2020. máj 15.

Hétköznapi gyilkosunk: A kenyér

írta: Royaliver
Hétköznapi gyilkosunk: A kenyér

No-Knead Sourdough Bread | King Arthur Flour

forrás:kingarthurflour.com

Meglehetősen sokáig húztam ennek a bejegyzésnek a megírását és talán okkal. A legnyomósabb indokom az volt, hogy nem biztos hogy én vagyok a legmegfelelőbb ember ennek a cikknek az elkészítésére. Én ugyanis a táplálkozás világában tényleg csak átutazó vagyok. Viszont úgy hiszem, a látogatásaimból leszűrt következtetéseim megalapozottak. Nem a fekhely.hu-ról vagy lamour.com-ról szerzem az ismereteimet, hanem kutatások eredményeit használom és a tudományos világból tájékozódom. Az írásaimat sokan veszik zokon, pedig soha nem volt célom senkit megbántani velük. Akik már a fekvőtámaszról írt bejegyzésemet is támadásnak vélik, mi lesz, amikor a mindennapi kenyerükkel kapcsolatban fogalmazok meg negatív dolgokat? Bár az is igaz, hogy az olvasók legtöbbje eleve el sem fogja olvasni ezt a bejegyzést, mert nem kifejezetten edzéssel kapcsolatos, és különben is a többség elfogult a táplálkozást illetően. Nagyon nehéz dolog a táplálkozásról objektíven írni. Főképpen úgy, hogy ma erős ellenszélben lehet csak róla véleményt nyilvánítani. Hibás táplálkozási tanácsok tömkelege van mélyen az emberek tudatalattijába bevésődve, és ettől a legtöbben zsigerileg képtelenek eltérni. Ha elkezdek a szükségleti táplálkozásról beszélni, akkor a többség egyszerűen meg sem akarja azt hallani. Valahol megértem őket. Ma az élet alapvetően nehéz és az étkezés azon kevés örömforrások egyike, amivel az emberek szeretik jutalmazni magukat. A gasztronómiai élvezet felülírta a valódi étel fogalmát. Az emberek keresik és élvezik az ízeket. És talán ez még a kisebbik probléma.

I Love Bread GIFs - Get the best GIF on GIPHY

forrás: giphy.com

Azzal azért nagyjából mindenki tisztában van, hogy a gyorskajáldák teljes kínálata szimplán szemét. Rendben van, hogy agresszív módon agyon vannak reklámozva, és a gyerekeket szinte lehetetlen feladat távol tartani az élelmiszermérnökök által felturbózott ízektől, de egészségesnek azért senki nem gondolja őket. Az üzletek édességektől roskadozó polcain lévő termékek sem okoznak meglepetést senkinek. Ezek csipszestől, cukorkástól, kekszestől meg csokistól sem többek mérgező élelmiszeripari hulladékoknál. De amikor olyan dolgokat olvasol, hogy a gyümölcsöknek és az egészségnek távoli köze sincs egymáshoz, akkor azért egy pillanatra már Te is elbizonytalanodsz, hogy vajon tényleg az igazságot olvasod-e. Amikor meg a gabonák kerülnek szóba, akkor ott a legtöbb emberben már erősen megjelenik a küzdőszellem is. Mert jó-jó, hogy a fehér kenyér nyilván a sátán találmánya, de a teljes kiőrlésű gabonákból készült pékárukról azért nehogy már ilyen szörnyűségeket állítsunk!!! Itt már rosttartalom van ember! Meg olyan tápanyagok és vitaminok, amelyek egész egyerűen nélkülözhetetlenek a hosszú és egészséges élethez. Aki egy kicsit is egészségtudatos, annak az elfogyasztott tápláléka nagyobb részben egészséges gabonákból kell hogy álljon (teljes kiőrlésű rozs, árpa, búza stb.), hiszen ezek "bizonyítottan" csökkentik az elhízást, a cukorbetegség és a vastagbélrák kialakulásának a kockázatát, és még a vérnyomás értékére is optimálisan hatnak.
Azt mindenképpen szeretném megjegyezni, hogy nem akarlak meggyőzni semmiről. Egyszerűen írok egy rövid bejegyzést a gabonák valódi élettani hatásairól, és nem kérek Tőled többet, minthogy olvasd el! Hogy mit kezdesz vele, az már rajtad áll.

