2022. sze 30.

Paul "Coach" Wade az izometriáról 1.rész

írta: Royaliver
Paul "Coach" Wade az izometriáról 1.rész

Fegyencedzés és Izometria

Lock, Stock, and History — What Happens When You Imprison an Old Timey...

forrás: peashooter85.tumblr.com

Nem tudom, hogy Paul "Coach" Wade egy valóban létező személy-e, mert könnyen lehet, hogy csak a Kavadlo fivérek valamelyikének az álneve. Még az is előfordulhat, hogy Mr. Wade börtön múltja sem több egy marketingfogásnál, amit a "Fegyencedzés" című könyvsorozat népszerűsítésére találtak ki. Mondom lehet, de valójában kurvára nem érdekel! Tudod miért? Mert minden amit a mester a könyveiben tanácsolt vagy javasolt az működik. És ez még úgy is igaz, hogy az elmúlt években milliónyian próbálták ízekre szedni az írásait és nagyítóval keresték benne az esetleges logikai hibákat. Amikor meg úgy érezték, hogy bele tudnak valamibe kötni, akkor azt tele pofával hirdették mindenhol, ahol csak lehetett. Ők egyébként bekaphatják. Viszont minden rosszindulatú szándék mellett a mai napig nem lehet elvitatni a "Fegyencedzés" érdemeit. Paul Wade volt az első, aki merte mondani, hogy a saját testsúllyal végzett edzések fényévekkel előzik meg a többi edzésformát. Miért? Mert a saját testsúlyos edzés nagyágyúi az emberi fizikum mesterei is egyben. A "Fegyencedzés"-ben megfogalmazott tanácsokkal bárki képes lehet a teste magas szintű használatára, a károgók fecsegése pedig csak felesleges süketelés. Én a legőszintébben mondom, hogy Mr. Wade munkássága nélkül nem lennék az, aki ma vagyok. Éppen ezért nagy öröm a számomra, hogy Paul Wade-től rögtön 2 bejegyzést is elhozhatok nektek. Ez a mostani lesz az első, ami egyfajta izometria-történelmi szösszenet lesz, megspékelve a szokásos kis IZOLÁNC propagandával. (Ezeket a részeket benne hagytam a cikkben, ki tudja hátha szükséged lesz ilyen cuccra.) Amúgy meg nézzétek ezt el, hiszen valamiből neki is meg kell élnie. Maga a cikk egyébként a Dragon Door blog-szekciójában lett még 2019. októberében leközölve. Jó szórakozást kívánok az olvasásához!

Alexander Zass - Isometrics are a great tool for achieving  strength/hypertrophy gains. | Facebook

 Alexander Zass: az izometria királya. forrás: warriorfitness.org

Szevasz haver!

Rég láttalak. Minden fasza? Jól megvagytok az asszonnyal? Irigyellek ám azért a nőért öregem! Megütötted vele a főnyer...

…Várj, mi van? Ne már! Pont a postással? Még a gyerekeket is elvitte? Bakker!

Amúgy sose szívleltem tesó. …De tereld el kicsit róluk a gondolataidat és dumáljunk inkább az edzésről. 

Tudod mostanában sokat jártatom az agyam az edzéseim körül. Különösen az izometrikus testedzésen gondolkodok sokat. Az elmúlt néhány évben keményen benne voltam az izometriában, és ennek eredményeként most erősebbnek és keményebbnek érzem magam, mint valaha. Csacsogjunk már egy kicsit a témáról! Ássunk le a dolgok mélyére és nézzük meg, hogy mire bukkanunk odalent.

Az „izometria” az a szó, amit gyakorlatilag minden testedzést végző személy jól ismer. Mindannyian hallottunk már az izometriáról, vagy statikus edzésként, vagy csak egyszerűen "IZO"-ként említve azt. Mindannyian olvastunk cikkeket az előnyeiről, komolyan fontolóra vettük, hogy majd alkalmazzuk a gyakorlatban is, aztán szépen csendben elfelejtettük az egészet és folytattuk a szokásos régi edzéseinket. Mivel a Dragon Door hamarosan egy új projekt keretében piacra dobja az "IZOLÁNC"-ot, (amiben már a kezdetektől fogva nagy részt vállaltam) ezért úgy gondoltam, hogy beszélek egy kicsit a testsúlyos edzés és az IZOLÁNC kapcsolatáról.

