2020. feb 02.

Az én edzőtermem

írta: Royaliver
Az én edzőtermem

Bár ma már főképp saját testsúlyos gyakorlatokat végzek, heti egy alkalommal visszatérek a súlyok világába. Immáron 30 éve. És büszkén állíthatom, hogy az én edzőtermem nem olyan, mint a Tiéd. És a terem tulajdonosa a hetvenhez közelítő Jani bácsi is egészen más, mint a megszokott edzők. Igazi reneszánsz ember ő, aki évtizedekkel megelőzte a korát, mégis évtizedekkel le van maradva.
Ma az edzőtermek mintha a kényelem szigetei lennének. Az ideális hőmérséklet, az andalító zene és az ergonomikusan kialakított berendezésekkel mintha csak egy mesevilág manifesztálódna. A mai napig ha betévedek egy minden kényelemmel ellátott edzőterembe, akkor tökéletesen elveszettnek érzem magam. Plázaszerű forgalomban sétálnak a fiatalok telefonjaikkal a kezükben, miközben önmaguk tükörképére mosolyognak. Na, én ehhez képest egy gladiátor képzőből jöttem, egy húsz négyzetméternyi apró kínzókamrából. Nyáron embertelen itt a hőség. Levegő semmi. Mikor guggolsz a szíved úgy pörög, hogy hallod ahogy a véred száguld az ereidben.20200130_185245.jpg

Télen pont fordítva van. Mivel nincs állandó fűtés, belépve egy fagypont alatti hőmérséklet fogad. A kis kályha hamar fellobban, de ettől még nem lesz meleg. Mire végzel a bemelegítéssel a tárcsákon elkezd megjelenni a pára, jelezve, hogy már fagypont felett vagyunk. Mondjuk a rúdra így is szó szerint ráfagy a kezed. Ha meg épp kint feltámad egy erős szél, a helyiség megtelik füsttel és nyitott ajtónál várod, hogy tisztuljon a levegő.
De ide edzeni jössz! Ha már rávetted magad, hogy belépj a terembe, akkor már edzeni fogsz! A berendezés egyszerű: 3 különböző szögben fixált pad, nyújtó, korlát, guggoló állvány és a mérleg elven működő húzódzkodó-tolódzkodó gép.

20200130_185230.jpgMindent, amit a teremben látsz, azt Jani bácsi tervezte és kivitelezte. A francia rudakat maga hajlította dupla acélcsőből. Az öreg szerint a gyári hajlítás hibás. Hajlamos vagyok hinni neki. A tárcsákat ő maga vágta ki, esztergálta és köszörülte le. A tolódzkodó szélessége állítható. A világon sehol nincs állítható szélességű tolódzkodó! Pedig olyan egyértelmű, hogy egy nyomógyakorlatot szükséges szűken és szélesen is végrehajtani.

20200130_193041.jpg
Az öreg edzéssel kapcsolatos meglátásai évtizedekkel megelőzték a korát. Ötven évesen még képes volt 25 tolódzkodásra 50 kg súlytárcsával a derekán. Képes volt 100 tökéletes guggolásra 100 kg-mal a vállán. Soha nem csinált semmiből egy ismétlést. "Minek? Csak megsérülsz!" Már akkor gyakorolta a mellső függőmérleget, amikor még a gyakorlat nevét sem tudta senki. Láttam 60 kg-mal a derekán tízesével  húzódzkodni, ugyanezzel a súllyal húszasával homlokra engedni, de soha nem láttam nála egy gyakorlatnál sem szabálytalan végrehajtást. Minden súlyt teljesen szabályosan győzött le. Nem hidalt a fekvenyomásnál, és nem derékból guggolt. A évtizedek alatt soha semmiben nem csalt. Huszonévesen legyőzött egy szinte legyőzhetetlen betegséget. Lelki ereje is hatalmas volt, nemcsak a testi.

20200130_185227.jpg
Ma minden hollywood-i híresség komplex gyakorlatsorokat hajt végre. Jani bácsi évtizedekkel ezelőtt nyomta már a komplexeket. Felhúzás, mellrevétel, evezés és lökés, majd guggolás elől tartott súllyal anélkül, hogy a súlyt leengedte volna. Mi, akkori fiatalok csak nevettünk rajta. Ki gondolta volna, hogy ő tudta jobban?!
Ma azonban már kevesen tévednek be hozzá. Alig 300 méterre tőle nyílt egy minden kényelemmel felszerelt edzőterem. Úgyhogy a többség számára már nem vonzó a spártai hely. A szűk kínzókamra. Én mondjuk soha nem tartoztam a többséghez. Soha nem is fogok.

Szólj hozzá