2020. már 05.

Edzés, edzettség és ami mögöttük van

írta: Royaliver
Edzés, edzettség és ami mögöttük van

1. rész

Képtalálatok a következőre: workout motivation wallpaper

forrás: wallpaperboat.com

Van egy ország Európa közepén, ahol mindenki ért a focihoz, csak játszani nem tudja senki. Szerintem sejted, hogy melyik országról van szó. Sajnos a testedzés ugyanez a kategória. Nem tudsz úgy végigmenni az utcán, hogy ne botlanál bele minden sarkon egy személyi edzőbe, mégsem edzettek az emberek. Pedig az edzés lett ma a módi! A konditermek lettek az új művelődési házak! Csillogó, krómozott gépek körül vitatja meg a dolgozó nép a mindennapi problémáit, amit az edzés végén a pultos kislánytól kapott vaníliás turmix koronáz meg. Manapság az edzés annyira mindennapi téma lett, hogy már Győzikének is készült edzős, motivációs videója!!! (Mondjuk ez az eminens videó számomra le is fedi a "vizuális terrorizmus" fogalmát). És csak keress rá az "edzésprogram" kifejezésre google-ban! Nem fogod elhinni, de a leghülyébb női magazinnak is van egy rakat "tökéletesen kidolgozott" edzésprogramja. A haj-pöndörítő meg a hüvelygomba krém reklámja után. A legjobb az, hogy ezek az oldalak egymástól lopkodják és rakják ki a "Kerülj formába 3 hét alatt" programjaikat. Mert ugye mind egyformák vagyunk! Ki a franc foglalkozik vele, hogy ha Te évek óta nem végeztél semmilyen értékelhető testmozgást? Egyél napi sokszor keveset, hogy gyorsuljon az anyagcseréd, vegyél tejsavót (Most akciós! Csak használd a kuponkódot!) és menj le a terembe! Itt a programod, aztán kenjed! Egyébként elhiheted, hogy én már semmin nem csodálkozok! Abban az országban, ahol százával élnek telefonon jósoló médiumok, miért ne lehetne látatlanban összedobni mindenki számára tökéletesen működő edzőprogramokat is? Ha pedig elbuksz, akkor nyilván te vagy a hülye!

Képtalálatok a következőre: workout fail gif

forrás: giphy.com

Persze sokan vissza is élnek azzal, hogy az emberek nagy részének fogalma sincs, hogy mit kellene tennie magáért. Az mozgásszegény évek, a stressz, a rossz szokások bárkinek a testét lerongálják, a magazinoknak és a táplálékkiegészítőket forgalmazóknak meg már csak annyi a dolguk, hogy ömlesszék a gyógyszereken fejlesztett, szétphotoshoppolt modellek fényképeit. Aztán ha már eléggé beégették az elmédbe, hogy egy nulla vagy, akkor onnan már be is szippantott a fitneszipar. Ettől fogva már kliens vagy, aki fizet. Ne mondd, hogy komolyan elhitted, hogy azért szponzorálnak rommá kokszolt versenyzőket, mert imádnak tehetségeket felkarolni?! Milliárdos üzlet ez, amit a magukkal elégedetlenek pénztárcája működtet.

Képtalálatok a következőre: bodybuilding gif

forrás: hipwallpaper.com

Lépjünk egyet tovább. Először is ha tudod, hogy mire van szükséged egy edzett testhez, akkor nem fognak megvezetni és eltéríteni a célodtól. Nem fogod azt gondolni, hogy Upgrade Réka csoportosan elkövetett szeánsza csinossá és vékonnyá alakít majd, és nem fogod azt hinni egy műanyag pálcára szerelt gumikötélről, hogy a használata meg fog erősíteni. És semmiképp nem hiszed azt, hogy ha sportolsz, akkor automatikusan testedzést is végzel! És annak ellenére, hogy vannak közös metszéspontok az edzettséget sem fogod összekeverni az egészséggel. Pont azért, mert vannak rendkívül edzett sportolók, akiket fiatalon elföldelnek és egészséges emberek, akik meg nem különösebben sportosak.

