2020. jún 23.

Van-e jogod gyengének lenni?

írta: Royaliver
Van-e jogod gyengének lenni?

Tired Man Taking A Break After Workout On Bad Weather Stock Photo ...

forrás: istockphoto.com

Esős, párás, kifejezetten hűvös, júniusi szombat délelőtt. Városi sporttelep, kondipark. Egyes-egyedül állok a szabad ég alatt, a szakadó esőben. Lehunyom a szemem amíg pihenek két sorozat között és élvezem ahogy az esőcseppek lefolynak az arcomon és a mellkasomon. Végighúzom a kezem a rúdon, és a tenyeremben összegyűlt vízcseppeket lerázom a talajra mielőtt elkezdeném a következő sorozatot. A cső azért észrevehetően csúszik, de legalább a fogásom is erősödik. A ruhám merő egy sár a standröplabda pályán történt kettlebellel történt edzés után (Méghogy semmi haszna a strandröplabdának!!!). A cipőm minden lépés után engedi ki a magába szívott sáros vizet. Tudod a legtöbben ilyenkor azt mondják, hogy borzasztó az idő, és ki sem dugják az orrukat a lakásukból. De én fantasztikusan érzem magam! Kimondhatatlanul örülök, hogy soha életemben nem tartoztam a legtöbbek közé. Ma, amikor az emberek ultra-kényelmessé váltak és már mindentől óvják magukat, egyszerűen szentségtörésnek tűnhetnek majd a leírt mondataim. A forró nyári napokon a légkondicionálók hűvöse nélkül létezni sem tud a mai kor embere. Ha csak megérint bármit a lakásán kívül már jön is egy alapos antibakteriális kézmosás. Minden ergonomikus és minden kézre áll. És ezen nem segített a Covid járvány sem. Pelenkával az arcukon sétálnak a családok vasárnap délutánonként a városszéli parkokban, rettegve attól, hogy valami vírus a testükbe férkőzik és ráveszi az immunrendszerüket arra, hogy esetleg működésbe lépjen. Burokba zárt faj lettünk, ami mindentől retteg és aki képtelen létezni a köré épített védőháló nélkül.

Bodyweight Training: Your Questions Answeredforrrás: musclefood.com

Nem akarom elbagatellizálni a koronavírus járvány veszélyességét, vagy kézmosás fontosságát, de egészen vaknak kell lenned ahhoz, hogy ne lásd azt, hogy az amit ma a nagy többség civilizációs életnek hív, nem más, mint laboratóriumi körülmények között nevelt, a valódi életre képtelen lények gyűjtőhalmaza. Ráadásul egy olyan vírusról beszélünk, amit (egybehangzó orvosi vélemények szerint) egy egészséges immunrendszer gond nélkül semlegesít. Viszont az egészséges immunrendszer egyik feltétele, hogy az immunrendszer kórokozókkal találkozzon. Így működünk, így lettünk megalkotva. Ahhoz, hogy a tested bírja a hideget, ahhoz hidegnek kell kitenned. Ugyanez a helyzet a forrósággal is. És igen. A tested attól lesz erős, ha izomrendszered is kihívással találkozik. Jól van. Értem a gondolatmenetet az edzőtermi gépek használatával kialakított erőnek is. Ellenőrzött és biztonságos körülmények között válhatsz erőssé. Mondjuk a világ odakint pont nem ilyen...

Pin on Fitness

forrás: hu.pinterest.com

Én nem vagyok a mostani politikai rendszer nagy barátja és szinte egyáltalán nem tudok azonosulni a mostanra kialakult hazai pártállami berendezkedéssel sem. (Apám, hogy én milyen finoman tudok fogalmazni...). Igyekszem viszont  naprakész lenni és követni a világ eseményeit a tömegeknek szánt szűrők használata nélkül. A világ egyértelműen változóban van. Nézd csak meg, hogy mi történik ma az USA nagyvárosaiban. Ahol eddig békésen élte a lakosság a békés mindennapjait, ott ma autók robbannak az utcán és kirakatok lángolnak. De nézd csak meg azt is, ami az elmúlt pár évben a Közel-Keleten és Észak-Afrikában történt. Államok omlottak össze és százezerek váltak hajléktalanná.