Évtizedek óta, már egészen a kezdetektől használom az izometriát valamilyen módon. Sőt a Fegyencedzésben írtam is arról, hogyan húztam a börtönrácsokat az izometrikus edzéseim részeként. És ezt egyáltalán nem én találtam ki. A rabok több száz éve teszik ezt azért, hogy megerősödjenek. Egészen elképesztő, hogy a rúdhúzás milyen változatos és eredményes tud lenni. Volt egy kis szamárfüles füzetem, telefirkálva különféle technikákkal, skiccelt ceruzavázlatokkal a különböző szögekben végezhető feszítésekről, azért hogy az összes izmomon tudjak dolgozni. Még néhányat példaként is beleírtam ezekből a Fegyencedzésbe.

Van még valami, amiről minden könyvemben sokat beszélek. Ezek pedig a régi idők erős emberei és az ő edzőmódszereik. Az egykori fenegyerekek mindegyike izometrikus tartásokat használt, amikor a fizikai erejét kellett bemutatnia. Gondolok itt a hídtartásra, a különféle háttal végrehajtott emelésekre, a kereszttartásra, a hihetetlenül  nehéz  támasztartásokra vagy akár a vadlovak megfékezésére. Ezen mozdulatok mindegyike hihetetlen erő kifejtésére késztette az emberi testet! Viszont ezek a srácok simán megbirkóztak velük, és sokan közülük még idősebb korukra is jó formában maradtak.

The Mighty Maxick (1882-1961): az izometria egyik nagy úttörője.

The Mighty Maxick (1882-1961): az izometria egyik nagy úttörője

Maxick azzal tűnt ki, hogy a teljes edzésrendszerét terhelés nélküli izometriák köré építtette fel. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy mindig valamelyik izmát feszítette szembe egy másikkal. Elképesztő fizikumot épített így fel, az „izomkontroll” kiállításai pedig világszerte híresek voltak. Angelo Siciliano, vagy ismertebb nevén „Charles Atlas” egy másik olyan erős ember volt, aki komolyan vette az izometrikus feszítéseket. Dynamic Tension rendszere nagyjából el is indította a modern testépítő őrületet, mivel senki nem akarta, hogy homokot rúgjanak az arcába, ugye? 

Charles Atlas, Ltd. | New York NY | Facebook

Az ifjú Charles Atlas. forrás: charlesatlas.com

Érdekes, de kevéssé ismert tény, hogy a régi erős emberek története, az izometria és a börtönedzés mind-mind összefonódtak. Senki sem személyesítette ezt meg jobban, mint az egykori nagy orosz erősember, Alexander Zass, vagy ahogyan akkoriban ismerték "A csodálatos Sámson". Zass mindig is használta az izometriát, már egész kiskorától kezdve. Első edzései is a helyi erdő fáinak lökése és húzása volt. Azonban mielőtt beteljesedhetett volna az álma, hogy híres erős emberré váljon, kitört az első világháború. Zass-t először majdnem megölték az osztrákok, aztán hadifogságba esett. A hihetetlenül rossz edzéskörülmények és az olyan ételek ellenére, amelyektől még a disznók is elhányták magukat, Zass soha nem veszítette el az erő iránti szenvedélyét. Sérülései ellenére napi rendszerességgel kezdte el a cella rácsait összenyomni és széthúzni. Amikor megbilincselték, akkor meg a láncait húzta különböző szögekből. Zass mindent felhasznált az edzéseihez. Ez a hagyomány egyébként a mai napig tart a börtönökben. Az idők során láttam ahogy a rabok törölközőket, a falakat, sőt még egymást is felhasználják a brutális edzéseik során.

Zass láncokkal edzett egy évszázaddal azelőtt, hogy az erőemelők eszébe jutottak volna.
Zass láncokkal edzett már egy évszázaddal korábban, mint ahogy az erőemelőknek ez eszébe jutott volna.

