2020. ápr 10.

Élj a sportért és ne meghalj érte!

írta: Royaliver
Élj a sportért és ne meghalj érte!

Gimbarr in Chicago — One man shares his passion for Colombian ...

forrás: chicago.suntimes.com

Nehéz egy szenvedélyről objektíven beszélni. Még nehezebb mással megértetni a saját szenvedélyünket. Az én szenvedélyem a mozgás. A rémálmom pedig az, hogy egy gyenge és beteg testben kell léteznem, egy olyan testben, ami nem engedelmeskedik az akaratomnak. A mozgás pedig maga a szabadság. Sokan még nem érzik ezt. Elfogadják a sorsukat. A folyamatosan romló fizikai állapotot. A legyengült testet. A szűkülő határokat. Amikor pedig a baj kezd elhatalmasodni, akkor próbálják meg visszaszerezni azokat a képességeket, melyeket talán soha nem is birtokoltak.
A mozgás iránti szenvedélyemmel azonban nem vagyok egyedül. Remélem, hogy sokakat én magam is megfertőzök és rántom ki őket a tespedésből. A szenvedély ragályos. A mozgás meg maga az élet. Ha egyszer elér, nem enged el többé. Amikor már nem elégszel meg a gyengeséggel, akkor már jó értelemben fertőzött vagy. Amikor már keresed a kihívást, akkor elkapott a szenvedély. Amikor meg már előre tervezed a következő elsajátítandó mozgáselemet, és az edzéseidet évszaktól, időjárástól, sőt minden körülménytől függetlenül mindenáron végrehajtod, akkor barátom bizony, az már igazi mozgással kapcsolatos függőség. Persze sokak elvannak a kocogással, túrázással, meg mindenféle monoton dologgal és köszönik szépen, jól elvannak vele. Ők nem értenek engem, én nem értem őket. A világ kerek.

The 69 Greatest Calisthenics Masters

forrás: ashotofadrenaline.net


A lassú, a monoton, az egyhangú számomra szitokszavak. Ha nem az erőért edzek, akkor a sebességért. Ha nem a sebességért, akkor az ügyességért. Ha nem az ügyességért, akkor a robbanékonyságért. Hetekre előre megtervezem az edzéseimet és alig várom, hogy kezdhessem őket. Erősebb, gyorsabb, robbanékonyabb, rugalmasabb, ügyesebb. Ezek azok a kifejezések, amiktől megdobban a szívem. Ezek azok a képességek, amelyek fejlesztésére kihegyezem az edzéseimet.
Hiszek abban, hogy a testet terhelni kell, így tud ellenállóvá válni mindennel szemben. Írásaimban ezeket mindig ki is emelem, és próbálom elérni, hogy mások is próbálják kitolni a határaikat.
De igazából nem nagyon írtam még a testedzés veszélyeiről. És most itt nem az izomhúzódásokra és a rándulásokra szeretném felhívni a figyelmet. Az a játék része. Két éve nekem például kézenjárás közben a gyűrűsujjam teljesen visszatört egy rossz mozdulat után. Az orvos el is mondta, hogy ez az ujjam valószínűleg már soha nem fog tökéletesen működni. Tévedett. Tökéletesen regenerálódott, a sérülésnek mára semmilyen nyoma nem maradt. Én inkább olyan veszélyekről írnék most, aminél cédulát akasztanak a nagylábujjadra...

Steam Community :: :: Rich piano

forrás: steamcommunity.com

Az egészségesés és mozgásra képes test, az erős szívvel és jó állapotban lévő érrendszerrel kezdődik. A baj már onnan indul, hogy a legtöbben egyáltalán nem gondolják, hogy náluk bármilyen probléma felléphet. Viszont a modern táplálkozás sajnálatos hozadéka a felgyorsult meszesedés az érfalakban. Mielőtt a teljes kiőrlésű búzából készült kenyeredre rákennél egy adag margarint, azért az jusson eszedbe, hogy a magas vércukorszint és az elhízás már jel, hogy odabent elkezdődött az állapotromlás. A szűkülő erek a fizikai terhelés során létrejövő fokozott véralvadékonysággal (a vérlemezkék megnövekedett száma miatt) súlyosbítva pedig egy egészen halálos kombináció.
Mondanám, hogy a normál vércukorszinttel és alacsony testzsírral rendelkezők biztonságban vannak, de még a jó fizikai állapotban lévő sportolók számára sem veszélytelen a magas intenzitással járó edzés. Nem semmiért hallunk huszonéves focistákról, akiket zsákban visznek el egy keményebb edzés után. A szteroidokat használó profi sportolók is maguk alatt vágják a fát. Csak nézd meg a szteroidhasználó testépítők közül mennyien mennek el idejekorán. Nyilván a szép test a krematórium tüzében is szép... Számomra az idiotizmus iskolapéldája, amikor fiatal srácok a strandizmok látványáért elkezdik szúrni magukba az Ázsiából jövő ellenőrizetlen anabolikákat. Mire elérik az ötvenes éveiket, addigra a szívük és az érrendszerük állapota egy harminc évvel idősebb személyével egyezik meg. A szteroidfogyasztás ugyanis iszonyatos ütemben felgyorsítja az érelmeszesedés ütemét. Gondold  azért meg, hogy megéri-e harminc évvel kevesebbet élni azért, hogy pár évig jobban kitöltse a pólódat a gyógyszerekkel felpumpált karod! 


És aki azt hiszi, hogy majd a kocogással meg a zumbával felmentést kap (mert ezek a mozgásformák köszönőviszonyban sincsenek az intenzitással), akkor őket is ki kell, hogy ábrándítsam. Maga a fizikai terhelés  már önmagában is fokozott véralvadékonyságot jelent. Mezei aerobik órán is kaphatsz trombózist, nem kell hozzá 10 perces szakítás-tesztet végigtolnod egy kettlebellel.
Amit tanácsolok:

  • Fogyassz olyan kiegészítőket, amelyek bizonyítottan segítik és fenntartják az ereid egészséges állapotát! Ilyenek a halolaj (omega-3), a K2-vitamin, E-vitamin (alfa-tokoferol) és a magnézium.
  • Edzés közben igyál mindig vizet. Hígítja a véred és akadályozza a vérrögképződést.
  • Kerüld vagy minimalizáld a nagy inzulin kilengésekkel járó ételeket. Ilyenek a gabonák, cukrok, keményítők, tejtermékek. Ezek gyulladást okoznak az érrendszerben, durván roncsolva azokat.
  • Kerüld az alkohol tartalmú italokat és a dohányzást!
  • Ne használj szteroidokat! Soha!
  • Szakaszos böjt. A napi 16 óra táplálékmentes idő bizonyítottan csökkenti a szervezet gyulladásszintjét.
  • Kerüld az energiaitalokat, különösen edzés idején! A benne lévő folyékony cukor edzés közben erősen megnöveli a vérrögképződést.
  • Az edzéseidet ésszel építsd fel és tervezd meg. Ne nyomd folyamatosan padlóig a gázpedált! Mindig maradj éhes! Hagyj az edzéseidben tartalékot, ne öld meg magad edzésről-edzésre! Ahogy emelkedik az általános edzettségi állapotod, úgy fog csökkenni a lehetősége egy életveszélyes állapot kialakulásának. 

Vigyázz magadra! Egy életed van, azt becsüld meg és óvd! Remélem, hasznosnak találtad a cikkemet! Ha tetszett, nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is!

 

 

 

Szólj hozzá