2020. jan 14.

A fenébe a fitnesszel! - folytatás

írta: Royaliver
A fenébe a fitnesszel! - folytatás

Beszélgessünk még egy kicsit a mozgásról!

Sokszor elmondom, de talán nem elégszer. Nem szeretem a fitneszt. Egy mozgó ember szempontjából mindaz amit kínál kevés, szűk, hiányos. Persze értem én! Volt egy igény, az egészséges és jó kinézet. És erre megszületett a válasz. Testfejlesztés irányított körülmények között. Sokan megvonják itt a vállukat. A természetes igényt szolgálja ki a piac. Edzőtermek, videók, magazinok, táplálékkiegészítők sora jelent meg, hogy az emberek izmosnak és dögösnek lássák magukat a tükörben. Miért lenne ez rossz? Kéretett és megadatott.

Képtalálat a következőre: „fitt”

forrás: vitalmagazin.hu


Tudtad, hogy a Kínában a kis lábú nők testesítették meg az eszményiséget? Minél kisebb a lábfej, annál érzékibb a nő. Tehát megvolt az igény. És megszületett a ...

Tovább Szólj hozzá

2020. jan 12.

Bruce Lee elfeledett edzése: Izometrikus feszítések

írta: Royaliver
Bruce Lee elfeledett edzése: Izometrikus feszítések

Ma szinte senki nem edzi magát Bruce Lee módszerével. Sőt nagyon úgy tűnik, hogy egy fantasztikus módszer tűnik el a felejtés feneketlen gyomrában, miközben nemzedékek sora nőtt fel a mester filmjein. Na, de nézzük meg, hogy miben is volt rendhagyó Lee edzésmódszere! Az oké, hogy zsákolt, meg árnyékboxolt. Ez azért alap a legtöbb küzdősportolónál, aki anélkül is szeretné fejleszteni a harci képességeit, hogy közben ütéseket kapna. Viszont ami miatt ez a blogbejegyzés megszületett az Bruce Lee erőedzése, azon belül is az izometrikus feszítések.

Kapcsolódó kép

forrás: bloodyelbow.com

Először is tisztázzuk, hogy mit takar az izometrikus edzés fogalma! Az izometrikus edzés egy statikus, állandó terheléses, elmozdulás nélküli maximális ...

Tovább Szólj hozzá

2020. jan 10.

Mennyibe kerül ma a testedzés?

írta: Royaliver
Mennyibe kerül ma a testedzés?

Mindennek van ára. Sőt! Mindennek ára van. Na, de mennyi az annyi? És lehet-e olcsóbban? Van-e értelme egyáltalán annak, hogy olcsóbban? Megspórolhatod-e a költségét az edzőnek, az edzőteremnek, a fehérje poroknak? Járjuk ezt körbe!

Képtalálat a következőre: „workout money”

forrás: hu.depositphotos.com

Először is számoljuk ki, hogy alapból mennyibe fáj ha havi szinten eljársz a legközelebbi edzőterembe. Vegyük úgy, hogy nem az edzőterem pincéjében laksz, tehát el kell oda jutnod. Átlagoljunk és mondjuk azt, hogy eljutni oda, majd haza kb. 500 forint. Ez heti háromszor egy hónapban az 6000 forint. Ha rendszeresen jársz a terembe, akkor havi bérletet fogsz venni. Ez megvan havi 8-9000 jó magyar forintból. Ha már edzettél akkor nyilván iszol egy fehérje turmixot is az edzés ...

Tovább Szólj hozzá

2020. jan 09.

Haskerék. Tényleg működik?

írta: Royaliver
Haskerék. Tényleg működik?

Régi tanulság, hogy az egyszerű dolgok a legjobbak. Ezt már Oscar Wilde is tudta. A legendás Bruce Lee is ezt hangoztatta. Mindent a lehető legegyszerűbben. Sifu Lee fogta a sokszáz éves tradicionális harcművészeteket és levakarta róla a sallangot. A világ leghíresebb harcművésze lett.