Bread throw perception - GIF on Imgur

forrás: imgur.com

Korábban a kalóriaszámlálós cikkemben kifejtettem már, hogy az ember évmilliókon át főként állati zsírból (csontvelő, agy), halból és húsból álló menüjét egészítette ki alkalmanként magvakkal és gyümölcsökkel. Erre mondják a legtöbben azt, hogy "És akkor mi van?". Hát az, hogy az emberi emésztőrendszer ma is ezeket tudja a legjobban megemészteni és felhasználni. Az ember a kezdetektől vadászott és ragadozó életmódot folytatott. Erre az emésztőrendszerén kívül nagyon jó bizonyíték a gerinces ragadozókra jellemző, koponya elején, azonos síkban elhelyezkedő szemek helyzete is. Kemény kritikákat kaptam korábban is, és biztos fogok még ezért, DE az ember mindig is ragadozó volt. Hús és zsírfogyasztó. Évmilliókig éltünk így. Ezek vagyunk. Kutatások alapján (késői neandertal egyedeket vizsgáltak nitrogénizotóp-arányuk szerint) a korai ember húsfogyasztása megelőzte a farkasét vagy a sarki rókáét. Szóval, amikor Téged az egészséges gabonákról győzködnek, akkor az egy nonszensz. A ma előforduló civilizációs betegségekért elsöprő többségben a táplálkozásunk a felelős. Akikre meg hallgatunk az egészséges étkezéssel kapcsolatban, maguk is félre vannak tájékoztatva. A modern szántó-vető, zöldséget legelgető ember víziója tényleg nem több egy rossz víziónál, amire egész egyszerűen kényszerből került sor. Az emberi faj létszámának robbanásszerű növekedésével egyre kevesebb lehetőség maradt a teljes emberiség hússal való táplálására, így lettek a gabonák az átmeneti választás a valódi ételek helyett. Csakhogy időközben ez az ideiglenesen rövid idő lassan évezredekké nőtt. Viszont ez akkor sem jelenti azt, hogy egy állati eredetű táplálék fogyasztásán évmilliók alatt kialakult emberi emésztőrendszert növényevővé lehet alakítani, vagy hogy érdemes lenne győzködni magunkat arról, hogy így egészségesebbek lettünk. Ma már nyilván nem lehet dárdákkal vadállatokra vadászni és a barlang előtt megsütni azokat, de a táplálékodat még mindig jogod van magadnak összeállítanod, a szervezeted valódi igénye szerint.

Pin on Homo Sapiens

forrás: in.pinterest.com

Na, de nézzük meg, mi az alapvető probléma a kenyér alapú étkezéssel. Azt hadd szögezzem le, hogy a mai kenyér köszönőviszonyban sincs az akár 50 évvel ezelőtti kenyérrel sem. A mai kor kenyere egy eleve egészségtelen élelmiszer SOKKAL egészségtelenebb változata. Ma már a mennyiség a lényeg és ezért nagyipari termék lett a gabonákból. Már nem is kovászt használnak a tészta kelesztésére (ami semlegesítette a benne található glutén nagy részét), hanem ócska adalékanyagokkal helyettesítik azokat. Nem fordítanak időt a kenyér tényleges elkészítésére, hanem felgyorsított formában juttatják el azt a vásárlók részére. Ma nem malmokat építenek, hanem darálókat. Az agrár szakemberek mindent meg is tettek azért, hogy a gabona típusokat a lehető legnagyobb mennyiségben lehessen termelni, és a nemesítés hatására létrejött hibridekben nem sok minden maradt meg a növények eredeti formáiból. A mai gabonák ugyanis három genomot tartalmaznak (A+B+D), amiből a "D" genom az évszázadokkal ezelőtti gabonákból még hiányzott, és ami a leginkább felelős a mai glutén okozta egészségkárosító járványért.

Pope Francis Condemns LAITY For Focusing On PRIESTLY Matters! Lay ...forrás: popefrancisthedestroyer.com


Tudom, hogy mi a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása mellett elhangzó legfőbb érv. Míg a fehér kenyér egyszerű szénhidrátból áll, addig a teljes kiőrléssel készített gabonatermékekben összetett szénhidrátok vannak. Az összetett szénhidrátok meg alig emelik meg a vércukor szintet, így fogyasztásuk egészséges. Hát a nagy francokat!  A teljes kiőrlésű búza kétféle szénhidrátból áll. Ezek az amilopektin (75 %) és az amilóz (25 %). Az amilopektin egy elágazó szőlőcukor-egységekből álló láncolat, míg az amilóz egy elágazás nélküli láncolat. Az amilóz nem nagyon emésztődik meg, de az amilopektin villámgyorsan szőlőcukorrá alakul és már az egekben is van tőle a vércukor szinted. A szénhidrátokat a vércukorra gyakorolt hatásuk alapján jellemzik egy értékkel, ez a glikémiás index (GI). Ez az érték magasabb!!! a teljes kiőrlésű kenyérnek a fehér kenyérénél, de magasabb még a kristálycukorénál is! Az amilopektin egész egyszerűen maga A szuper-szénhidrát, és a teljes kiőrlésű gabonatermékek nagyobb részben ezt tartalmazzák. A teljes kiőrlésű kenyér okozta vércukor kilengések folyamatos termelés alatt tartják a inzulint, ami (raktározó hormon révén) zsírlerakódásokat hoz létre. Ez első lépésben az egyre növekvő hasi zsírban nyilvánul meg, aztán folyamatosan elkezdenek zsírosodni a belső szervek, a belek, a hasnyálmirigy, a máj és a vesék is. A zsírmáj, ami korábban évtizedes piálás után alakult csak ki, ma már 10 év alatti kölyköknél is megfigyelhető.