De vajon volt bármi haszna ezeknek az izometrikus edzéseknek? Egészen hihetetlen, de Zass annyira erős lett ezektől az edzésektől, hogy képes volt láncokat eltépni és rudakat meghajlítani. Négyszer esett hadifogságba, és négyszer szökött meg az ottani börtönökből. Úgy tűnik, hogy túlságosan erős volt a huszadik század eleji katonai börtönökhöz. És igen, egyáltalán nem túlzás, de Zass embertelenül erős volt. Talán láttad azt a híres fotót, amelyen egy lovat visz sétálni. A vállán... Zass volt az első, aki elkezdte a rúdhajlítást és a láncok szakítását, amely a régi iskola erősembereinek a védjegyévé vált.

The story of circus athlete Alexander Zass — Russian "Iron Samson" -  Pictolic

forrás: pictolic.com

Számos sportoló használta szívvel-lélekkel Zass lánchúzó rendszerét, aminek a segítségével brutális erőt voltak képesek kiépíteni. Viszont az ötvenes évekre az európai és az amerikai sportolók lassan áttértek a súlyemelő típusú edzésekre, és a korábban jól működő módszerek fokozatosan kikoptak a köztudatból. A lánc izometriája azonban továbbra is használatban maradt. Aztán egyszer csak valakinek a fejéből kipattant egy fényes szikra, (úgy tűnik a történelem nem teljesen ért egyet abban, hogy pontosan kinek a fejéhez is köthető ez a bizonyos szikra...) és egy rudat erősített a lánchoz, hogy az eszközzel való edzés jobban hasonlítson a súlyzókkal végzett mozdulatokhoz. Ez az egyszerű, de rendkívül erős lánc-rúd egység számos európai és amerikai elit edzőterem eszköztárában megtalálható volt. Ezen felül sok olyan sportoló is hasznosította (ellopta...?) az eszközt, aki komoly erőre vágyott. Lehet, hogy Te is láttad már a legendás Bruce Lee képeit, ahogy egy ilyen szerkezettel a kezében erősít. Lee esküdött az izometriára, mint edzésmódszerre és azt hangoztatta, hogy ennek köszönheti az erejét és a sebességét.

Bruce Lee edzés házi készítésű izometrikus eszközzel

Noha az izometrikus edzések manapság már nagyrészt a feledés homályába merültek (hatalmas veszteség ez...), de néhány jól tájékozott sportoló még mindig használja ezeket a klassz, régi hardcore eszközöket. Ross Enamait az egyik ilyen híres erőedző, aki még mindig hirdeti az izometriát. (Néhány évvel ezelőtt írt is egy nagyszerű cikket, amely megtanította a sportolóknak, hogyan építsenek egy saját lánc-rúd-egységet. Amennyiben érdekel,  akkor itt tudod elolvasni. )

Isometric Training Device Instructions - RossTraining.com

forrás: rosstraining.com

Elég idős (értsd: vén, mint az országút) vagyok ahhoz, hogy még élénken éljen az emlékezetemben, amikor ezeknek a láncos-rúd-eszközöknek megjelentek az első generációi az akkori edző magazinokban. Már akkoriban is felkeltették az érdeklődésemet, bár soha nem jutottam el odáig, hogy megpróbáljak egyet megépíteni. A mérés hiánya volt az ami a leginkább zavart. Honnan tudhatod, hogy mekkora erőt fejtesz ki? Sehonnan. Legalább a testsúlyos edzéseknél van egy visszajelzésed az erőd növekedéséről, mert progresszióról progresszióra haladva fejlődsz. A hagyományos súlyzós edzéssel pedig az egyre nagyobb súlyok használata adja meg számodra a visszajelzést. De mi a helyzet a súlyok nélküli hagyományos izometriával? Persze nyilván erősebbnek érzed majd magad tőle, de nem tudod, hogy mennyivel vagy mi az ami működik.

Ez volt az izometria legfőbb buktatója. Úgy gondolom, hogy ma, amikor már mindent is mérnek, akkor a hagyományos izometriának ez a problémája egyszerűen kizárta a használatából a modernebb generációt. Az anekdotikus és a tudományos bizonyítékoknak köszönhetően viszont tudjuk, hogy az izometriák nagyon gyorsan tesznek nagyon erőssé. De pontosan mennyire erőssé? Honnan tudhatod, hogy mi az ami működik és mi az ami nem? Mivel fogod tudni motiválni magad a későbbiekben?