 My Big Fat Fabulous Life Dancing GIF by TLC

forrás: giphy.com

Egyelőre azért maradjunk az edzettségnél, és legfőképpen az erős testnél. Most tekintsünk el a versenysportolóktól! Egy komoly versenyző gyakorlatilag az életét rendeli alá a sportban várható eredményért.  És ez mindenképp becsülendő. Az a terhelés, az az edzés, intenzitás, lemondás mindenről egy magasztos célért (a maratoni futótól az úszókig, a testépítőktől az ökölvívókig), mindenképpen a legmélyebb tiszteletet érdemli! De az élsport az pengeélen táncolás. Ne ők legyenek a követendő példáid! Éppen ezért ne is próbáld lemásolni az élsportolók edzésprogramjait! Helyből nem látod át a teljes képet, és bizony az edzés igenis lehet kontraproduktív. Az edzésednek a célja a tested fejlesztése kell, hogy legyen. Itt van például CT Fletcher többszörös fekvenyomó világbajnok, aki roppant szórakoztató videót készített arról, hogy a túledzettség csak a TE fejedben létezik. Ahogy mondta: Kimerülten kell kilépned az edzőteremből. Az a jó, ha nehezedre esik elvánszorogni a kocsidig." Szerencsére azóta találtak már neki egy új szívet, és egy sikeres,11 órás műtét után úgy tűnik, hogy kezd másképp nézni az edzéseire. (Maga a videó egyébként tényleg motiváló! Még úgy is, hogy a benne szereplő Ronnie Coleman a sokadik műtétje után is kizárólag bottal tud járni, Rich Piana halott és ugye CT Fletcher meg kapott egy új szívet...).  Persze ott van a testedzés másik véglete is. Amikor felnőtt férfiak lepkehálóval üldöznek egy gumilabdát vagy színes sztreccsnaciban bohóckodva hitetik el magukkal, hogy kemény munkára fogták a testüket.

Itt azonban a nők sem kivételek. Valamilyen (számomra ismeretlen) okból elhitették a nőkkel, hogy ha erősebbé válnak, akkor férfivá alakulnak. Éppen ezért csak kizárólag 1,5 kg-os kézi súlyzókkal lehet őket terhelni, hogy bájosak és nőiesek maradjanak. Kedves hölgyek! A ti izomzatotok ugyanúgy igényli a terhelést, mint a férfiaké! Sőt, a változókor után rohamsebességgel veszítitek el a vázizmotokat, miközben a csontjaitok egyre törékenyebbé fognak válni. Viszont rendszeres erőedzéssel (ami nem a kocogás és nem a zumba) ez a folyamat igenis lelassítható és megállítható.

Képtalálatok a következőre: workout gif

forrás: wifflegif.com

És ha már itt tartunk. Az emberi testet az izmok formája teszi széppé. Akár a női, akár a férfi testről legyen szó. Bár ma (számomra szintén tisztázatlan okból) valahogy felcserélődtek a dolgok. Ma a legtöbb ember azért edz, hogy jól nézzen ki. Ellenben én azt mondom, használd a testedet és eddz az erőért! És a tested jól fog kinézni. A legtöbben úgy gondolják, hogy először valamilyen idióta diétás marhasággal lefogynak, majd utána elkezdenek foglalkozni az egészségükkel. Én azt mondom, hogy étkezz egészségesen, és utána a tested felveszi az optimális formáját.

Képtalálatok a következőre: stephen amell gif

forrás: giphy.com

Hadd mondjak el neked még valamit! Lehet, hogy nem tudod, de a tested a bolygó legveszélyesebb és legtökéletesebb ragadozójának a teste. Arról a testről beszélünk, ami évmilliókig tökéletesedett, majd a bolygó csúcsragadozója lett, és a tápláléklánc tetejére került. Azért vagy ma itt, mert az őseid mindennel megküzdöttek és mindent legyőztek. A génjeidbe kódolták a tökéletes harcos génjét. Egy tökéletes ragadozó génjét. Tehát adott egy test, ami képes erre...

Képtalálatok a következőre: ninja assassin gif

forrás: giphy.com

És vannak férfiak, akik büszkék rá, hogy ők meg erre használják...

richard simmons GIF

 forrás: giphy.com

Na, innen folytatjuk...!!!

Addig is nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is!

 

 

Szólj hozzá