Fat Man Eating GIFs | Tenor

forrás: tenor.com

Ha már itt tartunk, sokan akik pusztán a kalóriaszámlálással fogynak le, (külsőre nem elhízottak, a felépítésük is arányos) csak számokat és kalóriaértékeket látnak, és nem foglalkoznak az egészségükkel, így náluk az egyre súlyosbodó zsírmáj figyelhető meg. Érdekes módon a gabonákból készült termékek elhagyásával folyamatosan javuló inzulin érzékenység és zsírvesztés figyelhető meg. A maximális járaton pörgő inzulin termelés meg egyenes út a cukorbetegséghez, miközben az öregedést is rendkívüli módon felgyorsítja. És itt nem csak a ráncos bőr, meg az őszülő haj jelenti a problémát, hanem a szervek idő előtti elöregedése. Szomorú tény, hogy a cukorbetegek várható élettartama egészen alacsony, a szerveik sorra adják meg magukat idő előtt. Agyrém amikor a cukorbetegeknek teljes kiőrlésű kenyeret ajánlanak a dietetikusok...

Fat Chewing GIF - Fat Chewing Eating - Discover & Share GIFs

forrás: tenor.com

Ennyit a gabonákban található szénhidrátokról. Nézzük meg a fehérjéket is. Ezeknek az összefoglaló neve a Glutén. A glutén gliadinból és gluteninből áll. Van akinek a glutenin is problémát okoz, de ami igazán veszélyes az az alfa-gliadin. A gliadin prolaminból és glutaminból áll. Bár ez már annyira nem is fontos információ, mivel a gliadint  az emésztőrendszer gyakorlatilag képtelen lebontani és így az a vékonybélben felhalmozódik. Ettől alakul ki idővel a szivárgó bél szindróma. Ehhez az állapothoz szükséges azonban az is, hogy a bélfalsejtek közti rések tágak legyenek. Ezt a növényekben található lektin (nagy mennyiségben megtalálható a gabonákban, de a hüvelyes zöldségekben és a paradicsomban is), a rendszeres alkohol fogyasztás, sőt még a gyulladásgátlók is elő tudják idézni. Ez a gyulladásos állapot idővel MINDEN kenyérfogyasztónál kialakul. A szivárgó bél hatására gyulladásba kerülnek az érfalak, amit aztán a szervezet úgy próbál ellensúlyozni, hogy koleszterinnel vonja be ezt a területet. És nem, ezért NEM a koleszterin a hibás. Hiába szedetik az emberekkel a koleszterin szabályzókat, a koleszterin csupán megvédi őket attól, hogy a folyamatosan gyulladásban lévő ereikkel nagyobb baj történjen. (Értsd: Az azonnali haláltól véd meg a tested azzal, hogy koleszterinnel vastagítja az érfalat, nem foglalkozva azzal, hogy ez a későbbiekben egy halálos ítélet). Nyilván idővel a koleszterinnel egyre durvábban bevont érfalak okoznak majd egészségügyi problémát és akkor lehet üvöltve szidni a zsíros ételeket, meg a gyilkos koleszterint, de ezen valahogy ma még nem sokan látnak túl. A legfontosabb az lenne, hogy mindenki ismerje fel. mi a baj forrása. És ez a glutén.

10 Healthy Ways to Lose Weight

forrás: marcopolocb.wixsite.com


Közvetve vagy közvetlenül a glutén rengeteg betegségért felelős. Az általa előidézett szivárgó bél gyulladást okoz a szervezetben, ami az emésztőrendszer megbetegedésén túl szinte bármelyik szervet megtámadhatja. A mai gabona-hibridek az elődeikhez képest nagyságrendekkel több glutént tartalmaznak, ráadásul ezt a rendkívül mérgező anyagot ma már más élelmiszerekbe, sőt gyógyszerekbe, vitaminkészítményekbe is belekeverik. Se szeri, se száma a glutén szerepét elbagatellizáló honlapoknak, de ezeknek nem érdemes felülni. A glutén méreg, ami allergiát, asztmát, cöliákiát, idegrendszeri elváltozásokat okoz. A már kialakult gluténérzékenység pedig harmincszor nagyobb valószínűséget jelent bélrendszeri daganatok kialakulására.
Persze ma már van gluténmentes lehetőség a kenyérfogyasztásra, de ez sem mentesíti az alapproblémát, ami az ultra-agresszív szénhidrátterhelés.
Ha teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyeret fogyasztasz, akkor legyél tisztában a kockázatokkal is. A gabonák egész egyszerűen az ellenségeink, a fogyasztásuk káros és veszélyes. Remélem, hogy hasznosnak találtad a cikkemet! Ha tetszett, nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is!

Szólj hozzá