2019. dec 21.

Funkcionális test, funkcinális erő

írta: Royaliver
Funkcionális test, funkcinális erő

FIGYELMEZTETÉS: A nyugalom megzavarásra alkalmas dolgokat fogok írni, így csak a saját felelősségedre olvass tovább! Ha meg egy kis mimóza, sértődős nebáncsvirág vagy, talán még akkor se!

Funkció. Nincs még olyan kifejés a sport/testedzés témakörben amely ennél gyorsabban lett volna népszerű, majd vált volna szitokszóvá. Talán csak a sport-specifikus edzés. Pedig az elv egyszerű, sőt nagyszerű. Egy olyan emberi testet jellemez, ami úgy működik, ahogy eleve tervezve lett. A funkciójának megfelelően.

Képtalálat a következőre: „da vinci body”

Leonardo da Vinci a Vitruvius-tanulmánynak nevezett rajzán mutatja meg a tökéletes emberi testet.

 

Nyilván meg is jelentek a szakértők, akik rögtön megmondták a tutit. És rögtön tönkre is tettek valami csodálatos dolgot. Botor módon próbáltak instabil felületen történő nyaktörő gyakorlatokat eladni funkcionális címszó alatt. És sajnos az emberi fejekben ez maradt meg és nem az egyre tisztuló forma és hatékonyabbá váló edzésmódszerek.

De akkor hogyan is értelmezzük a funkcionális test kifejezést? A legtöbben ezt egészen primitíven teszik. Az a fizikumod funkciója, amire használod. Egész röviden: ha csak egész nap egy irodában ülsz, majd este elsétálsz a közeli közértbe, majd lefekszel aludni, akkor a tested funkciója a következő: ül, sétál és alszik. Bravó, funkcionálisan működsz! Lóf@szt! A fizikumnak nem ez a funkciója.

 

Először is kérlek vonatkoztassunk el az élsporttól! Egy versenyzőnek a választott sportágának megfelelő képességeket kell a lehető legtökéletesebbre fejleszteni. És ezt nem a teljesség igényével teszi. Egy úszónak nem szükségszerűen kell fejleszteni a súlypontemelkedését és egy kosaras sem lesz jobb játékos, ha heti kétszer lemegy úszni a közeli uszodába. Egy versenysportoló nem engedheti meg magának, hogy funkcionalitása mindenre kiterjedjen. A versenysportokban viszonylag kevés dolgot kell fejleszteni, de azt a keveset a létező legjobban. Meg is fizetik sokan az árát. Ha egy testet hosszú időn keresztül bombázunk egyfajta igénybevétellel az szükségszerűen magába hordozza a maga büntetését. Itt most gondolok az úszók elhasználódó vállára, vagy az erőemelők sérvére, a kézilabdások térdénél elszakadó szalagokra.

Képtalálat a következőre: „ronnie coleman can't walk”

A képen Ronnie Coleman nyolcszoros Mr. Olympia. Egykor a valaha volt legerősebb testépítő. forrás: ww.sunshinecoastdaily.com.au

 

Akkor tehát mi is az funkcionális test és erő? A lehető legtöbb képesség a lehető legoptimálisabb használata. És látod, pontosan ezért vagy Te egy funkcionális idióta! Legalább ebben funkcionális vagy! Kinéztél egy sportot és azt próbálod is művelni, de rendesen. Csak TE NEM VAGY VERSENYZŐ! Nem szükségszerű, hogy a vállad szarrá menjen a fekpadtól, vagy a gerinced a futástól. Téged jobbá kellene tegyen a tény, hogy sportolsz, nem kicsinálnia!

Persze. Nincs időd. Meg le sem szarod igazából, ahogy épülsz le! Fogjam be a pofám, mert már az is nagy dolog, hogy heti kétszer lemész a haverokkal üldögélni a közeli edzőterembe a csajok seggét bámulni, vagy fociztok egy kicsit sörözés előtt.

Kapcsolódó kép

forrás: pinterest.com

Az érem másik oldala persze az, hogy ha mindenben jó vagy, akkor semmiben nem vagy jó. De még ez sem jelenti azt, hogy érdemes legyen edzés egy fajtájára korlátoznod magad. Sőt! Bőven vannak képességeid, amelyek évről-évre csak csökkenek. Már ha valaha birtokoltad őket. Funkciók, melyek relatíve kis időbefektetéssel fejleszthetnél. A sport, a mozgás meg lehet úgy is kihívás, hogy nem tesz tönkre, nem használ el. Hogy az évek alatt a tested összességében javuljon és ne kifogásokat kelljen gyártanod annak leépülésére.

Innen folytatjuk..

 

 

Szólj hozzá