     Képtalálat a következőre: „bruce lee hd”

forrás: hu.sayfamous.com

Egy bő évtizede jött egy orosz úriember, bizonyos Pavel Tsatsouline az edzések világában tett hasonló dolgokat. Könyveket írt, amik teljes fizikális átalakulást ígértek mindössze 1-2 gyakorlat elvégzésével. Behozta a köztudatba az oroszoknál anno terménymérésre használt füles gömbsúlyt, mint az egyik legegyszerűbb, leghatásosabb edzőeszközt. A mai napig próbálják támadni. Hiába, mert minden működik amit a ...

Tovább Szólj hozzá

2020. jan 08.

Köredzés. A teljesítmény szent grálja

írta: Royaliver
Köredzés. A teljesítmény szent grálja

Azt már tudom, hogy ezzel a bloggal nem leszek a hónap bloggere. Sokkal népszerűbb lennék, ha olyanokat írnék, hogy végezz el egy gyakorlatból 8 ismétlést, majd  várj 2 percig és ismételd meg. Ha kész vagy, pihenj 5 percet és kezdj új gyakorlatba. Ezzel tuti népszerű lennék. Szinte látom ahogy pihengetsz a sorozatok között, kortyolgatod az aminót a flakonodból és közben fel tudod mérni a csajok seggét is. Még a hajad sem fog elmozdulni. Egyszerűen király minden, nem? Hát nem... Hogy miért? Mert ez pont olyan, mint 30 év házasság után szexelni az asszonnyal. Rutinos és kiszámítható.Csakhogy a test gyorsan adaptálódik. Ha egy edzés rutinossá és kiszámíthatóvá válik, akkor ne álmodozz semmilyen fejlődésről. A tested bármilyen ...

Tovább Szólj hozzá

2020. jan 08.

Tanulj meg húzódzkodni a nulláról!

írta: Royaliver
Tanulj meg húzódzkodni a nulláról!

Először is szögezzük le! A húzódzkodás a legvagányabb gyakorlat, amit el lehet képzelni. A teljes felsőtest dolgozik és még állatira látványos is. Sokan beszélnek összevissza a funkcióról, meg a funkcionalizmusról. Na, a húzódzkodás a test diadala a gravitáció fölött, színtiszta funkció. Legalapvetőbb, legtermészetesebb megnyilvánulása a felsőtest erejének.

Képtalálat a következőre: „pull up”

forrás: t-nation.com

Mr. Jason Statham rögtön meg is mutatja tökéletes kivitelézésben, hogyan néz ki ez a gyakorlat.

 

Képtalálat a következőre: „jason statham pull up gif”

forrás: giphy.com

 

Aki lazán húzódzkodik, az már jelzés, hogy az illető nem csak dísznek tartja a testét, hanem valamire használni is tudja.

Mindenek előtt fontos leszögezni: Ha el vagy hízva, akkor a húzódzkodás tanulása ...

Tovább Szólj hozzá

2020. jan 07.

A magas intenzítás világa

írta: Royaliver
A magas intenzítás világa

Útmutató az intervallum edzéshez kezdőknek

Egyszer egy kedves japán úriember, egy bizonyos Dr. Izumi Tabata és csapata a gyorskorcsolya válogatott állóképességét célzó kutatásokat végzett. Bakker, ezt még leírni is halál unalmas volt... Mert ugye korábban ez nagyjából annyiról szólt, hogy "Na, most fut mindenki 10 kört a pályán!". Szóval a jó doktor rájött arra, hogy egy ultra intenzív és rövid edzéssel nemhogy ugyanazt, de fényévekkel jobb teljesítményt lehet elérni mind az aerob, mind az anaerob fázisban. Na, mármost egy ilyen lusta disznónak, mint én, aki ráadásul még utál is kocogni ezek mind varázsszavak!