Az eszközön lévő digitális erőmérő volt az ami először felkeltette az érdeklődésemet az "IZOLÁNC"-cal kapcsolatban. Ez a műszer nagy pontossággal képes mérni a kifejtett erő nagyságát az olyan gyakorlatoknál, mint a bicepsz hajlítás, a különböző típusú nyomások, a guggolások vagy felhúzás.

Tapasztalatból mondom, hogy a kor előrehaladtával az izometrikus edzés egy biztonságos módja lehet az izomzat építésének, mivel jótékonyan hat az ízületek egészségére. A múltban nagyon kritikus voltam a „külső” súlyok emelésével kapcsolatban. Ennek az egyik oka pontosan az volt, hogy a nagy súllyal végrehajtott súlyzós edzések potenciálisan károsíthatják az ízületeket. Ugyan a lánc- és rúdszerkezetek használata során is komoly terhelésnek lesznek kitéve az ízületek, de mivel nem végeznek mozgást a terhelés alatt, így szinte semmi súrlódás nem keletkezik az ízületeken belül. Képzeld csak el, ahogy egy durva felületű csiszolópapírt hozzányomsz a falhoz, majd dörzsölni kezded. Sok kárt okoz, igaz? Most képzeld el azt, hogy bár ugyanolyan erősen nyomod a csiszolópapírt a falhoz, de ezúttal nem mozgatod azt a falon. Gyakorlatilag nem keletkezik sérülés. Pontosan ez a különbség lesz megfigyelhető az ízületekben is, hogy ha izometrikusan terheled az izomzatod vagy ha dinamikus emeléseket végzel.

A Gymnastic Ring Workout (How to Train with Rings) | Nerd Fitness

forrás: nerdfitness.com

A cikkem egyik célja az volt, hogy szerettem volna, hogy ha az izometrikus gyakorlatokat is az edzőprogramod részévé teszed. Az izometria egyike azoknak az edzési metódusoknak amiről mindenkinek van véleménye, de senki nem foglalkozik vele komolyan. Ez pedig kib@szott nagy szégyen. Az izometriának számos bizonyított előnye van, a megnövekedett erőtől és izomgyarapodástól a megnövekedett sebességig, a csökkent ízületi fájdalmakig, a zsírvesztésig, az alacsonyabb vérnyomásig, a szív egészségének javításáig stb.  

Az az igazság, hogy én mindig is két szólam késéssel énekeltem a kórus többi tagjához képest. Viszont abban egészen biztos vagyok, hogy aki valaha is komolyan foglalkozott a testsúlyos edzéssel, az valamilyen formában már végzett izometriát. Az izometria a legtisztább értelmében azt jelenti, hogy az erő növeléséhez meg kell tartani egy pozíciót. Basszus, nehéz bármilyen formában testsúlyos edzést végezni izometriák nélkül. Íme néhány példa:

  • Kézenállás (vagy akár fejenállás): izometrikus.
  • Palánk tartás (RKC plank, bárki?): izometrikus.
  • Fal melletti guggolás: izometrikus.
  • Hidtartás:  izometrikus.
  • Homorított tartás (támaszmérleg): izometrikus.
  • Könyökmérleg variációk:  izometrikus.
  • Függés rúdról / gyűrűről: izometrikus.
  • Első és hátsó függőmérleg: izometrikus .
  • Ülő L- és V-tartás: izometrikus .
  • Zászlótartás: izometrikus .

…és így tovább. A létező leglenyűgözőbb gyűrűgyakorlatok is, úgymint a vaskereszt, a támaszmérleg, a fordított kereszt, a máltai kereszt stb. mind-mind izometrikus tartások. A pokolba is, még a klasszikus jógapozíciók megtartása is tiszta izometria! Tehát mi, a testsúllyal edző srácok és lányok valószínűleg már jóval a tömeg előtt járunk, ha izometriáról van szó.

A klasszikus testépítők nem idegenkedtek valami izometrikus akciótól: Olympia úr, a néhai Franco Colombu egy elülső kart ringat.
A klasszikus testépítők nem idegenkedtek egy kis izometrikus akciótól. Az egykori Mr. Olympia győztes Franco Colombu is simán odacsap egy mellső függőmérleget.

