságban kevesebb az energiád. Folyamatosan fáradtság és életuntság a jellemző ilyenkor. Nem múló izomláz. Megemelkedett vérnyomás, szapora szívverés. Rosszabb alvásminőség. Nyugodtan hagyj ki egy-két edzést! Kéthavonta meg egy egész hetet.

K: Van különbség tömegnövelő és szálkásító edzés között?

V: Nincs. 

K: Korábban többször hallottam, hogy az összetett gyakorlatok (guggolás, fekvenyomás) a legjobbak, de van-e értelme izolált (ahol csak 1 üzelet mozog. Pl.: lórugás csigán (tricepsz gyakorlat), kétkezes álló karhajlítás súlyzóval (bicepsz gyakorlat)) gyakorlatokat végzeni ?

V: Van. Csak ne ezek a gyakorlatok legyenek az edzésed központi elemei. Nagyon hasznosak arra, hogy egy lemaradt testrészt felerősítsenek.

K: Szeretném látni a kockákat a hasamon! Milyen gyakorlatokat tanácsolsz?

V: Semmi köze a testzsírodnak az edzéshez. Franco Columbo egykori Mr. Olimpia például soha nem edzette közvetlenül a hasát. 

Képtalálat a következőre: „franco columbu abs”

forrás: about-muscle.com

K: Mitől lesznek láthatóak a kockák a hasamon?

V: 14 % alá kell vinni a testzsír arányát. Ehhez tudnod kell, hogy mennyi a sovány testtömeged kalóriaigénye és ehhez alakítani a táplálkozásod.

 

K: Félek táplálékkiegészítőket használni. Lehet tőlük bajom?

V: Nem. Ezek jellemzően vitaminok és koncentrált élelmiszerek. Nagyban megkönnyíthetik a napi étkezésed. De az étkezést nem helyettesítik. És a rossz táplálkozási szokásokat nem teszik semmissé!

K: Szokott fájni a derekam. Jól teszem ha terhelem?

V: A legtöbb mozgásszervi betegségre jót tesz a mozgás. DE! Mielőtt beleveted magad BÁRMILYEN tevékenységbe először egy orvost keress fel és kérj kivizsgálást! Nem biztos, hogy egy előrehaladott deréksérvet magadnak kellene kezelned!

K: A fekvenyomástól fáj a vállam. Akkor ne edzzem a mellkasom?

V: A legtöbb ember rosszul nyom fekve. A vállukat kiemelik, ahelyett, hogy behúznák a tokjukba és a könyök sem jó ha kifele megy a gyakorlat közben. Kérj meg egy edzőt nézze meg a gyakorlatod kivitelezését! Különben meg nemcsak a fekvenyomással lehet erős mellkast építeni. Próbáltad már a tolódzkodást súllyal?

K: Szeretnék kézen állni. Hogyan kezdjem?

V: Fal mellett. Először háttal a falnak. Aztán szemben a fallal. Amíg nem érzed fal mellett a helyes tartást, ne is próbáld szabadon. Utána a következő lépés egyfajta kézen járás lesz, amíg keresed az egyensúlyod.

K: Milyen gyakorlatok a legjobbak a törzs megerősítésére?

V: A különböző mérleg tartások nagyon stabil és egészséges törzset hoznak létre. 

Képtalálat a következőre: „lever hold”

forrás: bodyweighttrainingarena.com

 

K: Van olyan súlyzós gyakorlat ami minden izomra jó?

V: Hát azért ennyire ne egyszerűsítsük le az edzést! De a talajról mellre vétel lökéssel, vagy a szakítás jellemzően teljes testes gyakorlatok.

K: És ugyanez súlyzó nélkül?

V: A muscle-up jellemzően a teljes felsőtestet igénybe veszi. Végezd úgy, hogy az ismétlések között elengeded a rudat és végzel közben egy guggolás / felugrás kombinációt. 

K: Saját testsúlyos edzéseket végzek. Hónapok óta nem látok semmi fejlődést? Elrontok valamit?

V: Egyáltalán nem biztos. A haladó gyakorlatokhoz nagyon sok idő szükséges. Csak folyasd tovább!

 

Szólj hozzá