2020. nov 11.

Élj, mozogj, fejlődj!

írta: Royaliver
Élj, mozogj, fejlődj!

The journey to one arm handstand - Duo Looky

forrás: duolooky.com

Egyszerű srác vagyok, aki szereti is az egyszerűséget. Mert az egyszerű dolgok mindig működnek. Még akkor is, ha a világon manapság minden kurvára túl van bonyolítva. Gyakran érzem azt, hogy egyesek szükségtelenül bonyolítják az életemet és biztosan nem vagyok egyedül ezzel az érzéssel. Pontosan ez az oka annak, hogy nagyon sokan mások is elveszettnek érzik magukat manapság. Mert a szükségtelenül túldimenzionált világnak bizony megvannak a maguk vámszedői. Ők azok akik értik az látszólag bonyolult dolgok mögött meghúzódó egyszerűséget, és ők azok akik  téged is folyamatosan fejnek. Akiknek egyáltalán nem célja, hogy TE átlásd dolgokat. Olvastál már olyan banki szerződést amely első olvasásra egyértelmű volt? Fenéket! Hisz semmi más okból nincsenek túlfogalmazva meg olvashatatlanul kis betűkkel megírva, hogy esélyed se legyen benne a buktatókat észrevenni. Aztán meg úgy reklámozzák magukat, hogy "ismerjük egymást, megbízunk egymásban". Anyád!

Banker GIFs - Get the best GIF on GIPHY

forrás: giphy.com

A testedzéssel kapcsolatban sincs ez másképpen. Aki ma úgy dönt, hogy rendszeres testedzésre adja a fejét, az igencsak sok információval találja szemben magát. Izoláltan kell az izomcsoportokat terhelni, vagy inkább összetett gyakorlatokat érdemes alkalmazni? A teljes testet meg kell dolgoztatni minden edzésen, vagy bontani szükséges az edzést izomcsoportok szerint? Fontos-e nyújtani? Szükséges -e maximális terhelés? Kell-e enni/inni edzés előtt- edzés után? Mennyi ideig tartson egy edzés? Már letámadtalak kérdések hadával és akkor még el sem kezdtünk a testedzéssel kapcsolatban tényleg komolyan beszélgetni! Viszont ezek a kérdések sem többek a dolgok túlbonyolításánál, melyek csak eltávolítanak az igazságtól. És, hogy mi az igazság? Az ülő életmód karöltve a kényelmes élettel lassan visszafejlesztette a legtöbbünk fizikai határait. És fizikai határoknál én nem arról beszélek, hogy TE mennyivel nyomsz fekve. Ki a fenét érdekel egyáltalán, hogy ki mennyivel nyom fekve!!?? (Ha meg már a fekvenyomásnál tartunk én személy szerint a legtöbb embert egészen egyszerűen eltiltanám a fekpadtól. Egész életemben jó ha három embert láttam, aki nem öngyilkos merénylőként bánt ezzel a gyakorlattal.) Én mindig mozgásról beszélek. Én mindig a mozgó emberről beszélek. Persze fontos az erő. Fontos a gyorsaság. Ezek nélkül elképzelhetetlen egy egészséges mozgásra képes fizikum. De ha elszakadsz a fő tézistől, miszerint az emberi test alapvetően mozgásra lett tervezve, akkor gyakorlatilag mindegy, hogy mivel kínzod magad.

Spinning Kick Back Kick GIF - SpinningKick BackKick Acrobat - Discover &  Share GIFs

forrás: tenor.com

Sokszor tűnhet úgy az írásaimban, hogy bizonyos sportokat és módszereket élénken kritizálok. Nos, ez nem a véletlen műve! Te is mindig vizsgáld meg az a saját edzéseidben, hogy a protokoll amit követsz, az hogyan befolyásolja a mozgásod minőségét, a "húsgép" akcióját. Könnyen lehet, hogy ha csak bizonyos lebutított mozgásmintákat követtél (pl. heti pár alkalom edzőtermi erősítés után egy levezető kocogás a futópadon...), a mozgásod minősége visszafejlődött egy pár éves gyerek szintjére. És nagy igazság, hogy minél több időt töltesz el egy beszűkült mozgási pályán, annál nehezebb lesz azt újra kiszélesíteni. Tudom én, hogy sokszor szentségtörésnek hangzanak amiket leírok, főleg az eper ízű fehérje shake-ek, drága edzőruhák és ergonomikusan kerekített fogantyúk világában. Nem is biztos, hogy mindenkinek szüksége van azokra a dolgokra amikkel én foglalkozok. Nagyon sokan, köszönik szépen, de fantasztikusan jól érzik magukat a mostani tömegsportok langyos vizében és eszük ágában sincs ismeretlen vidékekre kóborolni.

MRW I'm at the gym and I make eye contact with an attractive woman - GIF on  Imgur

forrás: imgur.com

Persze értem én. Bonyolult mozgásokat végezni valahol macerás. A saját barátnőm is elkerekedett szemekkel kérdezte meg pár éve az egykori gimnáziumunk tornatermében, hogy "itt mit lehet edzeni?". Sok fiatallal is foglalkoztam az idők során és szomorú tény, hogy a  a tízes éveik végére a legtöbbek fizikuma már hanyatlik, a koordinációjuk és mozgásuk minősége romlik. Én nem tudom hogy manapság mi történik egy középiskolai tornaórán, de számomra nagyon az jön le, hogy semmi! 
Még nyár elején futottam össze az egykori szomszédomban lakó kislánnyal, aki mára már nem is annyira kislány, tekintve, hogy a fia idén 17 éves lesz. Beszélgettünk sportról, egészségről és edzésről, majd megemlítette, hogy a közel két méteres, atletikus felépítésű fia is nagyon szeretne edzeni. Hát pár nappal később meg is jelent a fiú és végigszenvedett egy órát a sportpálya műfüvén. Azóta sem láttam...