Képtalálat a következőre: „sprinter muscle”

forrás: freemusclebuildingtips.com

Hogy néz ez ki a gyakorlatban? Egy rövid, de nagyon sok energiát felhasználó (értsd: INTENZÍV!) folyamat után jön egy még ...

Tovább Szólj hozzá

2020. jan 05.

40 - 50 év között lenni. Élni és edzeni

írta: Royaliver
40 - 50 év között lenni. Élni és edzeni

Hát idén sem lettem fiatalabb. Nyugi! Te sem leszel. Senki sem. Rohannak az évek, én meg próbálok kétségbeesetten kapaszkodni minden homokszembe, ami pereg le a homokórámban. A kérdések pedig adottak. Meddig van értelme úgy edzeni, minta valami megmérettetésre készülnék? Mennyire facsarhatom ki a testem és mit érhetek még el? Mire kell figyelnem? Milyen mozgásformákat kell erőltetnem?

Képtalálat a következőre: „old gymnast man”

forrás: twitter.com

Nyilván a test öregszik. Lassul. Gyengül. Fárad. Mondjuk a Tiéd! Én ezekből semmit nem veszek észre. Pedig ebben a korban (sőt a legtöbb komolyan sportoló embernél, már jóval korábban)  azért előjönnek az évek,-/sport miatti elhasználódásból fakadó fájdalmak. A tönkrement váll, könyök, csípő, térd, vagy a gerinc. Aztán ...

Tovább Szólj hozzá

2019. dec 30.

A valaha volt legtökéletesebb edzőeszköz: Tornagyűrű

írta: Royaliver
A valaha volt legtökéletesebb edzőeszköz: Tornagyűrű

Mutass nekem valakit aki tornászgyűrűvel végzi az edzéseit és megmutatom, hogy az illető erős, ügyes és frankón ki is van pattintva a fizikuma!

Képtalálat a következőre: „yuri van gelder body”

forrás:pinterest.co.uk

 

De miért is olyan nagy dolog ez egyszerű eszköz? Mert tényleg egyszerű. Nem több 2 db. fakarikánál  és a hozzá tartozó hevederekkel. Mert szinte bárhol tudod használni. Nem számít a korod. A nemed. Még a testalkatod sem. Nem számít, hogy kezdőként használod, vagy tapasztalt sportoló vagy. A fejlettségi szintednek megfelelően fogod tudni használni.

Ez az egyszerű eszköz a legátfogóbb edzést adja a felsőtestre. És elfér egy könyv helyén.

Jó ideje mindenki a funkcionális edzést keresi. Meg az instabil felületet. Ugye az emberi hülyeség végtelen, tehát ...

Tovább Szólj hozzá

2019. dec 25.

Kérdések és válaszok. Miértek és hogyanok

írta: Royaliver
Kérdések és válaszok. Miértek és hogyanok

Gyors összefoglaló a testformálásról

K: Meddig növelhetem az izmaim méretét ?

V: 3-4 év edzés után jellemzően kialakul az izmok végleges mérete, ami genetikailag elérhető. Csupán edzéssel ez nem fog tovább nőni. Természetesen minőségben még sokáig finomíthatod.

K: Van-e szükségem edzőre?

V: Ez a céljaidtól függ. Ha hobbi sportoló vagy, akkor valószínűleg nem. Azonban kezdőknek lerövidítheti az utat és megtaníthatja a mozdulatok helyes kivitelezését. Komolyabb eredményekhez már nélkülözhetetlen, hogy valaki kívülről lássa a gyengeségeid és személyre szabja az edzőprogramod.

K: Heti hány nap edzést javasolt?

V: Ezt sok tényező befolyásolja. A korod, a regenerációs képességed, a céljaid. Egy hobbi sportolónak a heti három alkalom jellemzően egy óra ...

Tovább Szólj hozzá