2020. máj 05.

Biohacking a fürdőszobában: A hidegvizes zuhanyzás

írta: Royaliver
Biohacking a fürdőszobában: A hidegvizes zuhanyzás

Add a cold shower for protection - Earth to Body – Mtltimes.ca

forrás: mtltimes.ca

Az időt minden életkorban másképpen érzékeljük. Gyerekként még minden csigalassúsággal történik. Egyáltalán nem is foglalkozunk a holnappal. Nem sok még az emlékünk, így nem révedünk a múltba. A jövő még annyira távoli, hogy nem nyomja a vállunkat a holnap felelőssége sem. Egyfajta zárvány a gyerekkor. A csodák világa. A pillanat varázsa. Aztán ahogy telnek az évek egyre inkább kiszakadunk a pillanatból és a gyermeki gondatlanságot felváltják az élettel kapcsolatos állandósuló problémák egyre csak növekvő, végeláthatatlan sora. Nemhiába sírja vissza az emberek többsége a gyerekkorát. Magunk sem tudjuk, hogy mi az, ami a múltunkból hiányzik (mert valójában akkor sem volt minden hibátlan, és mára is leginkább csak az emlékeink szépültek meg...), de mindannyian érezzük valaminek a hiányát. Az összefolyt napok egy átkozott mókuskerékké változtatták az életünket, aminek a végét igazából soha nem látjuk. Egyre nagyobb káosznak tűnik a világ körülöttünk, miközben valósággal betemetnek a ránk zúduló információk. A gyorsuló információktól csak az évek rohanó száma a sebesebb. Az idő meg olyan, akár a futóhomok, melyben süllyedés közben kétségbeesetten próbálunk megkapaszkodni, de az csak húz le magával irgalmatlanul. És minél idősebbek vagyunk, annál intenzívebben érzékeljük a felgyorsult időt.

ugh time please go faster gif | WiffleGif

forrás: wifflegif.com

Jogosan kérdezheted, hogy miért fárasztalak mindfulness okoskodással, és mi köze van mindennek a címben feltüntetett zuhanyzáshoz. Na, de sorjában!

Pár éve igyekszem napi szinten végrehajtani a légzéses-zuhanyzós reggeli protokollom. Ha létezik egyszerű, olcsó, de hatásos módja annak, hogy tegyél valamit az egészségedért, akkor bizony ez az. Az egész folyamat 10-15 percet vesz el az életedből reggelente, ami igazán nem nagy ár érte.
Fontos, hogy magát a hideg vízzel történő reggeli zuhanyzást előzze meg egy előkészítő légzőgyakorlat sor.

A légzőgyakorlat végrehajtása: Helyezkedj el kényelmesen. Szájon át lélegezve végezz el 30 db be- és kilégzést. Megállás nélkül, folyamatosan lélegezve hajtsd végre a légzőgyakorlatot, majd a 30. kifújás után tartsd vissza a lélegzetedet 1,5-2 percig. Utána vegyél egy mély levegőt és tartsd bent ezt a lélegzetet 15-20 másodpercig. Ez lesz egy kör. Ezt ismételd meg 2-3 alkalommal egymás után. Itt egy kis segítség a végrehajtásához:


Az folyamatos és erőteljes kilégzéssel szén-dioxid hiányt fogsz létrehozni a véredben, aminek következtében annak nem lesz lehetősége, hogy megszabaduljon a hozzá kapcsolódott oxigén-molekuláktól. A folyamattal járó szédülés egy természetes folyamat, ettől ne ijedj meg! A pár perc túllégzéssel mesterségesen kialakított hiperventiláció nem fog benned kárt tenni. A lélegzet visszatartásával újra szén-dioxid fog termelődni, így a véredben lévő oxigén légzés nélkül is a tüdőbe kerül. (Természetesen ez a folyamat végtelenül leegyszerűsített indoklása, de itt most szükségtelen az eljárást mélyebben vizsgálni.) Csodálatos dolog, ahogy minden erőlködés és légzés nélkül sem lesz légszomjad hosszú perceken keresztül. Egyszerű és nagyszerű folyamat, de joggal kérdezheted, hogy ennek az egész mizerának pontosan mi is az értelme? A válasz pedig az adrenalin. Szóval az erőteljes légzéssel kialakított oxigénhiányos állapottal elkezd majd a véredbe ömleni a stresszhormon, amit igazi veszélyhelyzet nélkül nagyon nehéz előcsalogatni. Az adrenalinnal telített véreddel fogsz beállni a hideg zuhany alá és ott fog majd megtörténni a varázslat.

Jimin ❤ (Having a cold shower is VERY NO FUN) BTS (방탄소년단 ...

forrás: hu.pinterest.com

A mindennapi hidegvizes zuhanyzással a következő dolgok változnak meg az emberi szervezetben viszonylag rövid idő alatt:

  • Csökken a szervezet stressz szintje. A szorongásos állapotok, de még a bipoláris zavarok is enyhülnek.
  • Csökken a szervezet általános gyulladás szintje. Az ízületi gyulladásra és az érfalakban kialakult gyulladásra is jó hatással lesz a hideg vízzel történő zuhanyzás.
  • Az immunrendszer túlműködésével járó folyamatok normalizálódnak. Ilyenek például az allergia, az asztma és egyéb autoimmun megbetegedések.
  • Kialakul a hidegtűrő képesség, ami az optimalizált immunrendszerrel együtt már önmagában is egy főnyeremény.
  • A visszerek (ennek egyik durva fajtája az aranyér) is számottevően visszafejlődhetnek. Volt olyan dokumentált eset, ami az aranyér teljes megszűnéséről számolt be.
  • A főképpen nőkre jellemző hideg kéz és lábfej érzete az erek javuló állapota miatt megszűnik.
  • A hideg víz hatására felélénkül a hormonrendszered. Frissebbnek és élénkebbnek fogod érezni magad zuhanyzás után.
  • A fázó test erős zsírbontásba is kezd, így ez még fogyókúrának sem egy utolsó eljárás.