Barely Alive GIFs | Tenor

forrás: tenor.com

Nyilván sokak EGO-ja képtelen azt elviselni, hogy olyan dologba vágjon bele, amiben még csak kezdőnek sem nevezheti magát, mivel a kezdő szint is feltételez már valamilyen erős alapot, amire építeni lehet. Maga az építkezés pedig egy lassú, borzalmasan lassú folyamat. És minél idősebb vagy, annál tovább tart egy-egy lépés kivitelezése. És persze minél idősebb vagy, lelkileg annál keményebb valamiben kezdőnek lenni. És persze az EGO! A legnagyobb ellenséged. Ő aztán nem fogja hagyni, hogy olyan mozdulatokat gyakorolj, amiket a pár éves gyerekek még könnyedén végrehajtanak, de TE már nem vagy rá képes. Az EGO nem más mint a tudattalan éned, aki a saját tudatodnak álcázza magát és szól hozzád az elméd legmélyéről. Ő az aki mindig másra mutogat, amikor TE hibázol. Az, aki miatt magadat többnek- és jobbnak képzeled a valóságosnál. Az EGO hangját hallod, amikor sértődött mimózaként vágsz vissza másoknak és magyarázod meg magadnak a számodra könnyebben járható utat. És az EGO tesz mérhetetlenül büszkévé is. A büszkeség pedig nem más, mint a fejlődés halála.

Pin on Options And More

forrás: hu.pinterest.com

Elengedhetetlen, hogy alázattal közelítsd meg a testedzést! Hogy tudd, hol állsz és  tudd hova tartasz! Légy erős az alapokban, mert erre fogsz később mindent ráépíteni! Légy tisztában azzal is, amikor már erős vagy az alapokban! És amikor már építkezel, akkor viszont járd a saját utad! Hagyd el a fenébe a sablonokat! A legendás Bruce Lee mondta, hogy " Az igazságot a sablonokon túl leled meg."

Ido Portal's coaching was worth it | Sherdog Forums | UFC, MMA & Boxing  Discussion

forrás: forums.sherdog.com

Építsd fel magadat! Fejleszd tökéletesre a képességeidet! A fejlődésed legyen folyamatos, de térj vissza mindig az alapokhoz! És a cél: Ha neked a célod a szebb test, a laposabb has vagy egyéb ilyen ökörség, akkor sürgősen gondold újra a céljaid! Ezek ugyanis a megfelelő mennyiségű edzés és a helyes táplálkozás mellett szükségszerűen meg fognak jelenni. A célod az edzéssel nem lehet más, mint egyre növekvő dominancia a mozgásod felett! A végső cél, minő egyszerűség, a tested és az izomzatod teljes uralma. Amikor a test tökéletesen követi az elme parancsát akkor egyszerűen megszűnnek a további kérdések. Nyilván soha senki fogja teljesen uralni a fizikumát, de mindennap egy lépéssel közelebb lehet hozzá kerülni.

ANIMAL FLOW on Make a GIF

forrás: makeagif.com

Talán ez a bejegyzés most egy kicsit filozofikusabbra sikeredett a tervezettnél, de az biztos, hogy ma mindennél aktuálisabb. A kormány koronavírus elleni intézkedései, úgy mint az edzőtermek bezárása és a kijárási korlátozás erősen leredukálja a tömegek mozgási lehetőségeit. A lakásban tartózkodás helyből egy öngól az immunrendszernek, amin az így kialakult extra mozgásmentesség még tovább ront. Régen észrevettem, hogy akik mozognak azok sokkal boldogabbak és sokkal egészségesebbek. A mozgásban lévő test az maga az élet. Ne hagyd, hogy ezt elvegyék Tőled! Légy annyit a szabadban amennyit csak lehetséges! Keresd a lakhelyed közelében lévő edzőparkokat és amikor teheted használd őket! Mindig keresd a mozgás lehetőségét! Az egész világ egy hatalmas edzőterem. Az egész világ egy játszótér. Ugord át a padokat, húzódzkodj porolórudakon, egyensúlyozz korlátokon! Ha elkezdesz magadra úgy tekinteni, mint a világ legösszetettebb mozgására tervezett élőlényre, akkor hirtelen ki fog nyílni előtted a világ. Ne a vírustól félj, hanem a bezártságtól, az egyedülléttől és a mozgáshiánytól. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet és remélem, hogy tudtam értékes tanácsokat adni! Ha tetszett és hasznosnak találtad a cikkemet, akkor nézz szét a blogom egyéb tartalmai között is még több, edzéssel, sztáredzéssel kapcsolatos információért a testedzek.blog.hu -n és kövess az Instagramon / @testedzek.blog.hu1 / is!

One Hand Gym GIF by Lukas Graham - Find & Share on GIPHY

forrás: giphy.com

Szólj hozzá