2019. már 25.

Zumba, flabélos és társaik

írta: Royaliver
Zumba, flabélos és társaik

A történelem ismétli önmagát. Folyamatosan. A körforgás a testedzés világában sem újszerű esemény. Időről-időre előjön valami igazán borzasztó dolog. A szlogenek is ismétlődnek. Kockás has 10 perc alatt! Fogyjál alvás közben! Legyél karcsú mozgás nélkül! Ezeket a többnyire totál felesleges, haszontalan dolgokat rendszerint aranyárban mérik és ha elég hülye és/vagy lusta vagy, akkor meg is tudod győzni magad, hogy sport helyett ezekkel foglalkozz.

forrás: solidrop.net

Aztán vannak a sláger "sport-jellegű" mozgásformák, melyeket orrba-szájba dícsérnek, de kár vele töltened az idődet. És itt most tekintsünk el a kifejezetten hobbi és/vagy szórakoztató sporttevékenységektől (foci, asztalitenisz, tollaslabda stb.).

De mielőtt neki feküdnénk, tisztázzunk néhány dolgot! Mit szeretne az emberek többsége? Az igazság az, hogy legtöbbjük elégedetlen a testével és azért kezd el sportolni, hogy ezen változtasson. A régi időkben a kemény fizikai munka volt a testmozgás. A modernizáció átka, hogy két lábon ma már egy lépést sem tesz senki sehova és a kétkezi munka is kiszorul a mindennapi életből. Az élelmiszeripar rá is "segít" arra, hogy a kevés mozgáshoz sok szemetet is együnk. Az agyon feldolgozott, magas cukortartalmú, transz-zsírokkal teletömött és előre elkészített kaják tömkelege integet a bolti polcokról. Így a nép dagad. De úgy rendesen. És elégedetlen. És megoldást keres. És sajnos talál... valamit...

 

forrás: youtube.com

A listám legkevésbé irritáló mozgásformája a kocogás. Effektíve itt még meg is valósul olyasmi, amit az ember elvár egy sporttevékenységtől. Mikor tavasszal elkezdenek csiripelni a kondorkeselyűk, színes melegítőkbe bújt, túlsúlyos háziasszonyok lepik el a parkokat, futópályákat, hogy a bikiniszezonra csinosan és üdén villantsák ki a télen megvastagodott virgácsokat! A probléma ott van, hogy kocogástól nem lehet csinosnak lenni. A világon senki még nem tudott egy kövér és szottyadt testet erőssé és formássá varázsolni kocogással. Fogalmam sincs miért, de úgy tűnik az emberek nem értik, hogy mitől szép egy test. Segítek. Egy test attól szép, hogy a csontokon levő izomzatot viszonylag kevés zsír fedi. A kulcsszavak tehát: izomzat és a kevés zsír. Még egyszerűbben, az alacsony zsírtartalmú, izmos testet szépnek látjuk. Pont.

Amikor hetente háromszor egy órát körözöl a susogós jogging felsődben, a következő fog történni: A tested kortizolt (stresszhormon) fog termelni, hogy védje magát. A kortizol elkezdi lebontani az izomzatodat. Sokkal inkább az izomzatot, mint a zsírt. Hogy értsd: Mivel nincs szükséged az izomzatod fehér rostjaira, a tested nem küszködik azzal, hogy ezek fenntartására súlyos kalóriákat pazaroljon. A mérleg nyelve kevesebbet fog mutatni a rendszeres kocogástól, de a tükörben nem fogsz jól kinézni. A kocogás, mint egyedüli mozgásforma nagyon rosszul teljesít abban, hogy egy egészséges testet biztosítson bárkinek. Férfiaknál külön probléma, hogy a kortizol lenyomja a tesztoszteron (férfi nemi hormon) szintjét. Az alacsony tesztoszteron szint a legrosszabb, ami egy férfivel történhet. Hiányában gyenge és puha test alakul ki, ami az ágyban sem fog nagyokat teljesíteni. De most komolyan: Láttál már maratoni futót, aki nem csontsovány?