És szeretnék kérni még egy szívességet. Az IZOLÁNC prototípusai már tesztelve lettek és mindent rendben találtunk velük. De a projekt elindításához előrendelésekre van szükségünk, hogy finanszírozhassuk a szerszámokat, a legjobb anyagokat és a programozást, hogy pontosan olyan termék kerüljön piacra, amit megálmodtunk. Rajtatok is múlik, hogy ez a projekt létrejöjjön. (Időközben eltelt 3 év és a projekt szerencsésen létre jött, tehát már bárki megvásárolhatja az IZOLÁNC-ot. Üdv: Roy) Szeretném ha ez a régimódi felszerelés megújultan térne vissza, hogy a mai kor sportolói is profitálhassanak belőle. Csak vess egy pillantást a készülékre, meg fogod látni, hogy egyszerűen csodálatos. Ha meg magadnak nem szeretnél belőle, akkor küldd el róla a linket az ismerőseidnek. Vagy az ellenségeidnek. A pokolba is, küldd el bárkinek aki képes ezt a cikket értelmezni! Terjeszd a hírt! Légyszi!

Az IZOLÁNC ​​tervezésről itt olvashatsz.

Rendeld elő a saját IZOLÁNC-od!

Tudom, hogy mire gondolsz. Hiszen ez csak egy kütyü! Könnyen lehet, hogy néhány keményvonalasabb tesó már javában készül arra, hogy egy finomabb baseballütő-masszázsban részesítsen. "Wade edző! Mindig azt mondta, hogy nincs szükségünk semmilyen kütyüre vagy felszerelésre ahhoz, hogy csúcsformába kerüljünk!"

Ezt mondtam, és ez IGAZ. Ez ma is olyan igaz, mint amilyen tegnap volt, és mindig is igaz lesz. Viszont azért álltam be az IZOLÁNC ​​mögé, mert tiszta szívvel hiszek benne, hogy ez az eszköz sok fiatalnak és idősnek fog segíteni, hogy elérje a teljes fizikai potenciálját. Ez a legfontosabb edzésfelszerelés, amelyhez életem során közöm volt. Remélem, akik ezt olvassák, elég jól ismernek ahhoz hogy tudják, soha nem adnám a nevemet olyasmihez, amiben nem hiszek 100 %-ban. Ezek a tények.

Ennek ellenére nincs szükséged az IZOLÁNC-ra ahhoz, hogy az izometrikus edzések előnyeit kihasználhasd. Ezek közül az egyik éppen az, hogy bárhol elvégezheted az edzésed. Végrehajthatsz terhelés nélküli izometriákat, vagyis az izom-izom edzést, amelyet Maxick is annyira szeretett. Lánc, kötél vagy törölköző segítségével pedig zéro-tech izometriákat végezhetsz. Végrehajthatod a statikus állapotú izometriákat egy ajtónyílás vagy egy fal segítségével is. És a legjobbat hagytam a végére! Elvégezheted a saját súlyos gyakorlatok izometrikus progresszióját, mint például mérlegtartásokat, zászlókat, L-tartásokat, függeszkedéseket és így tovább. Folyt. köv.

Isochain Isometrics Kettlebells | Dragon Door

forrás:dragondoor.com

Ez lett volna Wade edző izometriával kapcsolatos gondolatainak az első része. A bejegyzését olyan kérdésekkel zárta, melyekkel én is mindig bombázlak titeket! Mit gondolsz az izometriáról? Te is szeretnéd látni az izometria hatását magadon? Kérlek, hogy írj rám a komment részben. Tudasd velem, ha már használod az izometriát és írd le hogyan működik Nálad! És Wade-et idézve:

"A fenébe is, kérlek írj már egy megjegyzést vagy csak hogy köszönj ide! Szeretnék hallani mindannyiótokról!"

Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet, akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon / @testedzek.blog.hu1 / is!  

Kérlek, ha van lehetőséged támogasd a munkámat!

Legyen egy apró, vagy nagyobb adomány, amivel támogatni szeretnél, az nagyban segítene abban, hogy továbbra is minőségi tartalommal tölthessem meg a blogomat!

Amennyiben támogatnál, kérlek írj egy e-mailt a következő címre
oliver-s007@hotmail.com

 

Szólj hozzá