És meg egy gondolat a vírusról. Ismételem, nem akarom egy gondosan megtervezett nemzetközi átverésnek gondolni ezt az egész vírus cirkuszt, de nézzük csak meg az egészet alaposabban. Világjárványról beszélünk, de közben a hozzá köthető számadatok csak nem akarnak még egy influenza hatásához sem felérni, mégis megbénította az egész világ gazdaságát. Ha mást nem is, egy dolgot mindenképp észre kell vennünk. A szabadságunk, a munkánk és a megélhetésünk is csak egy pillanatnyi állapot. Ezeket bármikor el is vehetik tőlünk, és akkor nem marad másunk, mint a tudásunk és a testünk.

MRW I've been standing in the rain for hours but I'm still waiting ...

forrás: imgur.com

Emlékezz, hogy mit mondott Charles Darwin: "Nem a legerősebb faj lesz a túlélő, nem is a legintelligensebb, hanem az, amelyik a leggyorsabban képes változni." És a világ változik. Népek vándorolnak el otthonaikból, hogy új területeken vessék meg a lábukat. A történelem során ez számtalanszor ismétlődött, most sincs ez másképp, csak most mindezt egyenesben látjuk. Rengeteg felvételt látok szír, arab, afgán és több afrikai országból menekülő emberekről. És a felvételek sokszor tényleg sokkolóak. Nem okos és intelligens embereket látok rajtuk. Nem szelídeket. Vad népeket látok, akik nem félnek semmitől. Akiket nem állít meg sem a forróság, sem a hideg, sem a tenger. Vadak és eltökéltek, kemények, mint a bontóvas.

 Aftab Tariq, 27, from Pakistan, takes a shower at the Vucjak camp outside Bihac, northwestern Bosnia, December 3, 2019 | Photo: AP/Darko Bandic

forrás: infomigrants.net

Sokszor érzem azt, hogy egy őskövület vagyok (Ok, sokszor le is írom ezt...) . Hasonlatosan a betárcsázós internethez, a kazettás magnóhoz és a tweed-zakóhoz. Úgy érzem, hogy az amit én testesítek meg ma már senkit nem érdekel, egyszerűen nem vagyok divatos. Én nem azért végezek edzéseket, hogy a tükörben nagyobbnak és kerekebbnek lássam az izmaimat. Én az edzéseimet kihívásoknak tekintem, melyek ellenállóbbá teszik a fizikumomat és felkészítenek bármire. Nem félek télen mezítláb edzeni a szabadban. Nem kerülöm el az edzést a nyári hőségben sem. Nem érdekel ha szakad az eső és nem érdekelnek a nagy mínuszok. És ezek nem pökhendi nagy szavak, hogy fényezzem az egómat. Én pontosan tudom milyen az, ha az ember kevésnek érzi magát. Születhettem volna magasabbnak. Lehetett volna jobb adottságom az izomépítésre. És ha már mindezek nem a legoptimálisabbak, akkor meg lehetnék legalább 20 évvel fiatalabb. De nem vagyok, és ezek amúgy sem mások, csak kifogások. Nem tudom, hogy mit hoz majd a holnap. De azt látom, hogy a világ egyre keményebb és egyre agresszívabb körülöttünk. Bebizonyosodott az, hogy ma már nem biztos semmi.

snowed in workout | Tumblr

forrás: tumblr.com

Amit biztosan állítok, hogy a rendszeresen, kemény körülmények között végrehajtott szabadtéri edzések egyaránt hatnak a testre és az elmére is. Ha képes vagy a testedet napról-napra, az ideálistól erősen eltérő körülmények között is felkészülten tartani, azzal megacélozod az akaratod is és olyan emberré válhatsz aki túlél bármit. Minél több, és minél nehezebb dolgokat vagy képes elviselni, annál könnyebben veszed majd az akadályokat egy nehezebb holnapban. Ne félj a kihívásoktól és ne rettegj a környezetedtől!  Remélem, hogy hasznosnak találtad a cikkemet! Ha tetszett, nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is! 

Szólj hozzá