Ha mindenáron a futásban gondolkodsz, akkor a rövidebb-hosszabb sprintek lehetnek jó alternatívák. Ráadásul a tested a kemény sprintek (kocogással vagy sétálással megszakítva) hatására a következő 24-48 órában a felgyorsult anyagcserének köszönhetően akkor is folyamatosan fogja bontani a zsírraktárait, amikor már rég a foteledben üldögélsz.

 

forrás: bodyandsoul.com

A zumba, step-aerobic és aerobic mozgásformákkal még ennyire sem tudok elnéző lenni. A 1980-as években Jane Fonda tette népszerűvé a zenére lötyögést, láblóbálást. Egy idő után kikopott a tudatokból ez a sokkoló élmény, az esti TV tornával együtt. Aztán mint főnix madár a hamvaiból ez is feltámadt, és ma újra szép pénzeket húznak le a háziasszonyokról, akik úgy gondolják, hogy a zenére fenékrázás egyenlő a szép és fiatalos testtel és jó megjelenéssel. Ezt a műfajt a Norbi-Réka páros tette nagyon sikeressé és elfogadottá Magyarországon. Vegyük észre, hogy amikor nem az emberek agyát mossák, ők maguk sem így edzenek. Hiszen igazi izommunka itt nem történik. Az izzadással nem a zsír ég, hanem csupán folyadékot veszít a test. A probléma itt is az intenzitás hiánya. Azt értsd meg, hogy 1 órán keresztül nem lehet intenzíven mozogni. A folyamatos hosszan tartó mozgás csak ledarálja a húst a testedről. Löttyedt cici, lógós fenék az eredmény. Egyszerűen nincs lehetősége a testednek megerősödni. Ha a csajod mindenáron zenére akar riszálni a barátnőivel az rendben van, de ezt azért ne nevezzük sportnak. Akkor már a diszkóba járás is olimpiai szám lehetne...

 

forrás: eventfinda.co.nz

És nézzük meg a leghitványabb cuccokat, amivel hülyére veszik a túlsúlyosokat. Ezek a flabélos és társai. Itt már mozogni sem kell. Van egy szerkezet, ami rázza rajtad zsírt. Ami ettől majd gondol egyet és felszívódik. Mert a testzsír már csak ilyen. Aha... Van ezekből tépőzárás, felcsatolható változat, ami elemről rezeg, de van az egészen nagy szerkezet is, ahol már komoly mechanikára felszerelt gumiszalagok rángatják az embert. Nehéz is ezekre a kacatokra szavakat találni. Az emberi testet a mozgásra találták ki. Arra, hogy tárgyakat emeljen és tudja önmagát mozgatni. Hogy kússzon, ugorjon, másszon. Erre kapsz egy rezgő gumipadlót a talpad alá! Nesze zsír, rezegj!!

Flabélos öcsém | Motivation, Playbill, Lol

forrás:hu.pinterest.com

Valahol értem én. A kocogókat is, meg a talprezegtetőket is. A média önti ránk a tökéletes testű férfiakat és nőket, és az emberek egyre kevesebbnek érzik magukat. Te meg dolgozol reggeltől estig, és örülsz ha este beesel az ágyba, a  beled közben meg csak nő. Felmész a netre, hogy mit ajánlanak, hogy ne úgy nézz ki, mint egy gömbhal. És keresed a legegyszerűbb megoldást. Csak nincs egyszerűbb út. Nem működik a heti háromszor 20 perc, nem működik a csoportos lábrázás és főleg nem működnek a rezonáló gépek. Azt is megértem, hogy az emberek nagy része nem képzett személyi edző. Nem is visszavonult olimpikon. Hétköznapi emberek, akik alatt egyre többet mutat a mérleg. És bár a kifogásoktól még senki nem dobott le zsírt, de az tuti, hogy a flabélostól sem fog.

Folyt. köv.

Üdv.:

Roy

 

Szólj hozzá