sawyer hartman cold shower gif | WiffleGif

forrás: wifflegif.com

A zuhanyzás végrehajtása: Innentől lesz a dolog igazán izgalmas. A hideg zuhany ugyanis nem kifejezetten egy veszélytelen játék! A testedben tálalható mintegy 100 000 km hosszúságú érhálózat. Amikor a hideg zuhany elkezd ömleni a testedre, az érhálózatod egyszerre összehúzódik. Amíg nem szoksz hozzá teljesen, addig ez gyakorlatilag egy állati kemény sokkhatás a testednek. Amikor nyáron hülye fiúcskák a hőségtől felhevült testtel ugrálnak bele bányatavakba, akkor testüket az ilyen sokkhatás miatt bekövetkező szívmegállás után hozzák felszínre a könnyűbúvárok. Az ereidet apró izmok szűkítik és tágítják. A mindennapi hideg vízzel történő zuhanyzás ezeket a kis izmokat megedzi és erőssé teszi. Sok okos tanácsot olvashatsz a váltott vizes (meleg-hideg) zuhanyzásról. Ezeket egyszerűen csak felejtsd el! A hideg zuhany legyen hideg zuhany. A meleg vizes pancsolást hagyd meg szépen a gyerekeknek! Viszont ne ész nélkül rohanj a vízsugár alá! Eleinte testrészenként végezd el a tested hideg vízzel való hűtését. A comboddal és a lábszáraddal kezd el a zuhanyzást, majd a karoddal folytasd. 20-30 másodperc alatt jutsz el majd arra a szintre, amikor a hasadat, majd a mellkasodat is érheti a hideg víz. Eleinte a fejedre egyáltalán ne engedd a sugarat. Legalább egy hónapnyi idő, mire biztonsággal fogsz beállni a hideg vízsugár alá és gond nélkül nyomathatod azt a tested teljes felületére.
 Best My Cold Shower GIFs | Gfycat

forrás:gyfcat.com

Na, hát ez mind szuper! De mi köze ennek az egésznek a bevezetőben leírt időérzékeléshez? Ne légy már ilyen türelmetlen, rögtön az jön! Tudod se szeri, se száma a mindfulness-el kapcsolatos meditációs könyveknek és oktatásoknak. Én jó pár (gyakorlati tanácsokat is osztogató) könyv elolvasása után is úgy gondolom, hogy nincs arra igazából megfelelő meditációs gyakorlat, hogy ne kalandozz el állandóan a múltban vagy ne törd a fejed a lehetséges jövődön. A jelenben kellene lenned és élvezned a pillanatot. Megélni a pillanatot. És ez egyáltalán nem egy lehetetlen feladat. Egyszerűen csak ne élj a berögződött megszokásaid rabjaként! Keresd a változatosságot az életedben és keresd az újdonságokat! Menj haza munkából más úton, mint ahogy szoktál. Olvass sokat és tartsd éberen a figyelmed! És a sport!!! Próbálj ki új mozgásokat, keresd az új kihívásokat! Legyen az életed változatos! A megszokás és a rutin teszi az elmédet unottá és tompává. Az elméd pedig úgy próbál mindebből kiutat találni, hogy az emlékeiddel bombáz téged, vagy éppen a gondjaiddal háborgat szüntelen.

Thinking GIF by Reactions | Gfycat

forrás: gfycat.com

Viszont amikor a jéghideg víz sugara alatt állsz, egyszerűen meg fognak szűnni a felesleges gondolataid. Sőt! Egyáltalán nem is lesznek gondolataid. Csak a most marad! Csak a pillanat! (Ja! Mindfulness. Most spóroltam meg neked egy tanfolyam árát!) Az adrenalin és a testedre ömlő hideg víz az agyad legősibb részére fog hatni. A másnaposságod elillan. Az érzékeid kiélesednek. Valószínűleg ez így első nekifutásra kicsit még sok is lesz. Ki fogsz majd menekülni a zuhany alól. Te kis puhány! De ne aggódj! Tényleg kell némi idő, mire el fogod tudni fogadni azt az állapotot, ahol megszűnnek a gondolatok, és a helyüket a túlélési ösztönök veszik át. Csak az üss vagy fuss marad. És az üres elme. Meg egy ragadozó figyelme. 2-3 percnél nem is kell tovább a zuhany alatt állnod. Csak a bőrödet hűtsd le és hagyd, hogy a testedben pihenő ősi rendszer felpörögjön. Zárd el a vizet, de ne kezdj el rögtön törölközni. Ahogy a tested hőmérséklete megemelkedik az pillanatok alatt magától fog megszáradni. Élvezd a libabőrt. Élvezd, hogy élsz! Nézd! Biztos, hogy meditációval is ki lehet üríteni a tudatot, de hidd el, ez azért teljesen más! A hideg generálta intenzív érzés az agyad legmélyebb, legprimitívebb, legkiszámíthatatlanabb részét kelti életre. És így akár mindennap megkaphatod a magad pillanatát!

Funzee Shu's review of Pretty in Pink

forrás: goodreads.com

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődéseset a reggeli hidegvizes zuhanyzás kipróbálására és most is hasznosnak találtad a cikkemet! Ha tetszett, nézz szét a bejegyzéseim között még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon is!

Szólj hozzá